Belediyelerden deprem bölgesine destekler (1)

Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaşandığı 6 Şubat'ta ilk saatlerden itibaren tüm kurum ve kuruluşlar gibi belediyeler de bölge illerine yardım ulaştırmak için çalışmaya başladı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından tüm imkanlarını bölgeye yönlendiren belediyeler, günlük ihtiyaçların karşılanmasından altyapı çalışmalarına kadar birçok alanda faaliyet yürütüyor. Temizlik hizmetlerinin sağlanması için araçlarıyla kentlerde çalışan belediye ekipleri, barınma alanlarının kurulmasında da görev alıyor.

Arama kurtarma ekiplerini, iş makinelerini depremden etkilenen kentlere yönlendiren belediyeler, acil ihtiyaçların giderilmesinin ardından barınma, yiyecek ve giyecek temini, altyapı, temizlik alanlarındaki çalışmalarını AFAD'ın koordinesinde sürdürüyor.

ADANA

Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin etkili olduğu 11 kent arasında yer alan Adana'da, depremin yarattığı tahribatın en aza indirilmesi için başta AFAD olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar ile Büyükşehir Belediyesince bütün olanaklar seferber edildi.

Adana Büyükşehir Belediyesi, oluşturulan barınma alanlarında kalan vatandaşlara kahvaltı, yemek de dahil olmak üzere çeşitli ihtiyaç malzemeleri ulaştırıyor, kent genelinde battaniye, ısıtıcı, yiyecek desteğini sürdürüyor.

Büyükşehir Belediyesi, depremden etkilenen Hatay'a da arama kurtarma ve itfaiye ekiplerinin yanı sıra yardım tırı ve araçları gönderdi.

Kentte, ilçe belediyeleri de hem Adana hem de diğer iller için yardım kampanyaları gerçekleştirdi. Depremden etkilenen illere, ilçe belediyelerince arama kurtarma faaliyetlerine destek amacıyla çok sayıda ekip ve malzeme gönderildi.

ADIYAMAN

Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, belediye binasındaki çöküntü nedeniyle yapılan çalışmalara ilişkin kayıt tutulamadığını, hazırlanan 40 milyon liralık bütçenin yardım malzemesi olarak halka dağıtılması için çalışma yapılacağını söyledi.

AFYONKARAHİSAR

Afyonkarahisar Belediyesi, deprem bölgesinde Hatay başta olmak üzere Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesi ile Gaziantep'in İslahiye ilçesine 70 tır yardım gönderdi.

Hatay'ın Antakya ilçesinde kurduğu aşevinde 20 bin kişiye 3 öğün yemek dağıtımını sürdüren belediyenin 250 personeli, deprem bölgesinde altyapı, temizlik ve yardım dağıtma çalışmalarında görev alıyor.

AĞRI

Ağrı Belediyesi, bünyesinde oluşturduğu Halkın Hizmetkarları Grubu'ndaki 100 kişilik ekibiyle arama kurtarma, itfaiye, temizlik, çöp, su, kanalizasyon çalışmalarına katılıyor.

Belediye aynı zamanda deprem bölgelerine 10 kamyon, 5 iş makinesinin yanı sıra gıda ve temizlik ürünleri, cenaze hizmetlerinde kullanılacak malzemeler ile çeşitli gıda ve giyecek, ısıtıcı çadır gibi kolilerinin bulunduğu yardım tırları gönderdi.

AMASYA

Amasya Belediyesinden deprem bölgesine ihtiyaç malzemelerinden oluşan 115 yardım tırı ile 7 iş makinesi, 3 cenaze aracı, 2 arama kurtarma aracı gönderildi, 36 personel sahada görev yapıyor.

Merzifon Belediyesinden 3 araç, mobil mutfak ve 46 personel, Hatay'ın Defne ilçesindeki çalışmalara destek veriyor. Taşova, Gümüşhacıköy, Göynücek ve Suluova belediyeleri de yardım tırlarının yanı sıra bölgeye araç ile akaryakıt gönderdi, belediye personeli de deprem bölgesinde çalışıyor.

