Bu ameliyat için 6 aydan önceye gün verilmiyor

Kadınlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı belirtilen iri memeyi küçültme operasyonu bedelinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanması nedeniyle yoğun talep geldiği,..

Kadınlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı belirtilen iri memeyi küçültme operasyonu bedelinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanması nedeniyle yoğun talep geldiği, bu yüzden Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde, ameliyat için 6 aydan önceye sıra verilemediği bildirildi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Yavuz, özellikle Anadolu'da, yağlı yiyecek kültürünün yoğun olduğu kentlerde yöre halkının genetik yapısından dolayı sıkça görülen iri göğüsün, kişiye rahatsızlık veren fiziki görüntüden çok çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğini belirtti.

Yavuz, iri memeli kadınların çoğunlukla sütyen askılarının aşırı sıkması ve baskı yapması sonucu sırt ve bel ağrısı, ilerleyen dönemde belde kamburlaşma, göğüs altlarında pişik ve döküntü gibi dermatolojik sorunlar ile istenmeyen koku şikayetleriyle kendilerine başvurduklarını belirterek, ''Bu durum, kişinin ruhsal dengesini olumsuz etkilediği gibi sosyal yaşama uyumunu zorlaştırıyor. Ancak, yaptığımız operasyonlarla kişi sorunlarından kurtulmanın yanı sıra estetik yönden de güzelleşip kendine güven kazanıyor'' dedi.

-AĞIRLIĞI 800 GRAMI GEÇERSE AMELİYATI SGK KARŞILIYOR-

Kadınlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açan iri memenin her birinin ağırlığının 800 gramı geçmesi halinde küçültme operasyonunun bedelinin de Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılandığını anımsatan Prof. Dr. Yavuz, ''Bunun da etkisiyle çok büyük talep geliyor. Bu nedenle, meme küçültme operasyonu için 6 aydan önceye gün veremiyoruz'' dedi.

Yavuz, bazı hastaların sıra beklemek yerine özel hastanelerde de bu operasyonu gerçekleştirebileceklerini ifade ederek, ''Normal şartlarda bir meme küçültme operasyonu özel bir hastanede 5 bin liraya mal olurken SGK'lı hastalar, heyet kararı olduğu takdirde ücret ödemiyor'' dedi.

Bu tür operasyonlara ''estetik'' değil, ''fonksiyonel'' operasyon dediklerini ifade eden Prof. Dr. Yavuz, şunları kaydetti:

''Bize başvuran iri göğüslü bir kadının, bu durumunun ciddi sağlık sorunlarına yol açıp açmadığını belirlemek için bir takım tetkikler yaptırıyoruz. Bunların sonuçları, dermatolog, estetik cerrah ve fizik tedavi uzmanlarının da aralarında bulunduğu heyet tarafından değerlendiriliyor. Eğer, her bir memenin ağırlığı 800 gramı geçiyorsa operasyona karar veriliyor. Bu kriterler olduğu sürece SGK, sigortalı hastanın fonksiyonel amaçlı cerrahi operasyonunun bedelini ödüyor.''

-SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ-

SGK Adana İl Müdürlüğü yetkilileri ise Sağlık Uygulama Tebliği hükümleri gereğince, meme küçültme ameliyatlarının, ciddi sağlık sorunu yaşattığı sağlık kurulu raporuyla belgelendiği takdirde bedelinin kurumca karşılandığını, klinik bulgusu olan bu hastalarda yaş kısıtlaması da olmadığını bildirdiler.

Yetkililer, meme küçültme operasyonlarının yanı sıra kanser başta olmak üzere çeşitli tümörlerden dolayı memesi alınmak zorunda kalınan kadınların askı şeklinde olmak koşuluyla takma memelerinin bedelinin de yine kurumca karşılandığını kaydettiler.

stargazete.com
 

Manşetler

DUYURU-4