Beyin sağlığı için düşünce detoks

Akıl sağlığınızı yeni yılda da korumak adına öncelikle kendinizi mutlu edecek uğraşlarla ilgilenin. Bol bol spor yapın, sigarayı bırakın ve düşüncelerinizdeki toksinlerden kurtulun

Yeni yılla birlikte, beynimiz bir yıl daha yaşlandı... Yaşlanma, doğumla başlar ve ölene kadar devam eder. Bu süre içinde beynimizi zinde ve sağlıklı tutmanın ise önemi büyüktür. Önemli olan; çok yaşamak değil, sağlıklı bir akıl ve bedenle bu süreyi geçirmektir. Nörolog Doç. Dr. Serdar Dağ, beyin sağlığını korumanın yollarını anlattı:

DÜZENLİ SPOR YAPIN
Düzenli spor yapmak beyin açısından çok önemlidir. Bir insanın beden yorgunluğu ile zihinsel yorgunluğu eşit olmalıdır. Özellikle yoğun iş temposunda çalışan kişilerin daha fazla ve düzenli spor yapmaları gerekir. Spor; beynin kan akımını artırarak daha iyi beslenmesini sağlar.

SİGARAYI BIRAKIN
Kendimize yeni hobiler ve ilgi alanları bularak beynimizi zinde tutmak ve stresi başka alanlara yönlendirerek yok etmeye çalışmalıyız. Rahatlamalıyız...
Yeni yılda sigara içiyorsanız kesinlikle bırakın! Sigaranın beyin hücrelerini tahrip ettiği ve yeni hücrelerin üretilmesini durdurduğu yapılan araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Sigara içen kişilerdeki beyin-damar hastalığı (inme gibi) riski, içmeyenlere göre dört kat yüksektir. Dudaklarımıza dumanın değdiği andan itibaren 8 saniyede beyne ulaşan nikotin, her nefes sigara çekiminde yaklaşık 50 bin beyin hücremizin ölümüne sebep olur. Ve ölen bu hücreler asla yenilenmez.

KONTROLDEN GEÇİN
Düzenli bir hayat sürüp uykunuzu iyi alın. Ayrıca alkolden olabildiğince uzak durup sosyal içici olmayı tercih edin.
Düzenli olarak sağlık kontrolü yaptırın. Özellikle ailesinde beyinle ilgili felç, kanama, demans yani bunama ve tümör gibi rahatsızlığı olanlar, mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır.
İyi beslenmek, beyin sağlığı açısından çok önemlidir. Tabiat, her türlü sıkıntının ve acının çaresini bünyesinde barındırır. Doğadaki meyveler, sebzeler, şifalı bitkiler, baharatlar ve hayvansal gıdalar, bizleri daha sağlıklı ve daha mutlu kılmak içindir.

HER FIRSATTA TATİLE ÇIKIN
Mümkün olduğunca sık tatil yapmak tüm sorunlardan ve iş stresinden bir gün bile olsa uzak kalmak beynimizi zinde tutar. Tatili, yılda bir kez uzun süre yapılan zorunlu bir dinlenme zamanı olarak görmemek gerekir.

AŞK MUTLU EDER
Yeni yılda ilişkilerimizi ve iş hayatımızı gözden geçirip düşünce detoksu yapmak; depresyonu önler. Stresin yol açtığı depresyon, beyin hücrelerine zarar verip birçok hastalığa zemin hazırlar ve yaşam kalitesini düşürür.
Yeni aşklar herkesi mutlu eder. Fakat karşılıksız aşklardan kaçınmak ve aşkı takıntı haline dönüştürmemek, yani aşk hastalığına yakalanmamak gerekir.

UNUTKANLIĞA BALIK STRESE KARŞI BADEM
Beyin hastalıklarının oluşmasında; tansiyon, şeker gibi hastalıkların varlığı tartışılmaz. Yaşam için gerekli olan gıdaların tüketilmesi ise birçok hastalığın oluşumunu engeller. İşte, size birkaç örnek...
Beyni genç tutmak için: Arı poleni, üzüm çekirdeği, A, E, C ve B vitaminleri, balık, yeşil çay ve gingko biloba çok faydalıdır. Yeşil yapraklı sebzeler ile mevsiminde yetişmiş meyvelere de ağırlık verilmelidir...
Unutkanlık için: B vitamini, balık ve balık yağı, E ve C vitamini, gingko biloba, ada çayı, yeşil çay, meyve çayları, kahve, çay, biberiye, zencefil, karabiber faydalıdır. Özellikle kakulenin, beyni canlandırıcı etkisi vardır.
Strese karşı: B vitaminleri tüketilmelidir. Badem, tahıl ürünleri, makarna, irmik, zeytinyağlı yemekler, taze süt ürünleri, meyve suları, balık yemek strese iyi gelir. Ayrıca, fesleğen, limon, ve gül suyu tavsiye edilir.

PROF. DR. SEDAT ÖZKAN PSİKİYATRİST
DUYGULARINIZI SERBEST BIRAKIN

Ruhunuzu önemseyin. Ruhun en önemli besinleri; öğrenme ve sevgidir.
Okuyun, gezin ve öğrenmeye açık olun.
İnsan ilişkilerinde yargıdan uzak durun. İnsanları anlamaya çalışın. Onları dinleyin ve kendilerini ifade edebilmelerine fırsat verin.
Serbest düşünün ve özgürce ifade edin.
Her gün yeni bir şeyler öğrenin.

AİLE DÜZENİNE ÖNEM VERİN
Çalışan, üreten, okuyan, öğrenen insan her zaman daha mutludur.
Değişen durumlara kolay adapte olun.
Ailenize ve sosyal ilişkilere önem verin.
Gerçekçi olun ama hayal kurmaktan korkmayın. Hayallerinizi gerçekle yoğurun.
İmkansızı düşünmekten korkmayın, mümkün olanın en iyisini yapın.
Duygularınızı bastırmayın. Sevdiklerinizle iletişimde olun. Çekirdek ailenizi koruyun.

PROF. DR. MANSUR BEYAZYÜREK PSİKİYATRİST
DAHA ÇOK SANAT DAHA AZ MAÇ !

Sinema, tiyatro, müze, konser salonu ve kütüphane gibi sanatsal mekanlar insanın ruh sağlığını olumlu etkiler; buralara gidin...
Özellikle futbol maçları sonrası saatler süren maç geyikleri, izleyenlerin ruh sağlığını gerçekten bozuyor. Sonucu değişmeyecek, bitmiş bir 90 dakikanın saatlerce tartışılması, şiddet içeren davranış ve söylemler futboldaki şiddetin en önemli kaynağı.

YARINDAN ENDİŞELENMEYİN
"Ekonomik olarak büyüyoruz, zenginleşiyoruz" söylemleri ruh sağlığı için fazla bir şey ifade etmiyor. Bunları hayatınızdan çıkartın.
Doğayla iç içe olun. Bir hayvan edinin.
Öğrenilmiş çaresizlik; depresyonun gelişmesi açısından çok önemlidir. Yarınlarından endişelenmeyen insanların sayısı ne kadar çok olursa; toplumumuzu depresyondan koruruz.

ESRA TÜZÜN

Manşetler

DUYURU-4