Burnunuza kötü koku mu geliyor?

Hissettiğiniz kötü kokuların kendinizden kaynaklandığını mı düşünüyorsunuz? Kokunuzla etrafınızı rahatsız etmemek için sürekli deodorant sıkıp fırsat buldukça duşa mı giriyorsunuz?

SÜREKLİ DUŞ ALIRLAR
Uzmanlara göre bu 'takıntılı' durum, 'Olfaktor Referans Sendromu' adlı bir psikolojik hastalığın habercisi olabilir. Sevil'in dergisi, yaygın olarak bilinmeyen bu psikolojik sorunu mercek altına aldı... Olfaktor Referans Sendromu'nun etkisi altında olan kişi; öncelikle kendisini suçladığı için çözümlerini de kendi başına halletmeye çalışır. Hasta, neredeyse 10 dakikada bir dişlerini fırçalar ve durmadan kıyafet değiştirir, sürekli duş alır. Bu şekilde kokunun üstesinden gelmeye çalışır.

25 YAŞINDAN SONRA...
Kişinin iç dünyasını da etkileyen bu rahatsızlık, hastanın asosyal olmasına neden olur. Hasta, kötü koktuğu düşüncesiyle sosyal ortamlarda bulunmaktan kaçınır. Kimi zaman bu durum, kendini ifade etmesinde bile zorluk yaşamasına sebep olur. Son yıllarda hızla sayısı artan 'koku sanrısı', yüzde 75 oranında erkeklerde görülüyor ve genelde 25 yaşından sonra ortaya çıkıyor. Bu psikolojik sorunun t edavisinde, ilaçla birlikte davranış terapisi de uygulanan hastalığa kadınlarda daha az rastlanıyor.

İŞKENCEYE DÖNÜŞÜYOR
Olfaktor Referans Sendromu, temelinde bir koku sanrısı ve bu hastalığa sahip kişilerin hayatı işkenceye dönüşüyor.
Hasta, bulunduğu her ortamda koku yaydığını düşünüyor. Dolayısıyla kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçınıyor. Kafalarında tek bir şeye saplanıyorlar, o da yaydıkları kokuyla çevrelerine verdikleri rahatsızlık oluyor.
Bu tutum zamanla ileri safhalara ulaşıyor ve hasta karşısındaki kişinin hareketlerinden başka anlamlar çıkarmaya başlıyor. Bunu da her halükarda yaydığı kötü kokuya bağlıyor.

Manşetler