Çalışanın maaşına devlet garantisi

Şirketi zora düşen ya da iflas eden çalışanların maaşı devlet garantisi altında. İŞKUR bünyesindeki fon, maaşını alamayan işçilerin 3 aylık ücretini ödüyor

İşyerlerinin mali anlamda sıkıntıya düşmesi, çalışanlarını da doğrudan etkiliyor. Çalışanlar maaş alamama durumuyla karşı karşıya kalabiliyor. Ancakçalışanlar çaresiz değil. Şirketi zora düşen ya da iflas eden çalışanların imdadına devlet yetişiyor,Ücret Garanti Fonu devreye giriyor. Çalışanlar için, görev yaptığı şirket iflas eder ve kapanma durumuna gelirse, belirsizlik ortaya çıkıyor. Şirketin çalışanının alacağını ödeme imkanı ve ihtimali ortadan kalkıyor. İşverenin ücretleri ödeyemeyecek duruma düşmesi, iflas etmesi ya da iflas ertelemesi istemesi gibi hallerde çalışanın imdadına Ücret Garanti Fonu yetişiyor.

SON 1 YIL ŞARTI

Zordaki işyerinde son 1 yıldır çalışıyor olanlar,İŞKUR bünyesindeki Fon'a başvuru yaparak, 3 aylık maaşlarını kesinti olmadan alabiliyor. Geriye doğru ücretler verildiği için de çalışanın o firmayla iş sözleşmesinin sürüp sürmediğine bakılmıyor. Yani işten ayrılmış olunsa da, alınamayan ücretleri devlet ödüyor. İşverenin düştüğü durumla ilgili belgeleri (haciz tutanağı, iflas kararı, mahkemenin verdiği iflas erteleme kararı ve alacak belgeniz gibi) İŞKUR'un ilgili birimine götüren çalışanlar, başvurduğu ayın sonuna kadar net ücretini alıyor.

ÜST SINIRA DİKKAT!

Yüksek ücret alanlar için bu fonda bir sınır da var. 5510 sayılı Kanun'un 82. Maddesi gereğince, asgari ücretin 6.5 katından fazla olamıyor. Asgari ücret düşünüldüğünde de bu rakam brüt 7 bin 371 liradır. Yani günlük kazanç üst sınırı 245.7 TL.

Manşetler

DUYURU-4