Beyaz saçı önleyen hap geliyor mu?

Bilim adamları ve kozmetik şirketleri saçların beyazlaşmasını önleyen hap geliştirmek için yoğun bir şekilde çalışıyor.

Son yıllarda yapılan araştırmalar ile saçlarımızın nasıl beyazlamaya başladığı belirlendi. Ancak bu beyazlaşmayı tersine çevirecek bir yol bulunamadı.

Zaman'ın haberine göre, son 3 yıldır saçların beyazlaşmasını önlemek için bir ilaç konsepti geliştiriliyor. İlk olarak 2009 yılında FASEB (Amerikan Deneysel Biyoloji Dernekleri Federasyonu) tarafından İngiltere’de yayınlanan araştırma, saç pigmentlerinin kaybını yöneten bir mekanizmayı ortaya çıkardı.

İngiltere’de Bradford Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar, birikmiş ve uzun süren oksidatif stresin saç foliküllerinde aşırı hidrojen peroksidin üretimine neden olduğunu tespit ettiler. Kısaca, saçların dipten uca doğru nasıl beyazlaşmaya başladığını tespit ettiler. Buna göre, hidrojen peroksit üretimi melanin (saça sarı, kızıl, kahverengi rengini veren pigment) üretimini engellemeye başlıyor.

Bu sürecin altında yatan ise kilit enzimler üzerinde oksidatif stresin ve folikül hasarının etkilerini içeren bir dizi karmaşık kimyasal mekanizmadır. Birincisi katalazdır (hidrojen peroksiti bozan enzim.) Katalaz seviyesi insanlar yaşlandıkça düşüyor ve hidrojen peroksidin kontrolsüz bir şekilde birikmesine izin veriyor.

Diğer 2 enzim ise MSR A ve B olarak bilinen hasarı onarmak için saç foliküllerini hareket geçiren enzimlerdir. Ancak bunların seviyesi de yaşlandıkça düşüyor. MSR A ve B olmadan, vücut yeterli miktarda tirosinaz olarak bilinen enzimi üretemiyor. Bu enzim de doğrudan melanin üretimiyle ilgilidir.

Katalaz, MRS A ve B ile tirosinaz seviyesini artırmayı amaçlayan ilaçlar ve gıda takviyelerinin geliştirilmesi için ilaç üreticilerine yeni imkanlar doğdu. Bütün bu araştırmaların ardından büyük kozmetik şirketlerinden birinin saç dökülmesini önleyeceğini iddia eden ilacını 2015 yılında piyasaya çıkaracağı iddia edildi. İlacın tirosinaz ile bağlantılı TRP-2 proteini üretimi üzerinde etkili olacak.

Daha küçük firmalar ve gıda takviyesi üreticileri harekete geçti bile. Online satış kampanyaları düzenliyorlar ve sağlıklı gıda reyonlarında yeni ürünlerini piyasaya sunuyorlar. Her gün daha fazla katalaz temelli yeni bir gıda takviyesi piyasaya çıkıyor.

Peki, bunlar gerçekten işe yarıyor mu?

Uzmanlar bunu söylemenin zor olduğunu açıklıyor. Bu ilaçlar faydalı olabilir, ancak bunların yan etkileri kanıtlanmalı. Bazı uzmanlar, enzimleri doğrudan almak yerine vücudun katalaz, MSR A ve B ile tirosinaz üretmek için kullandığı çinko ve selenyum gibi minerallerin daha etkili olabileceğini iddia ediyorlar. Katalaz ıspanak, avokado ve ciğerde bol miktarda bulunuyor. Bu nedenle daha doğal bir yaklaşım için beslenmenize bu yiyecekleri eklemeyi denemelisiniz.

Saçlarınız zaten beyazladıysa veya hızlı bir şekilde beyazlıyorsa bu hapların size çok fazla yardımı olamayacak. İlaçların beyazlama sürecini durdurma potansiyeli var, fakat henüz bu beyazlamayı tersine çevirecek bir yetenekleri yok.

Zaman

Manşetler

DUYURU-4