ANKARA

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), depremin hemen ardından 3 bin 428 personeli afet bölgesinde görevlendirdi. 1600 araç ve iş makinesinin yönlendirildiği bölgeye, 1116 tır ve kamyon ile ihtiyaçlar taşındı.

Deprem bölgesinde hayatın devamı için temel ihtiyaç maddeleri yardımında bulunan belediye, mobil, seyyar ve çadır olmak üzere 9 mutfakta günde 3 öğün çorba ve sıcak yemek servisi yaptı.

İçme suyu için deprem bölgesine 159 tır gönderen ABB, 249 jeneratör/aydınlatma, 3 bin 876 ısıtıcı ve soba, 177 kişi kapasiteli seyyar tuvalet ve seyyar duşu da depremzedelerin hizmetine sundu. 10 EGO otobüsü, depremzedeler için mobil duş, mobil kazan dairesi, mobil yatakhane, mobil berber ve mobil çamaşırhaneye dönüştürdü.

Kahramanmaraş'a 4.5G destekli internet altyapısına sahip mobil internet ve uydu haberleşme aracı sevk edildi.

Ayrıca, 4 bin 41 depremzedenin Ankara'da barınma ihtiyacını karşılayan belediye, bu kapsamda 19 bin 140 sıcak yemek, 20 bin 140 kahvaltı, 1000 kumanya ve 3 bin 975 çorba dağıtımı yaptı.

ANTALYA

Antalya Büyükşehir Belediyesince 401 uzman personel, itfaiye, ambulans, iş makinesinden oluşan 175 araç, 27 jeneratör ve 127 tır yardım malzemesi deprem bölgesine gönderildi.

Hatay Uğur Mumcu Meydanı'nda 800 kişilik, Kahramanmaraş'ta 600 kişilik çadırkent kuruldu. Bir mobil, iki sabit, bir de hayırseverin mutfak malzemesiyle 4 noktadaki aşevinde günlük 70 bin kişiye yemek dağıtımı yapılıyor. Ayrıca Hatay'da 10 bin ekmek üretim kapasiteli mobil fırın kuruldu.

ASAT Genel Müdürlüğü, 113 personeliyle Hatay'da toplamda 250 bin kişi kapasiteli 21 içme suyu tesisini devralarak şehrin hizmet verilen bölgelerine su sağladı.

Büyükşehir Belediyesince 20 kişilik sağlık ekibi ve 20 yataklı sağlık destek tırı, bölgede görev yaptı. Mezarlık Şube Müdürlüğü ekipleri de Hatay ve ilçelerinde cenazelerin dini esaslara uygun şekilde defin işlemlerini ve başka illere nakillerini gerçekleştirmeye devam ediyor.

Ayrıca, Cam Piramit'te oluşturan Afet Yardım Merkezi'nde toplanan insani yardım malzemeleri, 127 tırla afet bölgesine gönderildi.

Alanya Belediyesince AKUT Derneği Alanya Şubesi gönüllüsü 31 kişi, 1 otobüs, 1 kamyon, 1 eskort araç ve 6 personelle bölgeye gönderildi. Belediyeden 41 personel, 25 iş makinesi, kamyon ve greyder de 15 gün boyunca deprem bölgesindeki çalışmalarda AFAD'a destek oldu. İlçede oluşturulan noktalara hayırseverler tarafından getirilen 200 tırdan fazla malzeme bölgeye ulaştırıldı.

Alanya Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğüne bağlı 2 inşaat mühendisi, 2 inşaat teknikeri ve bir mimardan oluşan 5 kişilik ekip hasar tespit çalışmalarına katıldı.

Belediye tarafından depremzedelere destek amacıyla "Sıcak Yuvarlarında Sizin de Katkınız Olsun" sloganıyla başlatılan konteyner ev kampanyası kapsamında kamu kurum, sivil toplum kuruluşları ve yerleşik yabancıların destekleriyle 210 konteyner desteği toplandı.

Kemer Belediyesi tarafından gıda yardımlarının bulunduğu 13 tır bölgeye gönderildi.

