Çerkezköy, ilaç üretim üssü olacak

Türkiye’de ilaç üretmek için 120 milyon dolar yatırım yapan Saya Grup, Pharmactive markasıyla piyasaya çıktı.

Yılda 330 milyon kutu ilaç üretim kapasitelerinin olduğunu belirten Saya Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Sancak, Türkiye’nin ilaç üretim üssü olmayı hedeflediklerini söyledi. Pharmactive markasıyla ilaç üretimine başlayan Saya Grup, 5 yıl içinde 300 milyon dolar ciro ile Türkiye’nin en büyük 5 jenerik ilaç firmasından biri olmayı hedefliyor. Daha önceden Hedef Dağıtım firması ile ilaç dağıtım işi içinde olduklarını belirten Haluk Sancak, firma ile ortaklıklarını bitirdikten sonra farklı sektörlere yönelmelerine rağmen tekrar ilaç sektörüne geri dönüş yaptıklarını kaydetti. 2010 yılının Aralık ayında yola çıktıklarını dile getiren Sancak, “İki senede 40 bin metrekare kapalı alanı olan ilk etap üretim tesisimizi açtık. Toplamda 80 bin metrekare kapalı alana sahip olacak üretim tesislerimizde 2. etabın tamamlanmasıyla 500 milyon kutu ilaç üretimini gerçekleştireceğiz. Projemiz bittiğinde 2 bin kişiye istihdam sağlayacağız.” dedi.


Türkiye’nin ilaç üretim üssü olmak istediklerini ifade eden Sancak, tesislerini uluslararası firmaların ilaç üretimlerine açacaklarını, böylece Türkiye’nin ithal ettiği ilaçları artık ihraç edeceğini söyledi. Türkiye’de ilaç fiyatlarının uygulanan sağlık politikaları nedeniyle çok düştüğünü belirten Sancak, “Bu durum vatandaş için çok faydalı. Biz de ‘ilaç fiyatları düşük kalmalı’ prensibiyle hareket edip maliyetlerimizi düşük tutmaya çalışıyoruz. Maliyetleri düşük tutmayan firmalar, piyasada tutunmakta zorlanacak.” diye konuştu. Cirolarının yüzde 25’ini ihracattan sağlamayı hedeflediklerini aktaran Sancak, Avrupa ve ABD gibi gelişmiş pazarlarla birlikte gelişmekte olan pazarlara da ihracat yapacaklarını söyledi.

Türkiye’de ilaç sektörünün ihracatın sekiz katı kadar ithalat gerçekleştirdiğini belirten Pharmactive Genel Müdürü Köksal Ülgen ise ilaçların tamamını kendi Ar-Ge ekibiyle ürettiklerini söyledi. Köksal, “Uzman kadromuz ile katma değeri yüksek jenerik ilaç geliştiriyoruz. Ar-Ge üssümüz için ilk etap yatırımımız 20 milyon dolar değerinde. İkinci etap ile birlikte Ar-Ge yatırımımız 35 milyon dolara ulaşacak. Orta vadede ciromuzun yaklaşık yüzde 25’ini ihracat ile sağlamayı, ilaç sektörünün ve dolayısıyla Türkiye ekonomisinin cari açık düzeyini azaltmayı hedefliyoruz. Bu tesisle Türkiye’nin üretim kapasitesini de bir hayli artırmış olduk. Özellikle yabancı şirketlerin Türkiye’yi üretim üssü seçmeleri için tesisimiz her türlü donanıma sahip.” dedi. Tüm etaplar tamamlandığında toplam yatırım maliyeti 200 milyon dolar olacak üretim tesisinin resmi açılışı bu ay içinde yapılacak.

Manşetler