Biruni Üniversitesinden mevsimsel depresyonun sağlık üzerine etkilerine ilişkin değerlendirme

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinden Uzm. Klinik Psikolog Aybige Üstüner, mevsimsel depresyonun (SAD) uyku düzeni ve ruh halini bozduğunu, kadınlar üzerinde daha etkili olduğunu belirtti.

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinden Uzm. Klinik Psikolog Aybige Üstüner: "Soğuk hava ve azalan gün ışığı, dışarı çıkma ve fiziksel aktivite yapma isteğini azaltabilir. Enerji kaybı ve yorgunluk hali çok sık görülür ve keyif alınan aktivitelere karşı ilgi kaybı yaşanabilir"

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, ani hava değişimleri nedeniyle ortaya çıkan mevsimsel depresyon, insan psikolojisi ve duygu durumunu olumsuz yönde etkiliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Uzm. Klinik Psikolog Aybige Üstüner, kış aylarında gün ışığının azalması ve havanın soğumasıyla, bazı insanların ruh halinde dalgalanmalar yaşandığına değindi.

Güneş ışığındaki azalmanın, beyindeki melatonin ve serotonin seviyelerini etkilediğini, bu hormonların uyku düzenini ve ruh halini bozduğunu vurgulayan Üstüner, mevsimsel depresyonun kadınları, erkeklere göre daha çok etkilediğine işaret etti.

Mevsimsel depresyonun sağlık üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğini kaydeden Üstüner, "Soğuk hava ve azalan gün ışığı, dışarı çıkma ve fiziksel aktivite yapma isteğini azaltabilir. Enerji kaybı ve yorgunluk hali çok sık görülür ve keyif alınan aktivitelere karşı ilgi kaybı yaşanabilir. Odaklanma sorunları baş gösterir." değerlendirmesinde bulundu.

Üstüner, mevsimsel depresyonun etkinlerinden korumak için günlük olarak dışarı çıkılması, düzenli egzersiz yapılması, dengeli ve besleyici bir diyet uygulanması, yeterli ve kaliteli uyku alınması, sosyal etkileşimlerde bulunulması, hobilere daha fazla zaman ayırılması ve endorfin hormonu salınımının artırılması önerilerinde bulundu.

 

Manşetler