Çocuğunuz kötü karne getirirse nasıl davranmalısınız?

Karne günü geldi, okul kapanacak ve uzun bir yaz tatili başlayacak.

Bu dönemde kimi çocuk başarılı bir karne ile eve dönecek olmanın heyecanını yaşarken; kimileri de karnesini nasıl saklayacağını bilemez hale geliyor.

Uzmanlar uyarıyor; "çocuklar ister başarılı bir karne getirsin, ister karnesi kırıklarla dolu olsun, ona kızmayın, anlamaya çalışın ve yaz tatilini en iyi ve en verimli şekilde geçirebilecek imkanlar bulun."

Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikolojisi Bölümü'nden Uzman Psikolog Özge Türk, anne babalara karne günü önerilerinde bulundu ve çocukların verimli bir yaz tatili geçirmesi için ipuçları verdi.

Karne çocuğun zeka göstergesi değildir

Çocuğun dönem sonu karnesinde zayıflar varsa bu durumu onun kişiliği ve zekasının göstergesi olarak değerlendirmemek gerekmektedir. Çocuğun o dönem içinde bulunduğu şartları göz önünde bulundurmak ve bu duruma nelerin sebep olduğunu incelemek gerekir. Duygusal sorunların varlığı, çalışma alışkanlıklarının kazanılmamış olması, uygun ders çalışma ortamının olmaması, okul içi olumsuz faktörlerin olması çocuğu olumsuz yönde etkiler.

Çocuğunuzun başarısızlığında psikolojik ya da fiziksel bir neden etkili olabilir

Çocuğun kapasiteleri iyi olsa da kafası karışık, endişeli ise dikkati dağılır ve derse konsantre olamayabilir. Çocuk depresif bir pozisyonda ise sürekli yorgun, uykulu, isteksiz olabilir ya da hiperaktif bir çocuk çok uzun süre ara vermeden dersi takip edemeyebilir. Öğrenme bozukluğunda geç öğrenir, harf karıştırabilir, okuma ve yazma konusunda güçlükler yaşayabilir. Ya da bunların dışında çocuğun işitme-görme gibi fizyolojik bir rahatsızlığı bulunabilir.

Aşırı beklenti, aile içi anlaşmazlık, kardeş kıskançlığı en sık başarısızlık nedenleri

Ebeveynlerin çocuklarına olan eleştirel, tehditkar, aşırı beklentili tutumları çocuğun başarısını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Ebeveynler arasındaki çatışmalı durumlara çocuğun şahit olması, sorunları çocuk ile paylaşma ve onu taraf olmaya zorlama gibi tutumlar çocuğun psikolojik dengesini bozabilir. Yine kardeş kıskançlığı, ev değişikliği gibi durumlarda da çocuğun kafası karışabilir.

Çocuğunuzu anlayın ve bunu hissettirin

Başarısızlığının nedenlerinin neler olabileceğini çocuk ile paylaşmalı ve çözümleri beraberce düşünmelisiniz. Onu anladığınızı göstermelisiniz. Karne üzerinden çocuğu tehdit etmemeli, azarlamamalısınız; bir sonraki yıl nasıl daha iyi olabileceği üzerine konuşmalısınız. Bu tutumunuz çocuğu psikolojik olarak destekler ve size güvenerek iletişiminizin de güçlenmesini sağlar.

*Kendi tutumlarınıza yönelik içsel bir değerlendirme yapabilmelisiniz.

*Çocuğun karnesindeki iyi notları ve dersleri için harcadığı çabayı övmeli, ona olan güveninizi belirtmelisiniz.

*Çocuğu diğer arkadaşlarının başarısı ya da kardeşleri ile kıyaslamamalısınız. Her çocuk fiziksel, sosyal, zihinsel gelişimi ile ayrı bir bireydir. Çocuktan beklentinizin bu yönde olması gerekmektedir.

*Çocuğa gerekirse destek alarak verimli ders çalışma teknikleri konusunda yardımcı olabilir, programlanma konusunda destek olabilirsiniz.

*Ebeveyni tarafından onaylanan, desteklenen çocuk daha çabalı ve başarılı olmaya gayret gösterecektir.

YAZ TATİLİ BİR SONRAKİ YILA HAZIRLANMAK GÜZEL BİR FIRSAT

Yaz tatili çocuk için hayali kurulan bir zaman dilimidir. Tatiller dinlenme sürecidir. İyi geçirilmiş bir dinlenme sürecinin çocuğun öğrenme sürecine olumlu etkileri olur. Bu süreç aynı zamanda çocuğun bireysel gelişimi için bir fırsattır.

* Çocuk yıl içinde zaman ayıramadığı faaliyetleri yapabilir, yeni deneyimler kazanabilir.
* Çocuğun enerjisini ortaya koyabileceği spor faaliyetleri, yaratıcılığını ortaya çıkaracak sanatsal faaliyetler yeni kazanımlardır.
* Yaz okulları güzel bir seçenek olabilir.
* Çocuğa kendi seçeceği, zevk için okuyacağı kitaplar okuma alışkanlığını destekler.
* Çocuk okul stresinden uzak, öğrendiği bilgilerin tekrarını yapabilir ya da eksik konularını tamamlayabilir; ancak onu zorla çalıştırmak yararsız bir uğraştır. Ebeveyn sabrını kaybeder ve çocuğu değersizleştirirse bu süreç travmatik bile olabilir; çocuk kendine olan güvenini kaybeder. Bunun tersine çocukla beraber planlanacak bir çalışma programı ve destek çocuğu motive eder; ebeveyne ve kendine olan güveni desteklenmiş olur.
* Birlikte gezmek, vakit geçirmek, oyun oynamak gerekir.
* Çocuğun evde yalnız başına vakit geçirmesi yerine sosyalleşmesi için dışarıda olan aktiviteleri destekleyin.
* Televizyon ve bilgisayara sınırlama koymak diğer aktivitelere katılmaya olanak tanır.

Özetle tatil sürecinin bir dinleme süreci olduğu unutulmadan çocuğun bu sürecine saygı göstermek ve ona kendini gösterebileceği olanaklar yaratmak yararlı olacaktır.
 

ekolay.net

Manşetler

DUYURU-4