Buz bebek dönemi başlıyor

Prof. Dr. Mustafa Bahçeci: "Artık tüp bebek uygulamalarının %60'ından fazlasında hastalarımıza donmuş embriyo transferi uyguluyoruz."

Ziyneti Kocabıyık

İnsan yumurtası ve embriyolarının vitrifikasyon yöntemi ile hızla dondurularak saklanması konusunda çığır açan ve adı geçen teknolojinin "babası" olarak kabul edilen dünyaca ünlü Japon bilim adamı Dr. Masashige Kuwayama, Üreme Sağlığını Koruma Derneği'nin (ÜRSAK) davetlisi olarak seminer ve eğitim vermek üzere ülkemizi ziyaret etti. Kısırlık tedavisindeki en önemli çözümlerden biri olan "embriyo dondurma" konusundaki son gelişmeleri aktaran Dr. Kuwayama, yumurta ve embriyo dondurma işlemlerinin bütün dünyada hızlı bir artış gösterdiğini belirterek "Yakın bir gelecekte dünyayı buz bebekler istila edecek" dedi.

Dr. Masashige Kuwayama, vitrifikasyon adı verilen "hızlı dondurma teknolojisi"nin günümüzde sadece tüpbebek uygulamaları için değil, özellikle çeşitili hastalıklar sebebiyle tedavi görmeleri gereken kişilere de uygulandığını belirterek, "Bu teknoloji görecekleri tedavinin ileride çocuk sahibi olma şanslarını ciddi olarak etkileyeceği veya ortadan kaldıracağı bilinen örneğin kanser tanısı konmuş kişilerde çok daha büyük önem taşıyor" dedi.

BAŞARI ŞANSINI ARTIRABİLİR

Dondurma teknolojisinin bazı durumlarda tüp bebek tedavilerinde başarıyı artırabildiğine de dikkat çeken Dr. Kuwayama, "Vitrifikasyon teknolojisi embriyo kalitesini değiştirebilen bir tedavi değil. Yani tekniği iyi bir embriyoya uygularsanız çözme sonrası iyi, düşük kaliteli bir embriyoya uygularsanız çözme sonrası düşük kaliteli bir embriyo elde edersiniz . Son bilimsel çalışmalar gösteriyor ki, tüp bebek tedavilerinde yumurta geliştirmek için kullanılan ilacın dozuna göre rahim ortamının da negatif olarak etkilenmesi söz konusu olabiliyor. Böyle bir durum meydana geldiğinde, tüp bebek tedavisinin başarı şansı düşebiliyor. Bu durumda elde edilen embriyolar hemen transfer etmek yerine dondurulup saklanır ve daha doğal bir rahim ortamına nakledilirse gebelik başarısı yaklaşık %15 artıyor. Bu artış, son 20 yılda üreme tıbbı tedavilerindeki diğer teknolojik ilerlemelerle elde edilen başarı artışının tümüne bedel. Dondurulmuş embriyolardan ya da yumurtalık dokusundan elde edilen bebeklerin sayısı tüm dünyada hızla artıyor" diye konuştu.

ÜRSAK Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci de dondurulmuş embriyolardan elde edilen gebelik başarısındaki artışın gebelik sonrasında doğuma kadar da devam ettiğini belirterek, "Yani dondurulmuş embriyolarla elde edilen gebeliklerde hamilelik döneminde daha az komplikasyon yaşanıyor. Bebek gelişimi daha doğala yakın ve az riskli oluyor. Bu sonuçlara göre, dünya genelinde pek çok merkezde taze transferler yerini donmuş embriyo transferine bırakmaya başladı. Biz de merkezlerimizde siklusların %60'ından fazla hastamızda donmuş embriyo transferi uyguluyoruz ve bu rakam her geçen gün artıyor" diye konuştu.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