Beslenme Uzmanı Güler: Bayramda şeker hastaları dikkatli olmalı

Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, diyabet hastalarının bayram beslenmelerinde normalden çok daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, diyabet hastalarının bayram beslenmelerinde normalden çok daha dikkatli olmaları gerektiğini belirterek, "Beslenmelerini bozacak birçok etken ortaya çıkacaktır. Özellikle ramazan da oruç tutan diyabet hastaları çok daha fazla dikkat etmeliler. Çünkü ramazan sonrası yeme özgürlüğüne kavuştuğunu düşünerek aşırı yemek ve tatlı tüketimi artmaktadır" dedi.

Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Güler, Ramazan Bayramının bayram tadında geçmesi için uyarılarda bulundu. Güler, Ramazan da gün içerisinde dinlemeye alışmış olan sindirim sisteminin normal düzeye geçerken dikkatli olunması gerektiğini ifade ederek "Mutlaka tüm besinlerden alınmalıdır. Gün içerisinde 4 besin gurubundan alınmalıdır; süt, et, sebze - meyve, tahıl. Günde mutlaka 5 porsiyon sebze - meyve tüketilmelidir. Güne kahvaltı ile başlanmalıdır. Sıvı alımı arttırılmalıdır. En az 8-10 bardak su içilmelidir. Diyabet hastalarının mümkün olduğunca hızlı yemek yememeleri gerekmektedir. Hızlı yemek yemek kan şekerini hızlı yükselmesine neden olur. Ekmek doyurucu bir besin olmasına rağmen çok fazla olmamak şartıyla tüketilebilir. Tahıllı ekmekler ekstra da hazmı kolaylaştırmaktadır" ifadesini kullandı.

BAYRAMDA TATLI KRİZLERİ

Misafirlikte ikram edilen şerbetli tatlılardan ve şekerden uzak durulması gerektiğini ifade eden Güler, şunları kaydetti:

"Kendimizi engelleyemediğiniz durumlarda tatlandırıcıyla yapılmış sütlü tatlı tüketilebilir. Eğer dışarıda diyabetik ürün tüketilecekse çok dikkatli olunmalıdır. Ürünün üzerinde bulunan diyabetik sözcüğü o yiyeceğin serbestçe kullanılabileceğini ve yararlı hatta tedavi edebileceğini göstermemektedir. Diyabetik besinler diyete ek olarak değil diğer yiyeceklerin yerine tüketilmelidir. Diyet ürünlerinin özelliği ise düşük kalorili olmalarıdır. Üretilirken yağ miktarları azaltılır fakat şeker miktarları değişmez. Diyabetik ve diyet ürünleri karıştırılmamalıdır. Diyabetik ürünlerin özelliği ise rafine şeker bulundurmaması bunun yerine tatlandırıcı içermesidir. Besinin içine şeker bulunmasa da aşırı yağlı ya da tuzlu olabilir."

Tatlı krizlerinin tutmaması için aralarda glisemik indeksi düşük atıştırmalıklardan tüketilebileceğini kaydeden Güler, şu örneği verdi:

"1 kutu light süt (200 ml) + 1 meyve, 3 kayısı veya erik + 2 tam ceviz, ½ paket light bisküvi + 1 su bardağı ayran, 2 dilim tahıllı ekmek arasına beyaz peynirli tost."

Fazla şeker ve tatlı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Güler, şöyle devam etti:

"Unutmamalıyız ki, bunlar besin değeri düşük boş enerji kaynaklarıdır ve en önemlisi kan şekerinin ani yükselmesine neden olmaktadır.

Nefsinize yenik düşüp tatlı yerseniz arkasından mutlaka protein içeriği yüksek besinler alınmalıdır. Proteinli gıdalar mideden geç boşalarak kan şekerinin hızlı yükselmesini engellerler.

Kesinlikle bugün çok yiyeceğim, yarın az yiyerek dengelerim yapılmamalıdır. Toplam enerji günlük alınmalıdır. Bayram da ikramlara karşı 'hayır' diyebilmeliyiz."

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