Çocuk şansınızı kaybetmemek için bu uyarılara dikkat

Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Timur Gürgan bunun en büyük sebebinin yanlış tedavi olduğu konusunda çiftleri uyarıyor.

Çocuk özlemiyle yanıp tutuşan ama bir türlü çocuk sahibi olamayan çiftler, çeşitli kısırlık tedavileriyle çocuk sahibi olarak özlemlerini gidermeye çalışıyor. Aşılamadan tüp bebeğe bir çok yöntemi deneyerek umutsuzluğa kapılan çiftlerin sayısı ise oldukça fazla.

Hacettepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Timur Gürgan bunun en büyük sebebinin yanlış tedavi olduğu konusunda çiftleri uyarıyor. Prof. Dr. Gürgan insanların yanlış yönlendirmeler ve yanlış tedavilerle gebelik şanslarının düştüğünü, maddi ve manevi olarak kayıplara uğradığını söylüyor.


RAHİM İÇİ ZARI SORUNLARI İNCELENMELİ
Rahim iç zarında salınan bazı maddelerin eksikliği yumurtanın rahim içine girememesine, yumurtanın tutunamamasına veya sağlıksız bir biçimde gömülmesine yol açıyor. Bazı kadınlarda yaşanan fazla düşüklerin sebeplerinden bir de bu. Yumurta eksik salgılanan bazı hormonlar sebebiyle rahimde tutunamıyor. Bu durumda da kadın gebe kalamıyor.

Prof. Dr. Timur Gürgan bunun çözümünün de aslında son derece basit olduğunu söylüyor. Bir çeşit aşılama olarak bilinen bu yöntemin uygulanışını Prof. Dr. Gürgan şöyle anlatıyor; "kadın hastanın kolundan kan alınıyor ve kanda monosit denilen hücreler ayrılıyor ve özel vasatlarda üretiliyor. Bu esnada yumurtanın başarılı bir şekilde gömülmesini sağlayacak maddelerin üretilmesine yardımcı olacak hormonlar ilave ediliyor. Bu hücrelerin salgıladııkları maddeleri de içeren sıvılar ayrıştırılarak embriyo transferinden bir gün önce rahim içine konuyor. Bu şekilde rahim iç zarındaki eksiklikler düzeltilmiş oluyor ve sonradan rahim içine yerleştirilen döllenmiş yumurtaları gebelik oluşturma olasılığı belirgin şekilde yükseliyor.

DÜŞÜKLER KAYDA DEĞER BİÇİMDE AZALIYOR
Bu uygulama sonrasında düşük oranlarında kayda değer bir azalma görüldüğünü belirten Prof. Dr. Gürgan; sonuçları açıklanan 106 hastada yürütülen çalışmada tedavi edilmemiş kadınlarda gebelik oranının %10 olduğunu, tedavi sonrası gebelik oranının ise %35-40 oranlarına kadar yükseltildiğini söylüyor.

EN ÖNEMLİ FAKTÖRLER ŞEHİR YAŞANTISI
Çocuk sahibi olamayan çiftlerin sayısı son yıllarda kuşkusuz çok büyük artış gösterdi. Bu artışın en büyük sebebinin ise şehir yaşantısı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Timur Gürgan yaş, genetik, sigara, alkol, kilo alma, uykusuzluk, stres gibi etkenlerin kısırlık tedavilerine başlamadan önce ortadan kaldırılması gerektiğini belirtiyor. Bu etkenler ortadan kaldırıldıktan sonra belli bir müddet daha çocuk sahibi olamayan çiftler kısırlık tedavilerine başlayabilir. Çiftlere özel tedavilere de dikkat çeken Gürgan her çift için farklı dozda, farklı tedaviler uygulamak gerektiğini, yanlış tedavilerin ise çiftlere hem maddi hem manevi zarar verdiğini söylüyor. Ayrıca yanlış tedaviler kimi zaman rahim içinde de yıpranmaya sebep olduğundan doğru tedaviye geçildiğinde bunun etkili olamadığını söylüyor.

3 SENE ÜZERİ SORUNLARDA BU TESTİ YAPTIRIN
Bugüne kadar hep kadınlarda kısırlığın daha fazla olduğunun düşünülüğünü söyleyen Prof. Dr. Gürgan yapılan araştırmaların 3 sene ve daha fazla çocuk sahibi olamayanlarda erkeklerin sebep olma olasılığı yüzde 70 olduğuna dikkat çekti. Gürgan bu durumu şöyle anlatıyor; "Erkeğe ait yeni faktörler ortaya çıktı. Örneğin erkeğin yaşı 40'ı geçtiğinde erkeklerin spermleri azalmasa bile dölleme oranının düştüğü görüldü. Sperm sayısı yeterli bile olsa sperm fonksiyon testi yaptırmak gerekiyor."

TEDAVİDE BUNLARA DİKKAT
Prof. Dr. Kısırlık tedavisine başlamadan önce ve tedavi süresince belli noktalara dikkat çekiyor.
1. Lüzumsuz tedavilerden kaçınılmalı
2. Hasta psikolojisini bozmamaya çalışmalı
3. Hasta güven duymaya devam etmeli
4. Gereksiz tedavilere para ödememeli

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