Çocuğunuza sebze yedirmenin yeni yolları!

Çocukluk dönemindeki beslenme, hem çocukluk hem de erişkin dönemde ortaya çıkabilecek kronik hastalık riskinin azaltılması için en kritik faktördür.

Bu hastalıklar %40 oranında sadece doğru ve dengeli beslenme ile engellenebilir. Doğru beslenmenin en önemli bileşenlerinden biri ise sebze tüketimidir.

Yapılan araştırmalar düzenli sebze alımının başta kanserler olmak üzere kalp-damar hastalıkları, Alzheimer, obezite, metabolik sendrom, tip II diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma risklerini azalttığını ortaya çıkarmıştır. Bu sonuçlara paralel olarak sağlıklı beslenmek ve sağlığı korumak için çeşitli meyve ve sebzelerden günlük 5-10 porsiyon yenmesi önerilmektedir. Çocukların bugünü ve yarınlarını korumak için beslenme programlarına mutlaka düzenli sebze alımının da eklenmesi gerekmektedir. Peki, sebzelerin sağlığımız üzerinde neden bu kadar etkili olduğunu biliyor muyuz? Bitkilere özgü bazı maddelerin varlığından ve bize yararlarından haberdar mıyız?

Çocuğunuz için en uygun gelişim şurubunu seçmek için tıklayınız
Bahsedilen maddeler fonksiyonel gıda molekülleridir. Bu doğal bileşikler; sebze, meyve, tahıl ve kuru baklagiller gibi bitkisel gıdalarda doğal olarak bulunan maddelerdir. Diğer adıyla biyofaktörlerdir ve bizler sebzelerdeki vitamin ve mineraller yanında içerdikleri biyofaktörlerin de eşsiz faydalarından yararlanırız.

Örneğin Brokolinin içerdiği doğal sulforofan bileşiği vücudumuzdaki hormon dengesini ayarlayıcı özelliğe sahiptir. Bunun yanında brokoli; göğüs, prostat, bağırsak ve idrar kesesi kanserlerine karşı güçlü bir koruyucudur, güçlü bir antioksidandır ve lifli yapısından dolayı hem toksin atıcı, hem de bağırsak sistemi düzenleyicisidir.

Enginarın içeriğindeki en önemli biyofaktör ise ‘Sinarin’ adlı maddedir. Bol miktarda vitamin mineral içeren enginarın en büyük özelliği karaciğeri temizlemesi ve korumasıdır. Lahana da besinsel yararları ve kanserle savaş yeteneği açısından dünyadaki en önemli sebze olarak görülür. Vitamin C, K, B5, B6, folat, omega 3 yağ asitleri, manganez ve lif kaynağı olması yanında sağlıklı kalmak için gerekli bir çok koruyucu bitki molekülünü de içerir.

Yine birçok fitokimyasal içeren pırasa da metabolizma ve sindirim sistemi gibi birçok biyolojik fonksiyonun etkinliğini düzenler.
Mükemmel bir potasyum, kalsiyum ve vitamin C kaynağı olan kereviz, hem dolaşım sistemine (Kalp Sağlığı) hem de bağışıklık sistemine çok faydalıdır. Ispanak da demir açısından zengin olduğu bilinen bir sebze olmasının yanı sıra flavonoidler gibi birçok aktif doğal molekülü içermesi nedeniyle sağlığı korur ve geliştirir. İçeriğinde 8’den fazla vitamin, 9’dan fazla mineral ve omega 3 yağ asitleri ile Ispanak eşsiz bir sebzedir.

Çocuğunuz için en uygun gelişim şurubunu seçmek için tıklayınız
Sebzeler arasında en iyi bilineni ise havuçtur; havucun içerisinde A vitaminin öncül maddesi olan beta-karoten maddesi bulunur ki bu maddenin görme fonksiyonlarını iyileştirmesinin yanında cilt, diş sağlığı ve bağışıklık sisteminde de olumlu etkileri vardır. Çocukların sebze tüketmesi, sağlıklı olmaları ve ileriki yaşamlarında da sağlıklı kalabilmeleri açısından çok önemlidir. Bunun yanında sebze sevmeyen ve sebze tüketimi yetersiz olan çocuklara gerekli besin takviyesi yapılmalıdır. Sebze ekstreleri içeren çocuk gelişim şurupları bu amaçla kullanılabilir ki bu amaçla geliştirilmiş çocuk gelişim şurubu Nutrigen Vegy ülkemizde de bulunmaktadır. Nutrigen Vegy’nin 1 çorba kaşığının, yaklaşık 500 gram sebzeye denk geldiği belirtilmektedir.

Çocukların sağlıklı büyüme ve gelişmesi için dengeli beslenme ve her gıda çeşidinden yeterli miktarda alınması gerekir. Gıda takviyeleri beslenmenin yerini tutamaz, sadece gıdalar ile yerine yeterince konulamayan gıda bileşenlerini tamamlar. Eğer çocuğunuza düzenli olarak günde en az 5 porsiyon sebze yediremiyorsanız veya çocuğunuz sebze sevmiyorsa, o zaman içinde yeterli miktarlarda fonksiyonel besin molekülü (nutrigenomik) içeren çocuk gelişim şuruplarından yardım alabilirsiniz.

Manşetler

DUYURU-4