Boyun fıtığı hayatınızı zorlaştırmasın!

Yaşamının bir döneminde boyun ağrısından yakınmayan insan oldukça azdır.

Bazen nedenini bilmediğimiz sürekli ağrılar Boyun Fıtığı’nın habercisi olabilir. Özel BSK Konya Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Ayhan Kart; boyun ağrıları, nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi:
 
Boyun ağrıları; boyun omurgasını oluşturan kemiklerin, eklemlerin, omurların arasında yer alan disklerin ve omurga etrafındaki kas ve bağların bozukluğu sonucu oluşur.
Boyun ağrısına yol açan hastalıklarda ağrı, bazı olgularda sadece ensededir; bazı olgularda ise enseden başa, sırta, kollara ve hatta göğse doğru yayılabilir. Sıklıkla hastanın boyun hareketlerinde kısıtlılık oluşur. Kola ve ele yayılan uyuşmalar; ellerde güçsüzlük, baş dönmesi, sersemlik hissi sık dile getirilen yakınmalardır. Hastalığın ileri dönemlerinde, artan basının omuriliği etkilemesi sonucu, bacaklarda da kuvvet kaybı gelişebilir.
 
BOYUN AĞRISINA YOL AÇAN NEDENLER
1-Düşmeler yada travmalar sonrası boyun kemik yapısında bozulma ve kaymalar
2-Tümörler
3-Doğuştan gelen boyun, omurga ve omurilik yapısında bozukluklar
4-Bazı esnek dokularda, örneğin omurga yapısındaki iltihaplanmalar
 
Tekrarlayan aktivitelerde bulunma, kötü pozisyon ve psikolojik stres ile birleşince, aşırı kullanmaya bağlı zedelenme tablosunu ortaya çıkarır. Uzun süre başın öne eğilerek veya aşırı yukarı kaldırılarak çalışılması kas yorgunluğu ve kas kısalmasına yol açarak boyun ve sırt ağrısına neden olur. Çalışma koşulları ve bilgisayar kullanımının artması nedeniyle bu, sık karşılaşılan bir durumdur.
 
DİSK YAPISININ BOZULMASI
Boyun omurgasını oluşturan kemiklerin arasında yer alan diskler şok emilimi görevini görür. 40 yaşından sonra diskin normal-jelatin yapısı bozulur.
 
KİREÇLENME
Boyun kemikleri arasındaki eklemlerin yapısında bozulmalar sonucu gelişir, genellikle yaşla beraber artar. Hastalar, başın arka tarafında kronik ağrıdan yakınabilirler.

BOYUN FITIĞI
Omurgayı oluşturan kemiklerin arasındaki diskin zamanla zayıflamasıyla disk içeriği dışarıya doğru fırlar. Fıtıklaşma sonucu sinir kökü ya da omuriliğin üzerine baskı oluşabilir. Sinir kökü sıkışması ile kola ve ele yayılan şiddetli ve yanıcı ağrı, uyuşma, karıncalanma, ileri olgularda da el veya kolda kas güçsüzlüğü görülebilir.
 
 
BOYUN FITIĞINDA CERRAHİ TEDAVİ
 
Şiddeti ağrı ve güç kaybı yaşayan, ilaç tedavisine ve fizik tedaviye cevap vermeyen hastalarda cerrahi tedavi gereklidir. Özel BSK Konya Hastanesi’nde gerçekleştirdiğimiz boyun fıtığı ameliyatlarında; önden, boyun bölgesinden küçük bir kesi ile girerek, fıtıklaşmış diski alıyor ve yerine suni disk ya da kafes koyuyoruz. Hastayı, ameliyattan bir gün sonra taburcu ediyoruz.
 
     BOYUN AĞRISI ÇEKENLERE ÖNERİLER
 
Ø Çalışmanıza sık ara verin. Masada veya arabada otururken kısa aralar verip ayağa kalkın, kısa yürüyüşler ve gerinme egzersizleri yapın.
Ø Çalışma sandalyenizi ve bilgisayarınızı ayarlayın. Otururken kalçalarınızın hizası dizlerinizden hafifçe daha yukarıda olmalı, baş ve boyun doğru pozisyonda durmalıdır.
Ø Çok sayıda veya kalın yastıkla yatmayın, televizyon izlerken kanepenin koluna başınızı dayayıp uyuyakalmayın.
Ø Telefonun ahizesini omzunuz ile boynunuzun arasına sıkıştırarak konuşmayın.

Germe ve güçlendirme egzersizleri yapın. Omurga sağlığı için yürüyün ve yüzün.

Manşetler

DUYURU-4