Döşemealtı Belediyesinden 17 personel, 4 kamyon, 2 kepçe ve bir paletli iş makinesiyle deprem bölgesindeki çalışmalara katıldı. Deprem bölgesine 11 tır insani yardım malzemesi sevk edildi.

Muratpaşa Belediyesi, 44 personel 23 araçla arama kurtarma çalışmalarına katıldı. 5 tır, 102 kamyon insani yardım, 5 bin 980 battaniye, 1618 ısıtıcı ve soba, 143 çadır, 18 konteyner, bir jeneratör ve 5 bin 630 hijyen paketi gönderildi.

Kepez Belediyesi bünyesindeki 152 personel, 37 araçla deprem bölgesindeki çalışmalara destek oldu. Bölgede 8 sahra mutfağı kuran ekipler, günlük 30 bin kişiye yemek ikramı yapıyor.

Belediye ekiplerince deprem bölgesine tır, kamyon ve kamyonetten oluşan 204 yük aracı ile insani yardım malzemesi gönderildi. 22 bin 420 afetzedeye kıyafet, kişisel bakım ürünleri, çocuk ürünleri, yorgan, battaniye gibi temel ihtiyaç malzemesi desteği verildi.

Kaş Belediyesinden 40 personel ile 16 araç deprem bölgesine yönlendirildi. Ayrıca belediye ekiplerince insani yardım malzemesi depremzedelere ulaştırıldı.

ARTVİN

Artvin Belediyesi, 13 personelini afet bölgesine gönderdi, 5 tır insani yardım malzemesini depremden etkilenen Gaziantep, Hatay ve Malatya'ya ulaştırdı.

Bölgeye giden 13 belediye personelinden 4'ü itfaiye aracıyla Kahramanmaraş'ta arama kurtarma çalışmalarında, diğerleri ise sosyal yardım faaliyetlerinde görev aldı.

Ardanuç Belediyesi 8 tır insani yardım malzemesi, 5 personel, 1 iş makinesi, Arhavi Belediyesi 1 iş makinesi, 5 personel, 2 tır insani yardım malzemesi, Borçka Belediyesi 8 araç, 8 insani yardım tırı, 1 mobil mutfak ve 13 personelini deprem bölgesine gönderdi.

Hopa Belediyesinin yardım malzemesi yüklü 8 tırı ile bir personeli deprem bölgesine intikal ederken, Kemalpaşa Belediyesi 2 personel ve 3 yardım tırı, Murgul Belediyesi 2 yardım tırı, 1 itfaiye aracı, 7 konteyner ve 7 personel, Yusufeli Belediyesi 3 iş makinesi, 1 cenaze aracı, 2 kamyon, 20 çadır, 10 tır odun, 3 tır insanı yardım malzemesiyle deprem bölgesine destek sağladı.

Yusufeli Belediyesinden deprem bölgesine gönderilen 6 personelden 5'i AFAD koordinesinde Malatya ve Hatay'da arama kurtarma çalışmalarına katıldı, 1'i de cenaze nakil işlemleri kapsamında çalışma yürüttü.

AYDIN

Aydın Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgeye 41 yardım tırı, 10 bin kişilik mobil mutfak ve mobil aşevi, 12 kişilik uzman arama kurtarma ekibi, 6 seyyar tuvalet, 20 iş makinesi, 10 jeneratör ve 43 personel gönderdi.

Efeler Belediyesi, 12 kişilik kurtarma ekibi, 5 zabıta, 18 tır acil yardım malzemesi, 9 mezarlık işleri personeli, 1 konteyner ve 2 greyder operatörünü bölgeye sevk ederken, Kuşadası Belediyesi 9 tır, 6 kamyon yardım malzemesi, Didim Belediyesi 5 kamyon yardım malzemesi, 4 iş makinesi, Nazilli Belediyesi de 86 tır ile 154 kamyon yardım malzemesini deprem bölgesine ulaştırdı.

BALIKESİR

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, 296 arama kurtarma, 129 sosyal yardım, 307 ulaştırma ekibi olmak üzere toplam 732 personelle afet bölgesinde görev yapıyor. Yardım malzemesi taşıyan 500'den fazla tırın deprem bölgesine sevkiyatı da yapıldı.

