Çene Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Yaş sınırı var mı mutlaka bilinmesi gereken konulardandır. Çenenin alt yapısındaki bozukluklarda neler yapılabilir araştırılmaktadır.

 

Yapılacak röntgen ve teknikler sonucunda ise doğru tedavi yöntemi belirlenmeye başlanmış olunur. Burada önemli olan ise eğitimli ve tam donanıma sahip olan bir çene cerrahisinden hizmet alınması olacaktır.

Yüzün en hareketli bölümü alt çenedir. Alt çenedeki eklemlerin fonksiyonlarını kaybetmesinden dolayı şekil bozukluğu gibi sorunlar gün yüzüne çıkmaktadır. Doğuştan ya da daha sonradan çene bozuklukları görülmektedir. Alt çenede yaratacak deformatik sorunların kaynağını oluşturan pek çok hastalık olabilir. Bu yüzden çene deformesini yaratan hastalık ve sendromlarında iyi şekilde araştırılarak tespit edilmesi gerekmektedir.

Çene Ameliyatına Hangi Hastalar Uygundur?

Çene ameliyatına hangi hastalar uygundur diye inceleme yapıldığında, doğuştan veya sonradan çene şekil bozuklukları görülen kişiler için denebilir. Alt çenede görülen gelişme geriliği ne yazık ki gelişimi durdurmakta ve bozuklukların açığa çıkmasına neden olmaktadır. Çene şekil bozukluğu görülen her bir bireyin, psikolojisini de düzeltmek amacıyla bu tür ameliyatlara muhakkak ihtiyaç duyulmaktadır.

Alt Çene Deformiteye Yol Açan Faktörler Nelerdir?

Alt çenede meydana gelen deformite durumları, gelişimin durmasına hatta gelişmesine yol açmamaya neden olur. Alt çene deformite neyden kaynaklıdır, yol açan faktörler nelerdir şu şekilde sıralama yapabiliriz;

  • Genetik görülen durumlar
  • Doğumsal kaynaklı sorunların görülmesi
  • Gelişimsel problemlerin yaşanması
  • Yaşanan kazaya bağlı olarak çene eklem kırıklıklarının görülmesi
  • Erken yaş dönemlerinde yapılan diş çekimleri
  • Dilin boyut olarak çok fazla büyük olması
  • Diş ve çenedeki genetik problemler

Alt Çenede En Yaygın Görülen Bozukluklar

Alt çene, eklem yapısını bozmaya neden olurken, ortaya şekil bozuklukların çıkmasına neden olmaya başlayacaktır. Öyle ki alt çeneye ilişkin çok fazla bozukluklar söz konusu olabilir. Bu bozuklukların meydana gelmesinde ne yazık ki çenenin gelişimini yavaşlatmaya neden olacaktır.

Alt Çene Geriliğinin Görülmesi

Gelişme geriliği, alt çenede meydana gelen vakalardan biri olabilir. Üstelik çenenin de herhangi bir bölgesinde oluşabilir. Eğer ki gerileme, çenenin her iki tarafında görülüyorsa o zaman alt çenenin küçük kalmasına zemin hazırlamaya neden olacaktır. Kimi zaman hem alt hem de üst çenede bozukluk yaşanabilir. Fakat daha ağırlıklı olarak görülen bozuklukların başında ise alt çene ile ilgili olmaktadır.

Alt Çenede Aşırı Gelişmenin Yaşanması

Alt çenede gelişmede gerilik görüldüğü gibi tam aksine aşırı gelişme durumları söz konusu olmaktadır. Alt çenenin çok fazla gelişim göstermesi, doğal olarak da simetrik görünümleri olumsuz yönlü olarak etkilemeye neden olacaktır. Üst çene daha geride kaldığından dolayı şekil itibariyle bakıldığı zaman hoş görüntüler oluşmamış olacaktır.

Alt Çene Asimetrik Bozukluklar

Alt çenede görülen bir başka sorunlar arasında ise asimetrik bozuklukların olduğunu söylemek mümkündür Bu tür asimetrik bozukluklar, gelişimlerini de olumsuz yönde etkilemeye neden olmaktadır. Gelişimin aşırı şekilde gerileme olduğu dönemde, yüzde ve başta asimetrik problemler yaşanmaya başlanacaktır. Çenenin ise bir tarafa doğru kayma problemi görülmeye de başlanmış olacaktır.

Çene Bozukluklarında Muayene İşlemleri

Çene bozukluklarına ilişkin bir tanı konulması için ilk olarak muayenenin yapılması gerekecektir. Ağız içerisinde tetkikler sonucunda detaylı bir ortodonti kontrolü yapılmaktadır. Ortodontik değerlendirmeler neticesinde ise alt çenedeki ısırım problemleri, estetiksel ve şekil bozuklukları tespit edilmiş olacaktır.

Çene ameliyatı ile hastanın ısırım şikayetleri ortadan kaldırılmış olacaktır. Çünkü bu tür tedaviler hem etkili hem de işe yarar cinstendir. Sizlerin de bu tür sıkıntıları varsa, uzman doktora danışarak yardım alabilirsiniz

Manşetler