Beynin kimyasını değiştiren mevsim

Başınızda oluşan her belirtiye dikkat. Beyin damarı baloncuğu kanamaları ilk ve sonbahar gibi geçiş mevsimlerinde artıyor.

Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, beyin damarı baloncuğu kanamalarının ilkbahar ve sonbahar gibi geçiş mevsimlerinde daha sık görüldüğünü söyledi.

Prof. Dr. Bozbuğa yaptığı açıklamada, beyin kanamalarının büyük çoğunluğunun, beyin damarı anevrizmalarının (baloncuk) yırtılıp kanamaları sonucunda ortaya çıktığını belirterek, anevrizmaların, çoğu hastada doğuştan gelen bir kusur üzerine çevresel veya sonradan oluşan faktörlerin eklenmesiyle ortaya çıktığını ifade etti.

Anevrizmaların genellikle tansiyondaki ani değişikliklerle yırtıldığına işaret eden Bozbuğa, “Beyin damarı baloncuğu kanamaları muhtemelen basınç değişikliklerinin daha belirgin olması nedeniyle ilkbahar ve sonbahar gibi geçiş mevsimlerinde daha sık görülmektedir” diye konuştu.

Bozbuğa, bu tür kanama geçiren hastalarda seyir ve sonucu etkileyecek en önemli şeyin, hastalığın erken teşhis edilip, hastanın donanım ve ekip açısından yeterli, bu ameliyatların yapılabildiği merkeze acilen ulaştırılması olduğunu kaydetti.

Kanamaların, ani ve çok şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, bilinç bozukluğu gibi belirtileri olduğuna dikkati çeken Bozbuğa, bu durumun her yaşta görülebilmekle birlikte daha çok orta yaş grubunda ortaya çıktığını söyledi.

Teşhis ve tedavide yapılan hata ya da gecikmelerin hastada geri dönüşümü mümkün olmayan ağır nörolojik fonksiyon kayıpları ya da hastanın kaybı ile sonuçlanabildiğini de belirten Bozbuğa, bu hastalarda geciktirilmeden, doğru ve eksiksiz yapılan tedavi ile çok iyi sonuçlar alınabildiğini ifade etti.

Star Gazete

Manşetler

DUYURU-5