Bir tutam zencefil her derde deva

Soğuk havalarda hastalıktan korunmak için evinizde bir tutam zencefil bulundurun. Toz ya da kuru bitki halinde satılan zencefil; grip, mide ve kalp hastalıkları gibi pek çok ...

Soğuk havalarda hastalıktan korunmak için evinizde bir tutam zencefil bulundurun. Toz ya da kuru bitki halinde satılan zencefil; grip, mide ve kalp hastalıkları gibi pek çok rahatsızlığa çare oluyor.

Eski zamanlarda eklem iltihabı, kolit ağrıları, ishal ve kalple ilgili hastalıkların tedavisinde kullanılan zencefil, uzun yıllardır yemeklerimizi lezzetlendiren önemli bir baharat olarak tüketiliyor. Ancak zencefilin faydası toplulumuzda yeterince bilinmiyor. Bitki, soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıkların belirtilerini, baş ağrılarını ve regl dönemi ağrılarını azaltmak için tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Taze zencefil B6 vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, manganez ve lif açısından yüksek besin değerlerine sahiptir. Günümüzde zencefil kökleri, yaygın olarak mide kaynaklı sindirim problemlerinin tedavi edilmesinde kullanılıyor. Seyahat sırasında gelişen, hamilelik döneminde ve kanser kemoterapisi nedeniyle oluşan mide bulantısı ve kusma şikâyetlerinin önlenmesi ve tedavisi amaçlı kullanımı öneriliyor. Norveç’te 80 denizci üzerinde yapılan araştırmada, zencefil tozu kullanan kişilerin kusma ve soğuk terleme şikâyetlerinde azalma olduğu belirlendi. Piyasada satılan bulantı azaltıcı ilaçlar, uyuşukluk ve ağız kuruluğu gibi istenmeyen şikâyetlere neden olabilir. Bu yüzden zencefil bu ilaçların yerine rahatlıkla kullanılabilir.

Günlük dört gramı geçmemeli

Buna karşılık, yolculuk sırasında gelişen mide bulantısı ve kusma şikâyetlerinin azaltılması için kök veya toz halde zencefil tüketiminin ilaç tedavisine alternatif olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. Ancak zencefilin iki yaşın altındaki çocuklara verilmemesi gerekir. İki yaşın üstündeki çocuklarda ise baş ağrısı, mide bulantısı ve sindirim sistemi kramplarının tedavi edilmesi için kullanılabilir. Yetişkinlerde ise zencefil tüketiminin günlük dört gramı geçmemesi gerekir. Zencefilin aşırı dozda tüketilmesi halinde göğüste hafif yanma hissedilir.

Selahattin Dönmez

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