Yeni yapılan ve Strenght and Conditioning dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre egzersizden 1 saat önce 45 gr. kompleks karbonhidrat ve beraberinde biraz protein yemek egzersiz sonrası daha uzun süre tokluk hissi yaratıyor. Egzersiz öncesi doğru besinleri yemeyenler ise egzersiz sonrası çok daha fazla acıkıyor. Bu yüzden de iştah sebebiyle egzersize rağmen kilo alıyor.
FAZLA KARIN YAĞLARI ORTA YAŞLI ERKEKLERDE GÖZ DEJENERASYONU YAPIYOR
American Journal of Epidemiology dergisindeki bir çalışmaya göre karın yağları, erkeklerde yaşa bağlı olarak göz hastalıkları riskini arttırıyor, ancak kadınlarda bu etki görülmüyor. Göz lekelenme dejenerasyonu, yaşlı insanlarda körlüğe kadar götüren en önemli sebeplerden ve tedavi seçenekleri oldukça kısıtlı.
21 bin 287 Avustralyalı’nın dahil olduğu bir çalışmada, 40 yaşla 80’lerin ortalarında olan kişiler takip edildi. Ve bel/kalça oranındaki her yüzde 1’lik artışın, erken dönem göz lekelenme dejenerasyonu gelişme riskini yüzde 13 daha artırdığı tespit edildi. Daha ciddi olan geç dönem göz lekelenme dejenerasyonu riskinde de yüzde 75 artış görüldü.
Araştırmacılara göre, göz lekelenme dejenerasyonuyla ilgili iltihaplanmanın, karın yağlarından serbest bırakılan östrojen ve diğer kimyasallardan dolayı olabileceği düşünülüyor. Kadınlarda bu etkinin olmamasının nedeninin kadınların hastalıklara genetik esnekliği ve ayrıca uzun dönemli östrojene maruz kalmanın koruyucu etkileri olduğu belirtiliyor.
Kahve ve diyabet
Geçtiğimiz 10 yıl içinde tip 2 diyabet görülme sıklığı arttı. Bu çalışma, kahve tüketimi ve diyabet riskini 40 yaş üstü 2 bin 332 Tayvanlı kadın ve erkeklerde inceledi. Erkeklerin yüzde 14’ünde, kadınların yüzde 10.4’ünde diyabet görüldü. Sağlık, diyet, fiziksel aktivite, gelir ve eğitim, ele alınan faktörler arasındaydı. European Journal of Clinical Investigation dergisinde yayımlanan bu çalışmaya göre haftada bir kupa kahve içmek diyabet riskini yüzde 33 kesiyor; haftada 1-6 kupa arasında içmek ise yüzde 54 azaltıyor.
Haftada 7, yani günde ortalama 1 fincan kahve içenlerde ise kahve içmeyenlere nazaran yüzde 63 daha az diyabet riski var. Araştırmacılar bunu şöyle açıklıyor; Kahve, diyabet riskini etkiliyor, çünkü magnezyum içeriyor, bu da glisemik kontrolü ve insülin direncini geliştirmekle ilişkili, kahve aynı zamanda kafein ile enerji harcamasınıda bir miktar etkileyerek kilo kaybını da destekliyor olabilir.
FOLiK ASiT ALAN HAMiLELER BEBEĞiNi KANSERE KARŞI KORUYOR
Gut dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, gebe kalmadan önce diyetlerinde folik asit ve diğer B2-B6-B12 vitaminlerini ek olarak kullanan anne adayları, kendi yavrularını yetişkinlerinde görülebilecek kolorektal kanserine karşı koruyuyor. Anneliğe özgü beslenme, bebeklerin anne karnındayken kronik hastalığa yakalanma riskini giderek artan bir şekilde anlatıyor. Çalışmalar gösteriyor ki, annelerin yüksek folik asit almaları, çocukları belli başlı kanser hastalıklarından koruyor. Araştırmacı Caveat, bu bulgunun, potansiyel sağlık durumunu daha iyiye çekmek için önemli olduğuna inanıyor. Gebe kalmadan önce B vitaminleri ve folik asitin anne tarafından tüketilmesinin deney hayvanlarındaki sonucu böyle ancak insanlarda da kolon tümörünün oluşmasını engelleyip engellemediği henüz bilinmiyor.
Dilara Koçak