Bilinçaltındaki düşman: Vajinismus

0-7 yaş arası çocuklar cinsel içerikli konuşmaları bilinçaltına kaydediyor.

"Her Türk kadını ilk gece başına geleceklere dair negatif bir etkiyle büyür. İlk gece korkusu,aslında toplumumuzun yarattığı negatif hipnozdur. Küçük yaşlardan itibaren sürekli olarak ilk cinsel ilişkide başımıza birşey geleceğini, en iyi ihtimalle canımızın yanacağı düşünürüz."

Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) Genel Başkan Yardımcısı ve Cinsel Terapist Op. Dr. Yasemin Yıldız, bu çarpıcı ifadelerle çocukların yanında yapılan cinsel içerikli konuşmalar konusunda dikkatli olunmasını öneriyor.

Dr. Yıldız, 0-7 yaş arası bilinçaltının tamamen açık olduğu dönemde ilk cinsel ilişkinin, tehlike olarak kodlandığına dikkat çekiyor. Vajinismusu, "bilinçaltının en temel korunma
tepkisi olan korku duygusunun dışavurumu" şeklinde tanımlayan Op. Dr. Yasemin Yıldız, şu açıklamayı yapıyor:

"Daha önce hiç karşılaşmadığımız, bir anımız ya da travmamızın olmadığı hayali bir durumdan korkarız. Korkularımızın nedeni, küçük yaşlarda çocukların yanında yapılan cinsel ilişki ile ilgili konuşmalar ya da çocukları cinsellikle ilgili uyarırken kullandığımız yanlış cümlelerdir. Bazen sözsüz bir uyaran bile bilinçaltına kaydedilir. Acı vermesinden korkulan şey, cinsel ilişkinin yapacağı etki olduğundan, bilinçaltı vajinayı koruyacak acil bir çare üretir. Bu da, girişi engellemek için hemen vajina etrafındaki kasları kasmaktır. İlgili kasları öyle güçlü kasar ki, erkek ne kadar zorlasa da vajina girişini aşamaz. Eğer ilk denemede bu engel aşılamadıysa bir daha kolay kolay aşılamayacaktır. Çünkü bilinçaltı, bulduğu çözümün işe yaradığını görünce artık her ilişki denemesinde bir öncekinden daha güçlü kasacaktır."

Vajinismusta aslında bir hayalden korkulduğunu ifade eden Dr. Yasemin Yıldız, bilinçdışı zihni parayla çalışan bir müzik kutusuna benzetiyor. Bu müzik kutusunun davranışsal programlarla dolu olduğunu ve çevresel bir sinyal aldıklarında ortaya çıkmaya ve düğmeye basmaya hazır olduklarını belirtiyor.

İradenin de bilinçdışı zihnimizde programlı olan davranışsal kayıtları değiştirmeyeceğini ifade eden Dr. Yıldız, "Bilinçdışına karşı savaş açmak, müzik listesini değiştireceğine inanarak müzik kutusunu yumruklamak kadar anlamsızdır. Bu yüzden vajinismuslu bir kadın her cinsel ilişki denemesine ‘bu kez yapacağım’ diye başlar ama sonuç hiç değişmez" diyor.

Vajinismus tedavisi için, farkında olmadan edinilen bilinçaltındaki olumsuz kayıtların değiştirilmesi gerekiyor. Yıllar içinde oluşmuş negatif hipnoz, terapi teknikleri kullanılarak değiştirilebiliyor. Vajinismus tedavisi bu yüzden bir süreç gerektiriyor.

Manşetler