MERVE TOPUZ - Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Cevit, süs havuzlarının elektrik çarpması ve boğulmanın yanı sıra zatürre, menenjit ve birçok enfeksiyon hastalığı açısından riskli olduğunu belirterek, ailelere çocuklarını bu havuzlardan uzak tutmalarını önerdi.
CÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Cevit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, süs havuzlarının yüzme ve serinleme amaçlı kullanılmasının sağlık açısından riskler taşıdığını söyledi.
Çocukların gelişme çağında olduğu dönemlerde enfeksiyon riskine daha açık olduklarını belirten Cevit, "Çocuklar, bu sulara kontrolsüz giriyor, derileri ve bağırsakları yoluyla da birçok mikrobu beraberinde taşıyor. Süs havuzlarına giren çocuklarda ishal oluşturan mikroorganizmalar enfeksiyona yol açarak ciddi sorunlara neden olabiliyor. Solunum yolu enfeksiyonları, menenjit ve zatürre gibi çok ciddi rahatsızlıklar da görülebiliyor. Bunların yanında mantar, sinüzit, kulak ve göz iltihabı da sık görülüyor" diye konuştu.
Cevit, bu enfeksiyonlardan savunma sistemleri zayıf olduğu için 5 yaş altındaki çocukların daha fazla etkilendiğini ifade ederek, süs havuzlarına giren kız çocuklarında özellikle idrar yolu enfeksiyonunun sık görüldüğünü söyledi.
Süs havuzlarının bazılarında yüksek klor bulunduğunu ya da hiç klor olmadığını dile getiren Cevit, yüksek klorlu veya klorsuz suyun egzama, mantar hastalığı ve saç kıran gibi bazı rahatsızlıklara yol açabileceğine dikkati çekti.
- "Geri dönüşü olmayan bazı durumlara neden olabiliyor"
"Bu havuzlarda su yutulması durumunda parazitlerden oluşan hastalıklar daha sık oluşuyor" diyen Cevit, "Yoğun klora maruz kalınması durumunda astımı olan çocuk, astım krizine girebiliyor. Su yutmada ağır metaller söz konusu olabiliyor çünkü bu süs havuzlarının içerisinde metal kullanımı daha fazla. Süs havuzlarının sağlık açısından kontrolü çok yapılmıyor ve su devridaim yapmıyor, böyle olunca da çocuktan ya da dışarıdan gelen bazı materyaller veya rüzgarla gelen bazı mikroorganizmalar, çocuğun vücuduna girebiliyor. Bu durum çocuğun sağlığında ciddi sorunlara, hatta geri dönüşü olmayan bazı durumlara neden olabiliyor" ifadelerini kullandı.
Ailelere çocuklarını süs havuzlarından uzak tutmalarını öneren Cevit, çocuğunun bu tür havuzlara girdiğini fark eden ailelere şu tavsiyelerde bulundu:
"Çocuk, süs havuzdan çıkar çıkmaz, aile, çocuğun cildini sabunla yıkamalı. Özellikle burun kısmı temizlenmeli, boğaza gargara yaptırılmalıdır. Böylece bakterilerin, mikroorganizmanın cilde, bağırsak sistemine, solunum yoluna geçmesi ve zararlı etkileri en aza indirilmiş olur."