135 iş makinesi, 400 sosyal yardım aracı desteğiyle afet bölgesinde çalışmalara devam eden belediye, bölgeye gönderdiği aşevi, mobil tuvalet ve duşlar, mobil ikram tırıyla afet bölgesinde hizmet veriyor.

BİLECİK

Bilecik Belediyesi, 20 yardım tırını deprem bölgesine ulaştırdı.

Arama ve kurtarma çalışmalarına 76 kişilik ekip ve ekipmanla katılan Bilecik Belediyesi, bölgeye 7 bin 200 battaniye, 6 bin 63 bebek maması ve bez kolisi, 6 bin 10 gıda kolisi, 6 bin 210 kıyafet kolisi, 4 bin 400 hijyen kolisi, 2 bin 950 paket su, 390 ısıtıcı, 120 çadır, 80 yatak, 9 tır odun ve yakacak malzemesi, 5 hizmet aracı, 4 konteyner, seyyar ikram aracı ve jeneratör gönderdi.

İlçe belediyeleri tarafından yardım tırı başta olmak üzere iş makinesi, hasta nakil aracı, çadır ve odunun yanı sıra personel, depremden etkilenen illere sevk edildi.

BİNGÖL

Bingöl Belediyesi tarafından deprem bölgesine 44 tır, 3 kamyon, 7 minibüs, 7 pikap ve kamyonet ile gıda, giyim ve muhtelif yardım malzemesi gönderildi.

Deprem bölgesine 13 bin 467 battaniye, 571 ısıtıcı, 10 bin 294 gıda kolisi, 1000 çuval un, 139 bin 583 giyim malzemesi, 5 bin 301 paket bebek bezi, 3 bin 200 kutu bebek maması, 615 uyku seti, 265 bin 940 ekmek, 57 bin 662 koli su, 14 bin 486 hazır gıda, 357 halı ve 7 bin 19 hijyen kiti gönderen belediye, 13 itfaiye ekibi ile de arama kurtarma çalışmalarına destek verdi.

Kepçe, kamyon, otobüs ve cenaze aracından oluşan 20 araçla deprem bölgesine destek sunan Bingöl Belediyesi, 10 bin metrekare kefen, 400 tabut, 2 bin mezar taşını da deprem bölgesine ulaştırdı.

BİTLİS

Bitlis Belediyesi, arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere 5 itfaiye eri ve bir araç ile iş makinesi operatörlerini deprem bölgelerine yönlendirdi. Belediye daha sonra deprem bölgelerine 3 temizlik görevlisi ve bir araç ile 5 zabıta personelini sevk etti.

Adıyaman, Malatya ve Elbistan'daki vatandaşların yaralarının sarılması için 5 bin gıda kolisi, 3 bin çocuk bezi, 4 bin 800 sıvı sabun, 4 bin 800 ıslak mendil, bin hasta bezi, 4 bin kadın hijyen seti, 400 ısıtıcı, 150 battaniye, 200'er yorgan ve yastık, 50 yatak, çok fazla atkı, bere, eldiven, pijama ve giysi, 7 tır su, 50 bin ekmek ile çok sayıda kefen gönderildi.

Tatvan Belediyesi ise depremzedelerin yaralarının sarılması için bölgeye 7 tır ve 12 minibüs gıda, giysi, battaniye, temizlik, temel yaşam malzemeleri ulaştırdı.

Belediye aynı zamanda arama kurtarma ile diğer çalışmalara katkı sunmak amacıyla deprem bölgelerine 3 arama kurtarma aracı, su tankeri, mobil aşevi, otobüs, 12 minibüs, 3 çöp kamyonu, 2 hafriyat kamyonu, 20 arama kurtarma personeli, 7 temizlik personeli, yardım faaliyetlerine destek amacıyla 45 Tatvan Belediyesi Gençlik Meclisi üyesi, cenaze hizmetleri için 3 belediye görevlisi, 3 aşçı, 4 sağlıkçı gönderdi, 25 bin litre yakıt desteğinde bulundu.

