Bulunmayan ilaçların temini için yeni formül

Türkiye'de bulunmayan ilaçlar artık yurt dışından sadece TEB kanalıyla değil Sağlık Bakanlığından onaylı başka tedarikçiler tarafından da getirilebilecek.

SELMA BIYIKLI ADABAŞ

ANKARA (AA) - Türkiye'de bulunmayan ilaçlar artık yurt dışından sadece Türk Eczacıları Birliği (TEB) kanalıyla değil Sağlık Bakanlığından onaylı başka tedarikçiler tarafından da getirilebilecek.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), bugüne kadar TEB dışında 18 tedarikçiye daha yurt dışından ilaç getirme yetkisi verdi ancak SGK henüz anlaşma imzalamadı.

Yurt Dışından İlaç Temini ve Kullanım Kılavuzu yayımlayan Bakanlık, Türkiye'de ruhsatı olup fiyat düşüşü gibi nedenlerle piyasada bulunamayan ilaçların temini için düzenlemeye gitti.

Daha çok kanser ilaçları için kamuoyunun gündeme gelen, piyasada bulunamayan ilaçlar, Bakanlığın yetkilendirmesi ve onayıyla Türk Eczacıları Birliği (TEB) tarafından ithal edilip hastalara ulaştırılıyordu.

Hastaların bekleme süresinin ve işlemlerin daha kısa sürede tamamlanması amacıyla Yeni Yurt Dışından İlaç Temini ve Kullanım Kılavuzu'nda, yurt dışından ilaç tedarikinin sadece TEB kanalıyla değil onaylı tedarikçiler tarafından da yapılabileceği hükmü yer aldı.

Bu kapsamda TİTCK, TEB dışında 18 tedarikçiye daha bulunamayan ilaçları yurt dışından getirme yetkisi verdi ancak 17'si ecza deposu biri de ilaç dağıtım merkezi olan Kurumdan onay alan tedarikçilerin hiçbiri henüz Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşma imzalamadı. Bu firmaların Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) çerçevesinde geri ödeme uygulamasına tabi olabilmesi için SGK ile anlaşma imzalaması gerekiyor.

TİTCK tarafından tedarikçilerin stokta bulundurma zorunluluğu olan ilaçlar Yurt Dışı İlaç Listesi'nde duyurulacak. Böylece tüm tedarikçiler için stok bulundurma zorunluğu getirilerek vatandaşların ilaç beklemesinin önüne geçilecek.

Tedarikçiler bu listeye göre zorunluluğu olmayan ilaçları da stoklarında bulundurabilecek.

Manşetler

DUYURU-4