Ramazan süresince ağız sağlığına normalden daha fazla özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Anadolu Sağlık Merkezi'nden Diş Hekimi Alper Çıldır; oruç tutarken oluşabilecek kötü ağız kokusunun önüne geçmek için yapılabilecek ağız bakımı konusunda şu önerilerde bulunuyor:
Dişlerinizi 2 dakika fırçalayın: Orucunuza başlamadan önce ve orucunuzu açtıktan sonra dişlerinizi mutlaka en az iki dakika boyunca fırçalayın. Dilin üstünü ve yanakların iç yüzeylerini fırçalamayı da unutmayın.
Tarçın yiyin: İftar ve sahurda uygun yiyecek ve içeceklere mutlaka tarçın katın.
Lokmalarınızı iyi çiğneyin: Lokmaların iyi çiğnenmesi sindirime yardımcı olacağından mide asidinin de daha az oluşmasını, dolayısıyla sabahları kalkıldığında ağız kokusunun oluşmamasını sağlar.
Limonlu su için: Limon ağız kokusunun giderilmesinde etkili bir yiyecektir.
Diş ipi ve ağız gargarası kullanın: Ağız bakımında sadece diş fırçası ile de kalınmaması gerekir. Diş ipi ve ağız gargarası kullanarak ağız kokusu oluşumunun tamamen önüne geçilebilir.
Asitli içeceklerden uzak durun: Şekerli yiyecekler ve asitli içeceklerin tüketimini azaltın.
Ağzınızı arada çalkalayın: Ağız kuruluğu, dişlerde temizleyici etkisi olan tükürük miktarının azalmasına neden olduğundan; gün içinde ağız, suyla çalkalanabilir.
Nane ve maydanoz yiyin: Sahurda baharatlı yemekler; soğan, sarımsak gibi koku yapma olasılığı yüksek besinler yerine, maydanoz, nane gibi hem ağız hem de mideyi ferahlatacak besinler tercih edin.