Mutki, Hizan, Güroymak, Adilcevaz ve Ahlat ilçelerinde de belediyeler yardım tırları ve destek ekiplerini bölgeye göndererek çalışmalara katkı sundu.

BOLU

Bolu Belediyesi 89 tır gıda, giyim, battaniye, yorgan, ayakkabı, su, ısıtıcı, hijyen malzemeleri, bebek maması, tüp, jeneratör, katalitik soba ile insani yardım malzemesi yüklü 23 kamyoneti depremden etkilenen illere ulaştırdı.

Bir kamyonet tıbbi malzemeyi bölgeye intikal ettiren belediye, afetten etkilenen il ve ilçelere iş makinelerinden oluşan 125 araç ile 30 şoför ve operatörüyle destek verdi. 35 kişilik arama kurtarma destek ve 5 kişilik enkaz kırım ekibinin de arasında yer aldığı toplam 321 kişi, afet bölgesinde çalışmalara katıldı.

BURDUR

Burdur Belediyesi, depremlerden etkilenen bölgeye arama kurtarma çalışmalarında görevli 3 itfaiye aracı ve 18 itfaiye personeli, 1 ekskavatör, 3 kamyon, 14 işçi, 2 araç, 4 şoför, 14 tır ile 2 kamyon gıda, giysi ve malzeme, battaniye, yorgan, su, 12 konteyner ve odun gönderdi.

Bucak Belediyesi de arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları için 1 ekskavatör, 3 kamyon, 2 kamyonet, 3 minibüs, 1 cenaze aracı, 6 gassal, 61 tır ile 15 kamyon yardım malzemesi, 10 bin ekmek, günlük 2 bin kişiye yemek çıkaran aşevi, seyyar baz istasyonu, tuvalet, banyo, 10 konteyner, 5 arama kurtarma personeli, 5 hasar tespit personeli nakletti.

Gölhisar Belediyesi, depremin ikinci günü 2 kamyon, 1 arama kurtarma aracı ve iki personel, Gölhisar Kaymakamlığıyla düzenlenen yardım kampanyası kapsamında 23 tır gıda yardım malzemesi, hasar tespit çalışması için 3 fen işleri personeli göndermesinin yanında Hatay Kırıkhan'da 10 aşçının görev yaptığı bir aşevi kurarak vatandaşlara sıcak yemek hizmeti verdi.

Karamanlı Belediyesi de 2 kepçe, 1 kazıcı, 4 operatör, kaymakamlıkla organize edilen yardım kampanyasında 5 tır ayni yardım, 3 tır ile 1 kamyon hayvan yemi, depremzede tahliyesinde görevli 1 otobüs ile gönüllü öğretmenlerin hazırladığı 10 bin kumanya, 9 kişilik arama kurtarma ekibini bölgeye ulaştırdı.

Tefenni, Kemer ve Çavdır belediyeleri de bölgeye personel, iş makinelerinin yanı sıra kaymakamlıklarla koordineli yardım kampanyalarında toplanan malzemelerle destek sundu.

BURSA

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 1000'e yakın personel ve 300'ü aşkın araç-ekipmanla deprem bölgesinde çalışmalar yürütüyor.

Büyükşehir Belediyesi, deprem bölgesinde üç alanda toplam 2 bin konteynerle oluşturulacak 110 bin metrekare alana sahip geçici konaklama alanı yapacak.

20 araçla Hatay'ın Antakya ve Defne ilçelerinde toplam 132 mahalle ve köyde depremzedelere hizmet veren Büyükşehir Belediyesi, depremzedelere gıda erzak paketi, temizlik malzemesi, elektrikli ısıtıcı soba, yakacak odun kömür, çadır, kıyafet, bebek bezi ve maması gibi ihtiyaç malzemeleri dağıtıyor.

Günlük 150 ton kapasiteyle 5 kullanım suyu ve 2 içme suyu tankeriyle depremzedelerin kullanım ve içme suyu ihtiyaçları karşılanıyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesinin iştirak şirketi BURFAŞ aracılığıyla sabit ve seyyar mutfaklar marifetiyle günlük 12 bin kişiye sıcak yemek desteği sağlanıyor.

