Vücuttaki 6 belirtinin çok önemli neden ve sonuçlarının olabileceğini kaydeden Uzman Dr. Meral Kayahan, bu belirtileri ve sebeplerini şöyle sıraladı:
AYAKTA UYUŞMA VE KARINCALANMA
El ve ayaklarda karıncalanma rahatsız edici ve sık karşılaşılan bir sorundur. Genellikle psikolojik kökenli de olsa ciddi bir hastalığın işareti olabilir.
Bu hastalıklardan en önemlileri;
Şeker Hastalığı: En sık nedenlerden biri diabetik nöropati’dir. Sinsi seyreden şeker hastalığının en önemli belirtilerindendir.
Dolaşım Sorunları: Bacak damarlarında tıkanıklık genellikle ayaklarda karıncalanma ve yürürken ağrılara neden olur.
B12 vitamini eksikliği, ağır metal zehirlenmeleri, alkolizm, bazı kötü huylu tümörler ve virüs enfeksiyonları bu şikayete neden olur.
BACAKLARDA ÖDEM
Isınan havalarla birlikte vücutta su ve tuz tutulumu artar ve fazla önemsenmez, ancak ödem çok ciddi hastalıkların habercisi olabilir.
Vücutta sıvı toplanması bölgesel veya tüm vücudu içerecek şekilde genel olabilir.
Genellikle alt ekstremitelerde yani bacaklarda görülen ödem masa başı çalışmaya, hareketsizliğe ve sürekli oturmaya bağlı olabilir. Ancak tek bacakta olduğu zaman lenf akımında bir bozukluk, tıkayıcı bir kitle veya damar hastalıkları düşünülmelidir.
Her iki bacakta ödem ise varisler, kalp yetmezliği, lenfatik tıkanıklık, karaciğer hastalıkları ve böbrek hastalıklarında görülebilir.
GAZ VEYA ŞİŞKİNLİK
Strese bağlı sindirim sorunları günümüzün koşuşturmalı, gergin yaşam tarzının neden olduğu modern bir rahatsızlıktır.
En sık görülen şikayetlerse gaz, şişkinlik ve kramp şeklinde ağrılardır.
Çoğunlukla bu şikayetler önemsenmeyip geçiştirilir. Ancak irritabl barsak sendromu (huzursuz barsak sendromu) her 4 kişiden birinde görülen ve kişinin yaşam kalitesini düşüren en önemli hastalıklardan biridir. Bu hastalıkta en fazla görülen belirti gaz, şişkinlik ve ağrıdır.
Ayrıca safra kesesi hastalıkları, kalın barsak tümörleri ve son yıllarda sayısı hızla artan pankreas kanserlerinin ilk belirtileri karında sebepsiz şişkinlik, gaz ve bazen kramp şeklinde ağrılardır.
KASIKLARDA AĞRI
Tıp dilinde pelvik ağrı olarak tanımladığımız bu tip ağrıyı gündelik yaşamda ve polikliniklerde sıklıkla görmekteyiz. Özellikle kadınların günlük yaşamlarını, çalışma düzenlerini ve cinsel yaşamlarını etkiler.
Sıklıkla gördüğümüz üriner sistem enfeksiyonların genellikle ilk belirtisi kasık bölgesinde ağrıdır.
Ayrıca üreme organlarının iltihabi hastalıkları, yumurtalık kistleri, dış gebelik, endometriozis (çikolata kistleri), yine üreme organlarının ve mesanenin kötü huylu tümörleri önemli hastalıklardan bazılarıdır.
GÖĞÜS AĞRISI
Göğüs ağrısı, bazen önemsiz nedenlerden kaynaklansa da bazen yaşamı tehdit eden hastalıklardan meydana gelir. Acil servislere yapılan başvuruların %5-10 kadarını göğüs ağrısı şikayeti oluşturmaktadır.
Bu şikayetin kökeninde çoğu zaman kalp, akciğer ve sindirim sistemi ile ilgili ciddi bir hastalık gözlenebilir.
Kalbin koroner damarlarında tıkanıklık ve kapak hastalıkları, Gastroözofageal reflü, Mide-duodenum Ülseri, Gastrit, Zatürre ve Akciğer Kanseri gibi tedavi gerektiren ve ciddi sonuçlar doğuran hastalıklar göğüs ağrısı yapan hastalıkların başlıcalarıdır.
BAŞ AĞRISI
Baş ağrıları tüm dünyada polikliniğe müracaatlarda en sık dile getirilen yakınmayı oluşturuyor. Baş ağrılarının 300’den fazla farklı tipi vardır. Birçoğunun nedeni tam bilinmemekle beraber bazen altta yatan ciddi bir hastalığın habercisi olabilir.
Baş ağrısı hekime danışılmadan en fazla ilaç kullanılan şikayetlerin başında geliyor.
Halbuki toplumda oldukça sık görülen hipertansiyonun ilk belirtisi baş ağrısı olabilir. Günler, haftalar öncesi başlayan ve giderek şiddetlenen ağrılarda beyin tümörü gibi kafa içi basıncını artıran hastalıklar olabilirler.
Ayrıca ateşli seyreden enfeksiyon hastalıkları da baş ağrısının nedeni olabilir.”