Burun estetiği hakkında herşey!

Türkiye de en çok uygulanan estetik amaçlı ameliyatların başında gelen burun estetiği rahat nefes almakla birlikte doğal ve estetik bir görünümle hastaların daha sağlıklı ve daha estetik bir buruna ...

Türkiye de en çok uygulanan estetik amaçlı ameliyatların başında gelen burun estetiği rahat nefes almakla birlikte doğal ve estetik bir görünümle hastaların daha sağlıklı ve daha estetik bir buruna sahip olmasını sağlıyor.

Kulak burun boğaz Cerrahı Op. Dr. Ali Rahimi ve Plastik Cerrah Op. Dr. Bahadır İmer Yurt içi ve yurt dışından gelen hastalarında ilk olarak hastanın burun estetiği konusunda beklentilerini öğrendikten sonra birlikte ekip olarak yapmış oldukları estetik ameliyatlarda sonuç olarak rahat nefes almayı , natural ,yüz hatlarıyla orantılı son derece doğal ve beklentilerin üzerinde sonuçlarla hastalarına yeni bir başlangıç sunuyor. Biz sorduk Op.Dr Ali Rahimi ve Op.Dr. Bahadır İmer burun estetiği konusunda sorulan ve merak edilenleri cevapladı.

1)Burnumun ameliyattan sonraki şekli nasıl olacak ve yeni şekle nasıl karar verilecek?
Yeni teknoloji kullanılarak dijital ortamda fotoğraflarınız çeşitli özel programlarla burnunuzun ameliyat sonrası şekli tahmini olarak görülebilir ancak bilgisayarda fotoğraflarınız üzerinde oynamak cerrahi bir işlemin ameliyathanedeki zorluklarını içermez esas şeklini cerrahla birebir görüşerek isteklerinizi bildirerek cerrahi olanakların ne elverdiğini bilerek beraber karar verilmesi gerekir. Burun kemik, kıkırdak ve cilt yapısı ve yüzünüzle burnunuzun orantısı da oldukça önemlidir.


2) Burun ameliyatının ardından nefes almamla ilgili kalıcı sorunlar yaşar mıyım?
Biz Kulak burun boğaz ve plastik cerrah uzmanlarının aynı anda ameliyata girmesini bunun için tercih ediyoruz. Böylece burun içinde kulak burun boğaz uzmanı burun içinde rahat nefes alınmasını sağlamakla birlikte plastik cerrahi burun şeklindeki deformiteleri tek bir seansta sağlanabilmektedir. Biz kulak burun boğaz ve plastik cerrahlar olarak 7 yıldan beri birlikte çalışmaktayız ekibimiz yılların ve vakaların fazla sayısından dolayı bir uyum ve ahenk içinde çalışmaktayız.

3)Operasyon sonrası hastanede kalmam gerekiyor mu?
Bir çok ülkede bu ameliyat günübirlik bir cerrahidir. Ancak hastanın anesteziden tam olarak uyanması ve konforlu bir şekilde taburcu olabilmesi için biz bir gece hastanemizde ağırlamaktan yanayız.

4)Ameliyatın ardından yüzde çok morluk ve şişlik olur mu? Olursa ne kadar sürede yüzümdeki morluk ve şişlik düzelir?
Lateral rinotomi dediğimiz işlemden sonra kemik çevresindeki damarların kanının göz boşluğunda birikmesidir bu görüntü hastaların morali açısından çok önemli görünse de tıbbi olarak herhangi bir önemi yoktur ve morluklar alındaki kan birikintisinden başka bir şey değildir ve ne ameliyat, ne cerrahi yetenek, ne burun şekli hakkında herhangi bir önemi yoktur 48 saat sonra tamponlar çekildiğinde aynı gün şişliklerin inmeye başladığı görülür ve ortalama bir hafta içerinde morluklar geçmektedir.

5)Yüzde oluşan ödemlerin çözülmesi 6 ay ile 1 sene arasında değişiyormuş doğrumu?
Ödemlerin çözülmesi bir süreçtir ve tamponlar çekilir çekilmez bu süreç başlar cildin lenfatik damarların farklılık gösterdiği için bu süreç uzayabilir ancak bu kişiden kişiye tamamen değişiklik gösterir. Ameliyattan sonra hastaların büyük bir çoğunluğu da 1 hafta sonrası normal bir burun yapısına kavuşurlar.

6)Burun ameliyatında lokal anestezi olabilir mi? Hastalarınız için sizin bu konuda tercihiniz ne yönde oluyor?
Ameliyatta hastanın ağrı çekmemesi ve konforunu sağlamak için hastaya çeşitli narkotik ajanlar kullanılabilir. Bunlar genel veya lokal olabilir. Biz hastanın ailesinin yanında sedasyon verilmesiyle hastamız ameliyathaneye giderken bile rahatını sağlamak ve ameliyat uzun süreceği için hastanın konforunu genel anesteziyle sağlamayı tercih ediyoruz.

