Uzmanlar, sert büro koltuklarında bilgisayar başında uzun süre oturanlarda kıl dönmesi hastalığının daha sık görüldüğünü ifade ediyor. Uzun süre araba kullananlarda da aynı rahatsızlığa sıklıkla karşılaşıldığını tespit eden hekimler, kıl dönmesine karşı günlük ve haftalık temizliğe dikkat çekti.
Doç. Dr. Aydın İnan ve Dr. Hüseyin Şahin'in hazırladığı yazıda ağrılı kıl dönmesi hastalığı işlendi. Fatih Üniversitesi'nin Yaşama Sanatı dergisinde hastalığın çıkış sebepleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri anlatıldı. Kıl dönmesi hastalığının ortaya çıkışı şöyle özetlendi: "Baş, ense ve sırttan dökülen kılların kuyruk sokumundaki iki kaba et arasında kıllı ve terli oluğa takılıp sürtünmelerle oluğun en dibindeki ter bezi deliklerinden vida gibi dönerek cilt altına girmesive bununla birlikte giren bakterilerin katsısıyla etrafı iltihaplandırması, cerahatlı veya kanlı pis kokulu akıntılar ve apseler oluşturmasıdır."
ERKEKLERDE 10 KAT FAZLA GÖRÜLÜYOR
Sert büro koltuklarında bilgisayar başında uzun süre oturanlarda, saatlerce araç kullananlarda ve uzun seyahat edenlerde hastalığın daha sık görüldüğü belirtildi. Genellikle 15-30 yaş grubunda ve erkeklerde 10 kat daha sık görülen hastalığın bayanlarda da nadiren rastlandığı kaydedildi.
Çalışma yaşamını ve sosyal ilişkileri olumsuz etkileyen hastalık başlangıçta önemli bir belirti vermediğinden uzun süre tedaviler erteleniyor. Doku içindeki kıllar 1-2 cm olduğu için hafif ağrılı şişlik oluşuyor. Kuyruk sokumunda küçük şişlikler, kaşıntı, akıntılı veya akıntısız, apseli cilt oluşuyor.
Kıl dönmesinden korunmak için Doç. Dr. Aydın İnan ve Dr. Hüseyin Şahin önerilerde bulunuyor. Kuyruk sokumu bölgesinin her banyoda liflenmesi ve basınçlı suyla yıkanması kıl dönmesinin oluşmasını engelliyor. Kuyruk sokumu bölgesinin günlük ve haftalık temizliğine özellikle dikkat edilmesi uzmanlarca tavsiye ediliyor. Ameliyatla tedavi edilen kıl dönmesinin 5 yıl içinde tekrar etme olasılığının da yüzde 5 ile yüzde 40 arasında değiştiği kaydediliyor.