Çalışkan öğrenci işte başarılı olamayabilir

Üniversite başarısını, hayat başarısına dönüştürmenin yollarını gösteren Yard. Doç. Dr. Engin Arık, "Kulüp faaliyetlerine katılan sosyal öğrenciler, iş hayatında çalışkanlardan daha başarılı oluyor" diyor

Üniversite başarısını, hayat başarısına dönüştürmenin yollarını gösteren Yard. Doç. Dr. Engin Arık, "Kulüp faaliyetlerine katılan sosyal öğrenciler, iş hayatında çalışkanlardan daha başarılı oluyor" diyor

Üniversiteyi kazanıp okumak, mezun olduktan sonra başarılı bir çalışma hayatı yaşanacağı anlamına gelmiyor. İş hayatına hazırlanmak için en doğru eğitim stratejisini Işık Üniversitesi Psikoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Engin Arık açıkladı. Arık; üniversite öğrencilerinin, hayata hazırlanırken başarı adına takip etmesi gerekenleri anlattı...

SOSYALLİK ÇOK ÖNEMLİ
Okuldaki başarı hayat başarısının bir göstergesi olabilir mi? Okulda başarılı olup da iş hayatına uyum sağlayamayan gençler nerede hata yapıyor?
Üniversite eğitimi süresince başarılı olan bazı gençler, iş hayatına atıldıklarında aynı başarıyı gösteremeyebilir. Eğitim hayatlarında az başarılı olan öğrenciler ise iş hayatına atıldıklarında çok başarılı olabilir. Bunun nedenlerinden biri; eğitim hayatının ve iş hayatının dinamiklerinin farklı olmasıdır. Okul hayatında başarılı olan öğrenciler, sadece derslerine yoğunlaşmamalı. Öğrenci kulüplerinin aktivitelerine katılıp oralarda belli sorumluluklar alan öğrencilerin, iş hayatına daha kolay hazırlanabileceklerini düşünüyorum. Sosyallik çalışkanlık kadar önemli...

Birinci sınıftan sonra staj ve iş olanakları araştırmak mı, yoksa iyi bir eğitim kovalamak mı lazım?
Bence bir öğrenci, üniversite hayatı boyunca öncelikle iyi bir eğitim almayı hedeflemelidir. Bunun yanı sıra, eğitim dalına bağlı olarak staj olanakları mevcutsa, üçüncü sınıftan itibaren staj yapılması uygun olur. Dört senelik bir fakültenin üçüncü sınıfında yapılmış bir staj, öğrencinin mesleğini pratik anlamda tanımasına yardımcı olur. Bu staj dönemi ayrıca, öğrencilerin seçmiş olduğu mesleğin, iş sahasındaki iyi ve kötü yanlarını görmelerine imkan verir.

STAJ İÇİN İLK YIL ERKEN
Birinci sınıftaki öğrencilerin staj için başvurmaları doğru mudur?
Birinci sınıfın, staj yapmak için çok erken bir dönem olduğu kanaatindeyim. Üniversitelerde birinci sınıfında, genellikle temel eğitim verilir. Alan eğitimine yönelik dersler çok az olduğu için öğrencinin mesleği hakkında alacağı bilgi de oldukça sınırlıdır. Örneğin psikoloji eğitimi alan bir öğrenci, eğitiminin ilk senesinde psikoloji temel alanıyla ilgili sadece birkaç giriş dersi görür. Bu nedenle, öğrencilerin üniversitedeki ilk senelerinde stajyer olmalarına taraftar değilim. Üçüncü sınıftan sonra staj daha uygundur.

MASTIR YAPAN ÖĞRENCİ GEÇ KALMIŞ SAYILMAZ
Öğrenci, iş hayatına erken atılırsa çabuk mu yorulur?
Bir öğrenci bence iş hayatına erken atılmamalı. Alanında kendini mümkün olduğunca geliştirmeli, staj olanaklarını değerlendirmeli. Ayrıca, yüksek lisans eğitimi de almalı. Ama bütün bunlar, önüne gelen fırsatları değerlendirmemesi anlamına gelmez. İş hayatındaki yorgunluk, kişinin çalışmaya erken başlamasından ziyade, işini sevip sevmemesi, iş ortamının stresli olup olmaması ve iş memnuniyeti ile ilgilidir.

