"Çocuğunun tabutunu 9 saat kucağında taşıdı" iddiası

Sağlık Bakanlığı: "İlgili hastanede hastaya defin ruhsatı düzenlenmiş ve gerekli cenaze hazırlıkları yapılmıştır. Ailenin cenaze nakli için Bakanlığımıza bağlı kurumlardan herhangi bir ambulans talebi olmamıştır"

Sağlık Bakanlığı, solunum yetmezliği nedeniyle hayatını kaybeden 4 yaşındaki D.G için ilgili hastanede defin ruhsatının düzenlendiğini ve gerekli cenaze hazırlıklarının yapıldığını, ancak ailenin cenaze nakli için Bakanlığa bağlı kurumlardan herhangi bir ambulans talebi olmadığını bildirdi.

Bakanlıktan, "Çocuğunun tabutunu 9 saat kucağında taşıdı" başlıklı haberle ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Hayatını kaybeden D.G'ye Allah'tan rahmet, ailesi ve yakınlarına başsağlığı dileğinde bulunulan açıklamada, haberlerde adı geçen 4 yaşındaki D.G'nin 30 Temmuz 2014 tarihinde menenjit tanısıyla Iğdır Devlet Hastanesinden Konya Başkent Üniversitesi Hastanesine kara ambulansı ile sevk edildiği ifade edildi.

Açıklamada, ambulansın seyir halindeyken hasta çocukta kalp durması gelişmesi üzerine en yakın hastane olan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesine acil giriş yapıldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Burada gerekli müdahale yapıldıktan sonra sevk işleminin gerçekleşmesi için hava ambulansı talep edilmiştir. Ancak hasta çocukta tekrarlayan arrestler sebebiyle durumu riskli bulunarak sevk işleminden vazgeçilmiştir. Hastanın, Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesinde çocuk yoğun bakım ünitesinde takibi yapılmıştır.

Solunum yetmezliği ve hayati tehlikesi olan çocuğumuz yapılan tüm müdahalelere rağmen 01 Ağustos 2014 tarihinde maalesef hayatını kaybetmiştir. İlgili hastanede hastaya defin ruhsatı düzenlenmiş ve gerekli cenaze hazırlıkları yapılmıştır. Ailenin cenaze nakli için Bakanlığımıza bağlı kurumlardan herhangi bir ambulans talebi olmamıştır."

Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliğine göre; olağandışı durumlar istisna olmak kaydıyla hiçbir ambulans ve acil sağlık aracının, cenaze nakli amacıyla kullanılamayacağının vurgulandığı açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Ancak ambulansta ölüm olayı gerçekleştiğinde, trafik kazası, afet gibi kaza mahallinden ölülerin hastane veya ilgili morga nakilleri, adli mercilerin de onayı alındıktan sonra yapılabilmektedir. Buradaki amaç ise olay yerindeki cenazenin bir an önce ilgili kuruma nakledilmesi ve toplumsal duyarlılığın yerine getirilmesidir.

112 ambulansları, bunun dışında hastaneden eve, hastaneler arasında ve şehirlerarasında cenaze nakil aracı gibi kullanılmamaktadır. Cenazelerin il içinde ve dışında nakli için gerekli cenaze nakil aracı, tabut ve benzeri donanımın temini belediyelerin görevidir."

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