Çalışan annelere müjde!

Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelik 24 Temmuz 2013 tarihli ve 28717 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelik 24 Temmuz 2013 tarihli ve 28717 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, kamu özel ayrımı gözetmeksizin tüm çalışanları kanun kapsamına almıştı. Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra ikincil mevzuat düzenlemeleri de ardıl bir şekilde yürürlüğe konulmaya başlandı. Bugün yayımlanan “Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelik”, 9/8/2004 tarihli ve 25548 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kadın İşçilerin Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmeliği yürürlükten kaldırdı.

Yeni Yönetmelik eski hükümleri ağırlıklı olarak korumakla birlikte, küçük değişiklikleri de beraberinde getirdi. Örneğin işveren, işin devamı süresince, kadın çalışanın özel durumunu, işyerinde maruz kalınan sağlık ve güvenlik risklerini de dikkate alarak işyeri hekimince belirlenen düzenli aralıklarla sağlık muayenelerinin yapılmasını sağlamakla yükümlü olacak. Eski Yönetmelikte kadın çalışanların muayeneleri ancak altı ayda bir yapılabiliyordu. İkinci olarak, kadın çalışanlara, doğum tarihinden başlamak üzere kendi mevzuatlarındaki hükümler saklı kalmak kaydıyla bir yıl süre ile gece postalarında çalıştırılma yasağı getirildi. Eski Yönetmelikte çalıştırılma yasağı altı ay ile sınırlı idi.

Üçüncü olarak gece postalarında kadın çalışan çalıştırmak isteyen işverenler, gece çalıştırılacak kadın çalışanların isim listelerini, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine bildirmekle yükümlü iken, yeni düzenleme bu yükümlülüğü kaldırdı. İşverenlerin sadece iş müfettişlerince işyerinde yapılan denetimlerde göstermek üzere gece çalıştırılacak kadın çalışanların isim listelerini işyerinde saklamaları yeterli olacak.

Son olarak 6331 sayılı Kanunun 38 inci maddesinde yer alan geçiş sürelerine uygun olarak, işyeri hekimi görevlendirme yükümlülüğü bulunmayan işyerleri gece çalıştırılacak çalışan kadınlar için alınması gerekli sağlık raporlarını geçiş süresince kamu sağlık hizmet sunucularından alabileceklerdir.

Manşetler