Bilecik'te Aile Hekimliği Uygulamasına 54 Merkezde Başlandı. İl Sağlık Müdürü Mehmet Ali Fidan, Amaçlarının İlk Basamak Sağlık Hizmetlerini Güçlendirerek Hastanlerin Yükünü Azaltıp Kalitesini Artırmak Olduğunu Söyledi.
Bilecik'te Aile Hekimliği uygulamasına 54 merkezde başlandı. İl Sağlık Müdürü Mehmet Ali Fidan, amaçlarının ilk basamak sağlık hizmetlerini güçlendirerek hastanlerin yükünü azaltıp kalitesini artırmak olduğunu söyledi.
İlde 1 Nolu Aile Hekimliğinde Dr. Ferda Altay'a muayene olan ilk hasta 7 yaşındaki Cansu Cici ve annesi, uygulamanın rahatlığından dolayı memnun olduklarını ifade ettiler.
Birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek ve verilen sağlık hizmetinin kalitesini artırmak için uygulamaya başlanan Aile Hekimliği uygulaması Bilecik'te de başladı. İl merkezinde 14 olmak üzere 54 Aile Hekimliği bugün fiilen sağlık hizmeti vermeye başladı.
İl merkezindeki 1 Nolu Aile Hekimliği Merkezi dün sabah saat 08.00'den itibaren hasta kabul etmeye başladı. Aile Hekimliği uygulamasının Bilecik'teki ilk hastası 7 yaşındaki Cansu Cici oldu. Annesi ile birlikte Aile Hekimliği Merkezine gelen Cansu, Aile Hekimi Dr. Ferda Altay tarafından muayene edilerek ilaç yazıldı. Uygulamanın yeni olması ve fiziki altyapı yetersizliklerine rağmen, hastalar sıra beklemeden muayene olmanın mutluluğunu yaşıyor.
HASTANELERİN YÜKÜ AZALACAK
İl Sağlık Müdürü Dr. M. Ali Fidan, yaptığı açıklamada, 14'ü Merkezde olmak üzere, il genelinde 54 Aile Hekimliği Merkezi'nin hizmete başladığını belirtti. Dr. Fidan; "Bilecik'te 6 sağlık ocağı varken şimdi 14 Aile Hekimliği Merkezimiz oldu ve doktor sayısı da 14'e çıktı. Her doktora ortalama 3 bin 400 nüfus düşecek şekilde bir düzenleme yaptık. Bugünden itibaren vatandaşlarımız buradan hizmet alacaklar" dedi.
Amaçlarının, birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirerek hastanelerin yükünü azaltmak olduğunu kaydeden Fidan, "Yapılan araştırmaya göre, hastaların yüzde 85'i birinci basamak sağlık kuruluşlarında tedavi edilebilecek hastalardan oluşuyor. Aile Hekimliği Merkezleri güzel bir şekilde çalışır ve sistem oturursa bu hastaların da büyük bir kısmı burada tedavi olursa hastanelerin yükü de büyük ölçüde azalır" diye konuştu.
Aile Hekimliği Merkezi'nde birinci kademe sağlık hizmeti sunulacağı, ilk etapta Sağlık Ocakları gibi çalışacağını belirten Fidan, "Burada alınan kanları mobil araçlarla toplanıp daha sonra laboratuara getirecekler. Gerekli tahliller yapıldıktan sonra sonuçlar doktora gönderilecek o da hastaya bildirecek. Hasta bizzat gelerek veya telefonla arayarak sonuçları alacak" dedi.
Aile Hekimlerinin hastanelere sevk yapabileceğini ve sevk ettikleri hastaların durumunu daha sonra takip edeceklerini de kaydeden Fidan, her Aile Hekimliği Merkezi'nde 1 doktor, bir hemşire ve yoğunluğa göre sekreter bulunacağını söyledi. Doktorların hastalarına göre ücret alacağını, hastaların, doktoru beğenmezlerse değiştirebileceğini belirten Fidan, hasta sayısı 2 ay üst üste bin'in altına düşen doktorların sözleşmesinin de feshedileceğini kaydetti.
İlk etapta sorunlar olsa da sistemin vatandaşlar için büyük kolaylık olduğunu belirten Fidan, hastaların Aile Hekimliği Merkezine gittiklerinde her türlü bilgiyi alabileceklerini de söyledi.