Beyin pili hastalıklara umut olacak

Parkinson veya depresyon gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olacak bir çip geliştiriliyor.

Bilim adamları, parkinson veya depresyon gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olacak ve beyindeki elektrotlara takılabilecek bir çip geliştiriyorlar.

Tel Aviv Üniversitesi'nde görevli araştırma ekibi, parkinson ya da depresyon gibi bozuklukların tedavisine yardımcı olmak için birkaç yıldır beyin çipi üzerinde çalışıyorlar. Araştırmacılar, çipin bir araba kazası ya da felçten dolayı oluşan travmatik beyin yaralanmasından sonra kaybolan beyin fonksiyonlarını yeniden eski haline getirebileceğini belirtiyorlar.

Araştırma ekibinin yöntemi oldukça basit: beynin hastalıklı bölgesine yerleştirilen elektrotları kullanarak hareketliliği kaydediyorlar. Bu hareketliliğin analizleri baz alan araştırmacılar, mikroçipin içinde programlanan sağlıklı nöronal hareketliliği taklit eden algoritmalar geliştiriyorlar.

Şimdilik Rehabilitasyon Nano Çip (ReNaChip) olarak isimlendirilen çip, beyine yerleştirilen küçük elektrotlara takılacak. Ancak, çipler küçüldükçe ReNaChip de elektrotların üzerine kazınarak yerleştirilebileceği tahmin ediliyor.

Şu anda araştırmacılar, daha fazla sensör ekleyerek beyin elektrotlarını daha fazla küçültmek için çalışıyorlar.

Manşetler