7) Burun ucu düşmesi ne demektir? Düşerse nedeni nedir?
Burun ucu düşmesi ameliyatla burun ucu kıkırdaklarına verilen şeklin zaman içerisinde değişmesidir bu ameliyat öncesi hastanın kıkırdak yapısının zafiyetiyle alakalı olabilir durum eğer böyle ise ilk muayene esnasında bu hastaya mutlak iletilir kıkırdak yapıda bir zafiyet yok ve sonrasında burun düşmesi oluşursa bu ameliyatın başarısızlığını gösterir ama her halükarda düzeltme için daha küçük çaplı düzeltme işlemi imkanı devam eder.

8)Tampon takılmasının nedeni nedir?
Burun şeklinin sabit kalması, şişlerin engellenmesi ve kanama kontrolü için burun içinden ve burun dışından 48 saat boyunca kemik, kıkırdak ve mukozanın tespit edilmesi güzel sonuçlar almamızı sağlamaktadır bu nedenle 48 saatlik bir tampon yerleştirmekteyiz.

9)Tampon çıkarılırken çok acı hissedilir mi?
Modern tıbbın verdiği imkanlar bir çok tampon çeşitlerinin üretilmesini ve bunların çeşitli antibiyotikli pomatlarla kayganlaştırılmasını sağlamaktadır. Modern tamponlar çevreye yapışma şansı olmayan ve kaygan yapıya sahip olmasından alınmaları kolay , hızlı ve ağrısızdır.Hastalar eski ameliyatları tecrübe eden arkadaşlarıyla konuştuklarında tampon aldırmaya korkarak gelirler ancak bunun rahat bir süreç olduğunu gördükten sonra korkularının yersiz olduğunu öğrenirler.

10)Ameliyat olduktan sonra burnumu nasıl korumam gerekir ve oluşa bilecek darbeler neticesinde burnum için nasıl bir müdahale gerekir? Burnunuzu ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası aynı miktarda korumanız gerekiyor. Ameliyattan 2,3 ay sonra burunda kemikleşme süreci büyük oranda tamamlanmış olacağından küçük darbelerle şekil bozulmasına olasılık azalır, ancak büyük darbelerle burunun aldığı darbenin burun şekli ve açısı burun kırığının şeklini tayin eder ve ona göre de tedavi şekillerine karar verilir.

11)Ameliyat sonrası şiddetli ağrı hisseder miyim?
Ağrı kişisel bir deney olduğu için kişiden kişiye çok farklılık göstermektedir.Ameliyat ettiğimiz hastaların büyük çoğunluğu ameliyat sonrasında her hangi bir ağrılarının olmadığını ifade ederler ve bu en ufak bir ağrı kesici tablete bile ihtiyaç duymadıkları anlamına gelir bazı hastalarımız baş ağrısı,ve burunda tamponların yaptığı baskıdan şikayetçi olurlar ve basit bir ağrı kesici tabletle rahatladıklarını ifade ederler.nadir hastalarımız ağrılarının şiddetli olduğunu ve damar yolundan verilen ağrı kesiciyle rahatladıklarını ifade ederler.

12)Operasyonun ardından yeni hayatıma başladığım ilk günlerimde en çok nelere dikkat etmem gerekir?
İzinli olduğunuz süre yani ilk günler ameliyatın erken dönem sonrasıdır, erken dönemde doktorunuzun sizin için tavsiye ettiği burun içi temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Ameliyat sonrası ilk bir ay iyileşmekte olan dokunun ödem olması neticesinde başınızı uzun süre öne eğip kalkmak sizi rahatsız edebilir bu konuya dikkat edilmesi gerekir.İlk 2,3 ayda burun ameliyat öncesi kemik kuvvetine ulaşabileceğinden ufak darbelerden bile korunmak gerekir ameliyat sonrası erken dönemde yüzünüzdeki morarmadan kalan renk değişiklikleri olacağından güneşte kalınmaması gerekir .

13)Ameliyat öncesi ve sonrası ilaç kullanımı konusunda herhangi bir sakınca söz konusu mu?
Bazı ilaçlar anestezi ajanlarla etkileşebilir.Kullanmakta olduğunuz ilaçları mutlaka hekiminize hatırlatmanız gerekebilir kimi ilaçları ameliyattan bir hafta önce başlayıp ameliyattan sonra ilk bir ay kullanılması sakıncalı olabilir.Özellikle önem arz eden ilaçlar kanı sulandıran ilaçlar ve psikiyatrik ilaçlardır.

14)Ameliyat sonrası beslenme şekli ve gıda konusunda neler tüketmeliyiz? Ameliyat sonrası beslenmede ciddi kısıtlamalar yoktur biz bol sıvı alınmasını özellikle öneriyoruz düzenli normal bir diet hastaya iyileşme süresinde yeterli olacaktır.


15)Planladığımız bu ameliyat hayatımızda görsel bir değişikliğe ör: kilo kaybına yol açar mı? Burun ameliyatlarıyla alakalı bu tür değişiklikler beklenmez daha çok hastanın yeni burnundan memnuniyeti ve özgüveninin artışı hastanın kendine daha iyi bakmasını sağlar ve böylece kendi isteğiyle kilo vermeye başlayabilir .

Manşetler

DUYURU-4