Başkent Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi doktorlarından Doç. Dr. Can Alper Çağıcı, son zamanlarda estetik burun ameliyatlarında hasta konforu açısından güzel gelişmelere tanık olunduğunu belirterek, "İlk gelişme, artık göz çevresi morluklarını eskisi kadar fazla görmüyoruz. Diğeri burun tamponlarının alınması daha az ağrıya neden oluyor" dedi.
Ameliyat sonrası yüzde az ya da çok muhakkak morluk ve şişlik görüldüğünü ve morluk miktarının burun kemiğine yapılan müdahale miktarı ile orantılı olduğunu kaydeden Dr. Can Alper Çağıcı, "Burun kemiğinde hiç düzeltme yapılmamışsa veya burun kemiğindeki çıkıntı törpü ile giderilmişse, morluk miktarı oldukça az olur. Eğer burun kemiğini kırarak düzeltme gerekiyorsa daha fazla morluk ve şişlik bekleriz. Eskiden neredeyse tüm hastalarımıza burun kemiklerini kırarak burun estetiği yaparken, günümüzde artık mümkün olduğu kadar az travmatize eden törpülemeyi tercih etmekteyiz. Dolayısıyla yüz ve gözde daha az morluk ve şişlikle karşılaşmaktayız. Bu sayede ameliyat sonrası iyileşme süreci hızlanmakta, hastalar daha hızlı günlük hayatlarına dönebilmektedir" diye konuştu.
"SİLİKON TAMPONLAR KULLANILIYOR"
Bundan 15-20 yıl öncesine kadar her bir burun deliğine 1,5-2 metre uzunluğunda burun tamponu konulduğunu kaydeden Dr. Çağıcı şöyle devam etti:
"Sonraki yıllarda parmak şeklinde tek seferde çıkan hazır burun tamponlarını kullandık. Bu tamponlar eskiye nazaran tampon çıkarılmasını hem hasta hem doktor açısından oldukça kolaylaştırmıştı. Şimdi ise delikli silikon tamponlar kullanmaktayız. Silikon oldukça yumuşak olmasından dolayı burundan kolayca çıkarılmakta hasta daha az rahatsızlık hissetmektedir. Korku ve endişe ile tampon çektirmeye gelen birçok hastada ilk tepki, 'Bu kadar mıydı? Boş yere korkmuşum' şeklinde olmaktadır. Diğer yandan delikli, silikon tamponun başka bir avantajı da, hastanın tamponlu olduğu süre zarfında burundan nefes almaya devam edebilmesidir."
Bir başka gelişmenin ise burun estetiği sonrası tahmini görüntüsünün hastaya gösterilebilmesi olduğunu vurgulayan Dr. Can Alper Çağıcı, "Bir bilgisayar programı yardımıyla hastanın fotoğrafı üzerinde, burnunun kalkıklığı, kavsi, uzunluğu, büyüklüğü değiştirilebilir. Böylece doktor ve hasta karşılıklı konuşarak istenilen ve yapılması planlanan burun konusunda fikir birliğine varabilirler. Amaç, yüz ile uyumlu, güzel bir burun elde etmektir" şeklinde konuştu.