Bursalı iplik kralı Türkmenistan'ı online sağlığa taşıyacak

Türkmenistan, sağlıkta online sisteme geçiyor. Üç etaptan oluşacak 500 milyon doları bulacak projede ihaleyi kazanan Muammer Ağım oldu. Bursa’nın iplik kralı olarak bilinen Ağım, ülkenin tüm sağlık sistemini online platforma taşıyacak.

Türkmenistan’da enerji, inşaat ve altyapı pastasının önemli bir bölümünü elinde bulunduran Türkiye, şimdi de ülkeye teknoloji ihracatı yapacak. Ülkede üç etaptan oluşacak ve toplam değeri 500 milyon doları bulacak online sağlık hizmetinin ihalesini Türkler kazandı. Projenin başındaki isimler ise Türkiye’de özellikle tekstil alanında tanınan Muammer Ağım ve kızı Seda Gengörü.

Türkmenistan’da enerji ve inşaat alanında büyük projelere imza atan grup, Türkmenistan’daki sağlık sistemini online platforma geçirmekten sorumlu olacak. Projenin 2016 yılına kadar tüm ülkeye yayılması hedefleniyor. Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbangulı Berdimuhamedov 2010 yılının Ekim ayında “Türkmenistan Sağlık Bakanlığı elektronik belge dolaşım sisteminin oluşturulması ve yürürlüğe konulması ile ilgili” kararı imzalamıştı. Bu karar, ülkenin sağlık korunması alanında elektronik belge dolaşım sistemini oluşturmak ve bu alanda büro işi ile yönetim metodlarını daha da geliştirmek amacıyla alınmıştı.

500 MİLYON DOLARLIK PROJE

Proe için düzenlenen ihaleye çok sayıda şirket katıldı ve dosyalarını yetkililere sundu. İncelemenin ardından Muammer Ağım’ın ‘Cotam Enterprises’ şirketi en uygun teklifi vererek 500 milyon dolarlık projenin sahibi oldu.Çalışmalarına başlayan şirket ilk etapta Bakanlığa kurduğu merkeze sağlık evlerinden ve diğer koruyucu ve tedavi edici kuruluşlarından bilgi gelmesini sağladı.

NASIL ÇALIŞACAK?

  • Merkeze ulaşan bilgiler hastaların kişisel kodu ile saklanıyor.
  • Türkmenler, ada yazılı elektronik hasta sağlık kartı ile ‘bilgi fonuna’ girerek kendileriyle ilgili her türlü bilgiye ulaşabiliyor.
  • Söz konusu sağlık kartı tıp merkezlerinden dağıtılıyor.
  • Sistem doktor ve diğer sağlık personelinin de çalışma sistemini rahatlatıyor.
  • Doktorlar, bilgisayarlarından kendilerine başvuran hasta hakkındaki tüm bilgilere ulaşabilecek. Hastalığın tarihçesi, tahlil sonuçları, daha önce kullandığı ilaçları görebilecek.
  • Doktorlar, bu sisteme sadece hastanelerdeki bilgisayarlardan değil, cep telefonu ve tablet bilgisayarlarından da girebilecek. 

Manşetler