Çocukları doktora götürmek, doktora danışmak çok önemli. Ancak evham yapıp her hapşırıkta da doktora gitmenize gerek yok.
1- Bebeğinizde kırmızı-mor isilik varsa:
Bu menenjit belirtisi olabilir ve çocuğunuzu acil olarak doktora götürmeniz gerekir.
2- Kendini kaybetmiş gibi görünüyorsa:
Havale ya da yüksek ateşli bir hastalık süresince çocuklar şuurlarını kaybeder, gerginleşir, ardından birkaç dakika titrer. Eğer çocuğunuz bu belirtileri gösteriyorsa doğruca hastaneye gidin.
3- Başını çarptıysa:
Çocuğunuz düştükten sonra sersemlediyse, kustuysa, başından şikâyet ediyorsa ve 10 dakika geçmesine rağmen kendini iyi hissetmiyorsa mutlaka doktora gidin.
4- Çok hırıltı varsa:
Bebeklerdeki hırıltı soğuk algınlığıyla birlikte gelişen bronşitin belirtisidir. Bu durumda bebeğinizi evde tedavi edebilirsiniz. Ancak nefes almakta zorluk yaşıyorsa, rengi soluksa ve pelte gibi halsizse doktora başvurun.
5- Yenidoğanın ateşi varsa:
Bebeğiniz 3 aylıktan küçükse, ateşi 38 derece ya da daha yüksekse bir uzmanın kontrolünden geçmesi gerekir.
6- Kusuyorsa:
Eğer çocuğunuz 2 aylıktan küçükse ve çok fışkırırcasına kusuyorsa bu mide ile ince bağırsak arasında bir daralmanın işareti olabilir. Bu da yiyeceklerin bağırsaklara geçişini engelliyordur.
7- Topallıyormuş gibi yürüyorsa:
Eğer bebeğiniz dolaşırken ya da yürürken aniden bacağına inen bir ağırlık nedeniyle duruyorsa mutlaka doktora götürmelisiniz.