OKULUNUN TADINI ÇIKARSIN
Okuldan sonra mastır yapan bir genç, iş hayatı için gecikmiş mi olur?
Özellikle son yıllarda, yüksek lisans eğitimi iş hayatında çok önemli... Bu yüzden mastır yapmak için zaman ayırmak, çalışmaya geç başlamak açısından zararlı olmaz.

Üniversite döneminde çalışılmalı mı, yoksa öğrenciliğin tadı mı çıkarılmalı?
Bir öğrenci, üniversite döneminde maddi imkanları elveriyorsa çalışmamalı. Hem öğrencilik yıllarının tadını çıkartmalı hem de mesleğinin inceliklerini öğrenmeye çabalamalı. Yurt içinde ve yurt dışında pek çok öğrenci, bir yandan derslerinde başarılı olurken, bir yandan da part-time işlerde çalışıyor. Önemli olan, öğrencilerin derslerini aksatmaması...

ÇALIŞIRKEN DERSLERİ İKİNCİ PLANA ATMAYIN
Staj yaparken iyi bir iş teklifi alan bir genç, okuluna ara vermeli mi, yoksa önce mezun olup sonra mı işe önem vermeli?
Staj yaparken, iyi bir iş teklifi alan öğrencinin eğitimine ara vermesi iyi bir fikir değil. Çok iyi bir teklif alsa bile ancak parttime devam etmeyi düşünmelidir. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ise iyi tekliflerin mezuniyet sonrasında daha çok olacağı göz önüne alınmalıdır.

Okurken çalışmak zorunda olan gençlere tavsiyeleriniz nelerdir?
Bazı gençler, eğitimi sırasında çeşitli nedenlerle çalışmak zorunda kalabilirler. Ancak derslerini aksatmamalı, aksatmak zorunda kaldıkları durumlarda da hem dersi veren hocadan, hem de arkadaşlarından yardım istemeliler. Çalışan öğrencilere, ödev ve proje gibi yükümlülüklerini zamanında yerine getirmelerini tavsiye ederim.

HAYALLERİ YIKILINCA İLGİSİNİ KAYBEDİYOR
Üniversiteye kadar çok iyi bir öğrenci olup da sonra isteksizleşen gence ne yapmak lazım?
Karşı cinse duyulan ilginin artması ve öğrencinin birey olmak yolunda ilerleme süreci, eğitime ilgisini azaltabilir. Üniversitede hayal ettiği sosyal ortamı bulamamış olması da uyum güçlüğü yaşatabilir. Böyle durumlarda, ailelerin çok ısrarcı olmaması ve çocuklarını anlamaya çalışması iyi olur. Ayrıca, okuduğu bölümde mutsuz olan bir öğrenci için tek yol da okuduğu okul değildir. 18 yaşındaki bir gencin kararlarına saygılı yaklaşmak gerekir.

PARA KAZANMAK İÇİN MEZUNİYETİ BEKLEYİN
Üniversite döneminde çalışan bir genç "Nasılsa üniversite mezunu olmadan da para kazanabiliyorum" heyecanına kapılıp okulunu yarım bırakabilir mi?
Ülkemiz gibi genç nüfusun çok yoğun olduğu ve çalışma koşullarının her an değişebildiği bir ülkede, kısa vadeli kazançlara kapılmamak gerekir. Bir önceki kuşak için üniversite mezunu olmak yeterliydi ama şimdiki kuşak, mastır yapmak zorunda. Bu nedenlerle, öğrenci eğitimini sonuna kadar devam ettirmeli ve iş hayatına atılmayı mezuniyet sonrasına bırakmalı. Üniversite diploması almak, aynı zamanda kişide başarma isteğini pekiştireceği için iş hayatındaki zorlukları da daha kolay atlatabileceğini düşünüyorum.
 

ESRA TÜZÜN

Manşetler

DUYURU-4