Sosyal Güvenlik Reformu diye adlandırılan yasa 1 Ekim'de yürürlüğe giriyor. Bu yasa en çok emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenleri vuracak.
Sosyal güvenlik Reformu ile emekli olduktan sonra çalışmak zorunda olanların maaşından % 36.5'e kadar kesinti yapılacak. Emekliler, 'O zaman maaşımız artsın, çalışmayalım' diyor.
Sosyal Güvenlik Reformu diye adlandırılan yasa, 1 Ekim'de yürürlüğe girecek. Bu yasa ile sosyal güvenlik çatısı altındaki vatandaşlar için sağlıktan emekliliğe kadar birçok konuda yenilikler getiriliyor. Yasada özellikle çalışan emekliler için çalışmayı zorlaştırıcı hükümler bulunuyor. Buna göre, çalışan emeklilerin maaşından yüzde 36.5'e kadar kesinti yapılacak. Bu kesintiler hem SSK'lı emeklilerin hem de Bağ- Kur'lu emeklilerin maaşından yapılacak. Emekli SSK'lılar bir işyerinde çalışıyorlar ise bu kesinti işveren tarafından karşılanıyor. Ama Bağ-Kur'lu emekliler kendilerine bir işyeri açarlarsa bu para ceplerinden çıkıyor.
Bağ-Kur'da yüzde 15
Söz konusu uygulamadan en çok etkilenecek kesimlerin başında Bağ-Kur emeklileri geliyor. Bağ-Kur'dan emekli olduktan sonra bir işyeri açan vatandaşlardan yüzde 15 kesinti olacak. Halen uygulamada Bağ-Kur'lular için yüzde 10, diğer kurumlardan aylık alanlar için ise 12'nci basamak karşılığı gelirin yüzde 10'u oranında, sosyal güvenlik destek primi kesiliyor. Kesilecek bu miktar en yüksek yaşlılık aylığı alan Bağ-Kur emeklisinin aylığından kesilecek tutardan fazla olamayacak.