Bu 5 besin ile yaşlanmayı geciktirin!

Dr. Fevzi Özgönül, özellikle yaz aylarında sağlıklı bir vücut için yapılması gerekenler hakkında bilgiler verdi.

Yazın mutlaka şunları yapın:

1- Öğlen güneşin en dik olduğu sırada 15-20 dakika güneşlenin: Böylece kısa dalga boyuna sahip UVB ışınlarını alıp D vitamini sentezleyebilirsiniz. Aksine güneş ışınlarının yatay geldiği akşamüzeri güneşlenmeyin çünkü bu dönemde Uzun dalga boyuna sahip UVA ışınları nedeni ile kanser riskine aruz kalabilirsiniz.

2- Havalar sıcak olduğu için gölgelik alanlarda çıplak ayakla uzun yürüyüşler yapın: Otluk alanda yürümeniz vücutta biriken lüzumsuz elektrikten kurtarır. Bu yürüyüşlerde eğer kumluk alanda yürürseniz ayak tabanınızda oluşabilecek taban çökmesine karşı önlem almış olursunuz.

3- Akşamları uzun yürüyüşlere çıkmaya çalışın: Bu dönemde sindirim sisteminizi daha sağlıklı çalışabilmesi için harekete ihtiyaç duyar. Eğer yaz boyunca bu alışkanlığınızı devam ettirirseniz kışın daha az hareketli olduğunuz dönemde güçlenmiş bağırsak sistemi zorluk çekmez.

4- Yaz aylarında fırsat buldukça yüzmeye gidin: Yüzmek tüm vücudumuz için yapılan en iyi spordur. Yüzme sırasında uyun kaldırma kuvveti sayesinde tüm eklem aralıkları çok rahat eder ve tüm eklemler çalıştığı için kışın çok daha az eklen ağrısı çekilir. 5- Deniz suyunda yüzmek cildimizi güzelleştirecektir. Kışın kapalı elbiseler içerisinde bunalmış olan cildin rahatlamasını ve ölü derilerden kurtularak mineralli su ile temizlenmesini sağlayacaktır. Unutmamamız gereken tek şey denizden çıktıktan sonra tuzun uzun süre cildimizde kalmasına müsaade etmeyelim ve duru su ile duş almayı ihmal etmeyelim.

Yazın tüketmemiz gereken 7 besine gelince;

1- Karpuz: Yüksek antioksidan düzeyine sahip olan karpuz, A ve C vitaminlerinden oldukça zengin bir meyve. Vücutta su kaybını önler. Özellikle potasyum ve magnezyum açısından yüksek önemi vardır. Karpuzu sabah kahvaltıda peynir ile birlikte, öğlen yemekte yemeğin hemen sonrasında veya akşam üzer peynir veya yoğurt ile yemeliyiz. Fakat yüksek şeker içeriği nedeni ile günde 1 porsiyondan fazla tüketmemeye dikkat edelim.

2- Domates ve salatalık: Her ikisinin de Kansere karşı koruyucu etkileri vardır. Günlük A ve C vitamin ihtiyacını karşılar. Lif oranı yüksek olduğu için sindirimi kolaylaştırır, aynı zamanda vücudumuzdaki şeker dengesinde yararlıdır. Kabuğunu yıkayıp kabuğu ile yemekte fayda vardır.

3- Kabak ve havuç : Yaz aylarında antioksidan yönü güçlü olan bir diğer besin grubu sarı ve yeşil renkli sebze ve meyvelerdir. Örneğin yaz kabağı karotenoidler açısından zengindir. Karotenoidler gözlerde görme kaybını önlemeye yardımcı olur. Havuç ise hem beta-karoten hem de alfa karoten içerir. Ayrıca bal kabağı ve tatlı patates de antioksidan açısından iyi besinlerdir.

4- Yaban mersini : Mavi rengi ile dikkat çeken çok özel bir meyvedir. Yüksek antioksidan özelliğe sahiptir. Özellikle enfeksiyon kaynaklı doku hasarlarını tamir etmekte yardımcıdır. Aynı zamanda vücut şeker düzeyini kontrol altında tutmamıza yardımcıdır.

5- İncir : Özellikle yazın yenilen taze incir, bağırsak mukozasının tamirinde, kabızlığın giderilmesinde oldukça etkilidir. Kalsiyum ve potasyum kaynağıdır ve yüksek oranda lif içerir.

Manşetler