Çin'de 2020 yılına kadar başlıca sağlık endekslerinin orta derecede gelişmiş ülkelerin seviyesine ulaşmasının, ortalama yaşam süresinin de 73'ten 77'ye çıkmasının beklendiği açıklandı.
Çin Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı Sağlıklı Çin 2020 raporunda, Çinlilerin sağlık durumunun daha da iyileştirilmesi gerektiği bildirildi. Kısa süre öce Pekin’de yapılan 2012 Çin Sağlık Forumu'nda konuşan Çin Sağlık Bakanı Chen Zhu, 2020 yılına kadar Çinlilerin ortalama yaşam süresinin 77 yaşına yükseleceğini ve 5-6 yaş altındaki çocuklarda ölüm oranının binde üçe düşmesinin hedeflendiğini söyledi. Raporda, Çinlilerin sağlık gelişmeleri için somut hedeflerin belirlendiğine dikkat çeken Chen, hamile ve doğum yapan kadınlarda ölüm oranının da yüz binde yirmiye kadar düşeceğini belirtti.
ÇİNLİLERİN SAĞLIĞI CİDDİ TEHDİT ALTINDA, HALKIN TALEPLERİ İLE SAĞLIK HİZMETLERİ ARASINDA BÜYÜK UÇURUM VAR
Çin Uluslararası Radyosu’nun haberine göre, raporda farklı insan gruplarının sağlık seviyeleri arasında büyük farkların bulunduğu, tütün tüketimi, düzensiz yemek alışkanlığı gibi sağlıksız yaşam tarzlarının çoğalmakta olduğu ve çevre kirliliği gibi sağlığa zararlı unsurların etkilerinin yayıldığına dikkat çekildi. Bütün bunların Çin halkının sağlık durumunu ciddi tehditlerle karşı karşıya bıraktığı da ifade edildi.
Raporda ayrıca, halkın hastalık yükünün günden güne arttığı ve sağlık hizmeti ile vatandaşların talepleri arasında büyük mesafenin olduğu vurgulandı.
ÇİNLİLERİN YAŞAM SÜRESİ 43’TEN 73,5’A YÜKSELDİ
Radyonun haberinde ayrıca, Dünya Bankası'nın verilerine göre, 1960 yılında Çinlilerin ortalama yaşam süresi yalnızca 43'tü. 2010 yılına kadar Çinlilerin ortalama yaşam süresi ise 73,5’e yükseldi. Çin'in 12. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nda, 2015 yılına kadar halkın ortalama yaşam süresinin bir yaş daha uzatılması hedeflenmişti. İnsanların ortalama yaşam süresi, bir ülke veya bölgenin ekonomik ve sosyal gelişme seviyesi ile sağlık hizmet seviyesini değerlendiren önemli bir kapsamlı endeks.
Haberde ayrıca Çin’de uygulanan sağlık reformuna da değinildi. 2009 yılından itibaren Çin'de yeni tur sağlık sistemi reformu uygulanmaya başladı. Geçen 3 yılda dünyada en fazla nüfusu kapsayan sağlık garanti şebekesinin oluşturulduğu, halkın bundan çok faydalandığı kaydedildi. Gelecekte Çin’de bütün vatandaşları kapsayan sağlık sigorta sisteminin iyileştirileceği de ifade edildi.
ÇİN’DE 120 MİLYON OBEZ VAR
1,3 milyarlık nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’de şu an 200 milyon tansiyon hastası, 120 milyon obez, 97 milyon şeker hastası ile 33 milyon yüksek kolesterol hastası olduğu bildirildi.
Çin Sağlık Bakanlığı verilerine göre, kronik hastalıklardan ölenlerin sayısı ülkedeki toplam ölümlerin yüzde 85'ini oluşturuyor. Söz konusu hastalıklardaki artışın Çin’deki beslenme alışkanlıkları ve gıdalarla doğru orantılı olduğu belirtiliyor. Çin'de en büyük sağlık sorunları arasında kalp, beyin, damar ve şeker hastalığı gibi kronik hastalıklar bulunuyor. Bu hastalıkların artması, bazı Çinlilerin çok tuzlu ve yağlı yemek alışkanlıklarıyla sıkı bağlantılı.
GIDALARDA ZORUNLU BESİN ETİKETİ GELİYOR
Çin Sağlık Bakanlığı, önümüzdeki yıldan itibaren gıda ambalajları üzerindeki etiketlerle ilgili kapsamlı bir yönetim sistemi uygulanacağını ve gıdaların ambalajları üzerindeki etiketlere zorunlu olarak besin değerlerinin yazılacağını duyurmuştu.
GIDA GÜVENLİĞİ CİDDİ SORUN
Çin’de gıda güvenliği çok büyük bir sorun. Sütlerde zararlı kimyasalların kullanılması, ürünlerin etiket tarihlerinin değiştirilmesi ve sahte gıda ürünleri gibi Çin’de gıda skandalları sürekli gündeme geliyor. Yetkililer bu alanda çaba gösterse de sağlıksız ürünlerin önü bir türlü alınamıyor. Öyle ki restoranlardan toplanan atık yağlar, sağlıksız şartlarda süzülerek ucuz fiyata yeniden aynı restoranlara satılıyor.
Çin’de halkın büyük bölümü, evde yemek yapıp yeme yerine, yemeklerini restoranlarda yiyor. Dışarıda yemek yeme alışkanlığının olmasında, anne ve bananın da çalışıyor olmasının etkili olduğu belirtiliyor.