BURFAŞ ayrıca 14 aşevi ve mobil mutfak ile depremin ardından şu ana kadar 512 bin kişiye sıcak yemek dağıttı. BUSKİ ekipleri de Hatay ve Kahramanmaraş'ta su bağlantıları ve altyapı işlemleri gerçekleştiriyor.

ÇANAKKALE

Çanakkale Belediyesi tarafından AFAD koordinesinde yardım faaliyetleri yürütüldü.

Bu kapsamda insani yardım malzemeleri, termal battaniye, uyku tulumu, gıda, jeneratör, kedi köpek maması, kefen, ceset torbası gibi çok çeşitli ihtiyaç malzemelerinin yanı sıra belediye atölyesinde üretilen sobalar ile yakacak malzemeleri, 14 tır, 2 kamyon, 10 kamyonet, 2 minibüsle bölgedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

Çanakkale Belediyesi ve Kepez Belediyesi işbirliğinde Hatay Samandağ'da günlük 50 bin kase sıcak çorba ve sıcak yemek dağıtımı sürüyor.

ÇANKIRI

Çankırı Belediyesi deprem bölgesine 5 bin 225 battaniye ile gıda, kıyafet, temizlik malzemesi, ısıtıcı gönderdi. Ayrıca belediye personeli 82 kişilik arama kurtarma ve hasar tespit ekibi bölgede görevlendirildi. Belediyeye ait iş makineleri ve kamyonlar da bölgeye sevk edildi.

ÇORUM

Çorum Belediyesi, deprem bölgesine 50 tır ve 21 kamyon yardım malzemesi, 100 civarında iş makinesi ve araç, mobil ikram aracı, 156 kurtarma malzemesi, 35 bin litre motorin, 226 arama kurtarma ve destek personeli ile 36 su ve kanalizasyon teknik personeli gönderdi.

Osmancık Belediyesi aşevi Kahramanmaraş'ta faaliyetine devam ediyor.

İlçe belediyelerince 98 tır ve 5 kamyon yardım malzemesinin yanı sıra arama kurtarma ve destek ekipleri ile araçlar gönderildi.

DENİZLİ

Deprem bölgesine 43 iş makinesi, 6 arama kurtarma aracı, 15 kamyon-kamyonet, 5 itfaiye aracı, 25 otobüs ve 2 mobil aşevi ile 397 personelini sevk eden Denizli Büyükşehir Belediyesi, yardım malzemelerini taşıyan 44 tırı bölgeye ulaştırdı.

DİYARBAKIR

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, depremin ilk anından bu yana arama kurtarma çalışmaları ve geçici barınma merkezlerinde 2 binden fazla personelle sahada çalışıyor.

Toplam 220 araç ile 24 saat esaslı çalışan ekipler, deprem hasarlarının giderilmesi, hafriyat, lojistik, çadır kurulumu, nakliye cenaze hizmetleri, yiyecek ve kurtarma hizmeti vermeye devam ediyor.

Kentte de depremden etkilenen vatandaşlara, toplam 84 noktada bugüne kadar 358 bin 460 öğün sıcak yemek, 317 bin 800 öğün çorba, 99 bin 600 öğün kahvaltı, 43 bin 167 kek, 44 bin 484 meyve suyu, 37 bin 64 su ve 24 bin 550 ekmek dağıtıldı.

Depremde vefat edenlerin taziyelerinde kullanılmak üzere 5 bin kilogram şeker ile 2 bin kilogram çay dağıtımı yapıldı. Sosyal destek kapsamında 11 bin 440 aileye 8 milyon 580 bin lira ödeme gerçekleştirildi.

Alanlarda kurulu 748 çadırda vatandaşlara 8 bin 135 battaniye, 2 bin 730 döşek ve 741 ısıtıcı, çadır kentlerde ve spor salonunda barınan 8 engelliye tekerlekli sandalye ile 1 hastaya da hasta yatağı verildi.

