Bölgede iİlk kez laparoskopik ameliyat yapıldı

D.Ü'de Kadın Hastalıkları ve Kadın Doğum Anabilim Dalı Kliniğinde rahim kanseri ve rahim sarkması olan iki hasta laparoskopik ameliyatla sağlığına kavuştu.

Dicle Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Kadın Doğum Anabilim Dalı Kliniğinde rahim kanseri ve rahim sarkması olan iki hasta laparoskopik ameliyatla sağlığına kavuştu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kadın Hastalıkları ve Kadın Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. M. Erdal Sak; "Daha önce Diyarbakır ve bölgede yapılamayan 3 boyutlu rahim alma ameliyatını, bugünde laparoskopı ameliyatını başarıyla yaptık" dedi.

LAPAROSKOPİ İLE RAHİM KANSERİ VE RAHİM SARKMASI AMELİYATI

Hastanelerine tedavi için gelen F.G.(50) H.S.(30) adındaki hastaların yapılan tetkiklerinde F.G. (50) adındaki hasta da rahim kanseri, H.S. (30) adındaki hastada da rahim sarkması tespit ettiklerini ifade eden belirten Doç. Dr. M. Erdal Sak, "Bu gün hastanemizde iki laparoskopik operasyon gerçekleştirdik. Birincisi, rahim kanseri olan 12 çocuk annesi F.G.(50) laparoskopik operasyonla sağlığına kavuşturduk. İkinci ameliyatımızı da daha önce rahim alma ameliyatı geçirmiş ve rahim sarkması mevcut olan 5 çocuk annesi H.S. (30) adındaki hastanın rahim sarkmasını sarkmasını laparoskopik operasyonla düzelttik. Her iki ameliyatımızı da Diyarbakır da ve bölgede ilk defa hastanemizde yapılan Laparoskopik operasyonla gerçekleştirildi" diye konuştu.

LAPAROSKOPİK AMELİYATIN AVANTAJLARI

Laparoskopik ameliyatın en önemli avantajlarından birinin hastanın hastanede kalma gününün kısa olması olduğunu belirten Doç.Dr. Erdal Sak; "Normal bir kanser ameliyatında hasta 3-4 günde ancak ayağa kalka bilirken, laparaskopik yöntemle operasyon geçiren hastayı ise birinci gününde taburcu edebiliyoruz. Laparoskopik yöntemle ameliyatın bir başka avantajı da yara yeri ve operasyon riskinin az oluşudur. Açık ameliyatlarda kesi yeri daha geniş olduğu için yaranın kapanması da daha uzun süre alıyor. Laparoskopik operasyonlarda ise 2 veya 3 delikten girildiği için yara yeri küçük ve iyileşmesi daha çabuk oluyor. Bu durumda özellikle kilolu hastalar daha avantajlı oluyor. Açık ameliyatta diyabet, tansiyonu olan hastalarda, özellikle şeker hastası olan hastalarda yara yerinin iyileşmesi uzun zaman alır ve daha sonraki süreçte de yara yerinin açıldığını gözlemekteyiz. Böylece hastanın toparlanma süreci ve günlük yaşantısına dönme süreci çok daha uzun olmaktadır. Laparoskopik ameliyatta ise hastanın toparlanma süresi çok kısa bir zamanda oluyor" şeklinde konuştu.

RAHİM KANSERİYDİ KISA SÜREDE SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Ameliyat sonrası sağlığına kavuşan 12 çocuk annesi F.G. (50) adındaki hasta şöyle konuştu. "Şiddetli ağrı ile hastaneye geldim. Doktorlar muayene sonrasında rahim kanseri olduğumu. Yapacakları ameliyatla kısa sürede sağlığıma kavuşacağımı söylediler. Kabul edince ameliyata alındım. Hiçbir yerimi yarmadan küçük deliklerle ameliyatımı gerçekleştirdiler.. Gerçekten kısa sürede sağlığıma kavuştum. Ağrılarımdan kurtuldum. Allah onlardan razı olsun" dedi.

RAHİM SARKMASI LAPAROSKOPİ İLE DÜZELTİLDİ

5 çocuk annesi H.S. (30) adındaki hastaya ise rahim sarkması teşhisi konuldu. Doktorların laparoskopi operasyonu ile sağlığına kavuşacağını kabul eden H.S. yapılan laparoskopik operasyonla rahim sarkması düzeltildi. Kısa süre4de sağlığına kavuşan H.S. doktorlara minnettar olduğunu belirterek teşekkür etti.

 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