C vitamini damardan ilaç gibi alındığında çok etkili

Deniz Bayramoğlu'nun sunduğu Gündem Özel programında kanser ve C vitamini ilişkisi tartışıldı. Konuklardan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mutlu Demiray, C vitamininin damardan ilaç gibi alındığında çok etkili olduğunu söyledi.


Prof. Dr. Mutlu Demiray'ın yaptığı açıklama şöyle:

"C vitaminini ağızdan aldığınızda bir çuval da yeseniz bir gram da alsanız bağırsaklarımızın emilim kapasitesi ile kanda oluşturabileceğiniz seviye belirli. Yaklaşık 0.260 milimolar bir konsantrasyon oluşturuyorsunuz. Bu konsantrasyon antioksidan. Yani siz otursanız, bir kasa portakal yeseniz ve ya 2-3 tane portakal yeseniz bağırsaklarınızdan emebileceğiniz C vitamini miktarı belli. Ancak C vitamini ilginç bir molekül. C vitaminini kanda yükseltirseniz bu kez C vitamini antioksidan değil pro-oksidan yani artık o zararlı hidrojen peroksit oluşturan bir forma dönüyor. Biz buna farmakolojik dozda C vitamini diyoruz. Bunun da anlamı nedir, artık bir nevi ilaç anlamında kullanılan. Bunun da anlamı şudur; En az 10 gram damardan. Ki bu bile çok düşük bir düzeydir. Genellikle kanda 10 milimolar, yani yaklaşık kiloya 1 gram gibi çok yüksek dozlarda damardan vermeniz lazım ki bu direk etki etsin. Bunun farkı ne? C vitamini moleküler yapı olarak yüzde 90 şekerle aynı. Yan yana koysam ayırt edemezsiniz, o kadar benzer. Hatta ben size C vitamini verip şekerinizi ölçsem yüksek çıkar. Çünkü karbonik bölgesi aynıdır. Siz damardan yüksek dozda C vitamini verdiğinizde iki etkisiyle karşılaşıyorsunuz. Bunlardan bir tanesi tümör. Bunu şeker sanıp alıyor, ama bu bir asit ve kanser hücresinde hidrojen peroksit oluşturuyor. Kanser hücresinin en önemli dezavantajlarından bir tanesi bu antioksidan kapasitesi çok düşük. Onun için siz dışardan verirseniz ona yardımcı oluyorsunuz. İşte eklediğiniz C vitamini orada bir oksidasyon yaratıp onu aldatıyor ve kanser hücresini direk öldürüyor. Normal hücrelere hiçbir yan etkisi yoktur.

Eğer bir hastaya yüksek doz C vitamini verecekseniz, bu konuda uzman bir hekimin bunu yapması gerekir. Çünkü bir takım böbrek fonksiyonları, enzimler çok önemli. Normal hücrelere zarar vermediği anlaşıldıktan sonra verilmesi lazım. Daha da güzel tarafı radyoterapi ve kemoterapi ile birlikte uygulayabiliyorsunuz. Ve onların etkisini de arttırıyor."

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