Adıyaman'dan gelen ve hastanede tedavi gören depremzedelere eşofman ve ayakkabı dağıtıldı.

Diyarbakır'ın merkez Bağlar Belediyesince depremin hemen ardından arama kurtarma çalışmalarına destek olmak için ekipler kuruldu ve ilçede çöken binalarda çalışma yürütüldü. Depremden etkilenen vatandaşların barınma, yemek ve giyim ihtiyaçlarını karşılamak üzere 100 ayrı noktada barınma merkezleri oluşturuldu, ilçedeki tüm sosyal ve sportif tesisler vatandaşların hizmetine sunuldu. Depremden etkilenen aileler ve çocukların giysi ihtiyaçları belediyenin Gün Işığı Sosyal Yardımlaşma Giyim Mağazası tarafından karşılandı.

İki ayrı noktada gezici aş evi oluşturuldu ve yaklaşık 10 bin kişiye günde 3 öğün sıcak yemek ulaştırıldı.

Deprem felaketinin yaşandığı bölgelere 5 tır ihtiyaç ve yaşam malzemesi, iş makinesi ve personel desteği veren merkez Kayapınar Belediyesi, geçici barınma merkezinde kalan 207 bin 48 vatandaşa sıcak yemek desteğini sürdürüyor.

Battaniye, ıslak mendil, jeneratör, atkı, çorap, su, bot, bere, eldiven, kıyafet, gıda ve kişisel hijyen malzemelerinin bulunduğu ihtiyaç ve yaşam kolileri tırlarla deprem felaketinin yaşandığı Malatya, Adıyaman ve Gaziantep'e gönderildi.

Depremin hemen ardından ilçe merkezindeki cami, Kur'an kursu, okullar, belediyeye ait bilgi evleri, bilgi akademileri, okuma salonları, aile destek merkezleri ve kültür merkezlerinde 207 bin 48 vatandaşa barınma hizmeti verildi. 161 geçici barınma merkezinde 951 personelle 666 bin sıcak yemek ile 761 bin çorba ikramında bulunuldu.

Deprem felaketinin ardından Kayapınar Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Arif Karaman'ın talimatıyla depremden etkilenen Kahramanmaraş ve Adıyaman'a gönderilen 12 iş makinesi, 15 personel ve 12 kişilik arama kurtarma ekibi, enkaz kaldırma ile arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.

Kayapınar Belediyesinde görevli psikologlar, barınma merkezlerinde kalan depremzede çocuklar için psikososyal destek çalışması başlattı.

Merkez Yenişehir Belediyesi de ilk günden itibaren depremzedelerin acil barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla belediyeye ait tüm sosyal tesislerinin kapılarını açtı. Vatandaşların geçici barınma ihtiyaçları karşılandı. 25 bin kişiye sıcak yemek, çorba, su, meyve suyu, mama, çocuk bezi, battaniye, gıda paketi, giysi, ısıtıcı ve hijyen seti dağıtıldı.

Diyarbakır'ın merkez Sur Belediyesi de AFAD koordinasyonunda depremin ilk anından itibaren ilçede durum tespit çalışması yaptı. Merkezde 42 toplu yaşam alanı tespit edildi. Bu alanlarda misafir edilen 20 bin depremzedenin ihtiyaçları giderildi. Toplu yaşam alanlarına sığınan depremzedelere günde 3 öğün sıcak yemek servisi yapıldı.

Bugüne kadar 379 bin 300 kişilik sıcak çorba, 258 bin 900 kişilik sıcak yemek, 232 bin kek ve meyve suyu, 416 bin 500 kişilik çay ve su ikramı yapıldı. Ayrıca 16 bin battaniye, 4 bin ısıtıcı, 8 bin çocuk maması, 6 bin çocuk bezi, 5 bin kadın hijyen peti, 5 bin karışık gıda kolisi, 10 bin kişilik hijyen seti, sıvı sabun dağıtıldı.

Ayrıca ilçeden Adıyaman ve Malatya'ya 2 tır dolusu gıda yardımı ve 250 çadır gönderildi.

EDİRNE

Edirne Belediyesi deprem haberinin duyulması sonrası bölgeye araçlarla arama kurtarma ekibinin yanı sıra mobil ikram aracı da sevk etti. Depremin olduğu gün yardım kampanyası da başlatan belediye, afet bölgesine 24 yardım tırı gönderdi.

Keşan Belediyesi de bölgeye 54 yardım tırı ulaştırdı. Ayrıca belediye, gönüllü çalışanlarını göndererek afet alanlarında hizmet verdi, hasar tespit çalışmaları kapsamında bölgede görev aldı. Ayrıca afet bölgesine itfaiye ve iş makineleri gönderildi.

Havsa, Lalapaşa, İpsala, Süloğlu, Enez, Meriç ilçeleri belediyeleri de yardım tırlarıyla afet bölgesine katkıda bulundu.

ELAZIĞ

Elazığ Belediyesine ait Hayır Çarşısı ve vatandaşların desteğiyle toplanan kıyafet, battaniye, elektrikli ısıtıcı, kişisel hijyen malzemeleri ile gıda başta olmak üzere 5 tır ve 1 kamyon yardım malzemesi Malatya ve Adıyaman'a gönderildi.

Elazığ Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü 55 personel ve 4 araç ile Malatya'da arama kurtarma çalışması yürüttü.

Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ekip de Malatya'da temizlik çalışmalarına katkı sağladı. 30 kişilik uzman ekip, Kahramanmaraş'ta kurulan çocuk oyun çadırında depremzede çocuklara yönelik çeşitli etkinlikler düzenledi, ailelerine psikososyal destek verdi.

Keban Belediyesi, Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş'a 18 kamyonet giyim ve gıda yardımı gönderdi.

Maden Belediyesi, temel ihtiyaçların bulunduğu 1 tır yardımı deprem bölgesine sevk etti.

ERZİNCAN

Erzincan Belediyesi, deprem bölgesine 13 iş makinesi ve 110 personel ile 7 bin 750 battaniye, 2 bin 700 yorgan yastık, 280 yatak çadır, 315 halı, 190 bin ekmek sandviç, 451 bin muhtelif ebatlarda su, 12 bin süt, 6 bin 660 koli kuru gıda, 9 bin 600 meyve suyu, 14 bin hijyenik ped, 82 bin çocuk bezi, 2 bin çocuk maması, 16 bin 500 ıslak mendil, 35 bin 500 tuvalet kağıdı, 27 bin kilogram un, 612 ısıtıcı, 14 bin 360 ayakkabı, 41 bin 500 erkek giyim, 39 bin kadın giyim, 38 bin çocuk giyim, 612 iç giyim, 8 bin 500 litre akaryakıt, 4 cenaze aracı gönderdi.

ERZURUM

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, deprem bölgelerine 91 personel, 91 iş makinesi, 42 yardım tırı, 81 bin ton yakıt, 29 bin muhtelif ihtiyaç, 833 çadır, 100 şofben, 52 bin 500 maske, 500 tulum, 450 bin paket gıda malzemesi, 6 bin 500 inşaat malzemesi, 6 bin 143 battaniye, 5 bin 670 giysi, 1010 ısıtıcı, 990 uyku seti, 567 çocuk masası, 226 mobil tuvalet, 94 çöp konteyneri, 63 su deposu ve cenaze hizmetlerinde kullanılan 12 bin malzeme ulaştırdı.

Yakutiye Belediyesi, depremden etkilenen illere 26 insani yardım tırı, 35 bin litre yakıt, 37 iş makinesi, destek hizmetleri acil yardım ve teknik ekip ve operatörlerin aralarında bulunduğu 108 kişilik ekip, 100 konteyner ev gönderdi.

Palandöken Belediyesi, 75 ton gıda, 525 çadır, 75 bin 500 battaniye, 25 bin 200 paket hijyen seti, 695 ısıtıcı, 3 bin 614 uyku seti, 55 bin kutu çocuk maması, 65 bin ekmek, 155 jeneratör, 7 tır su, 10 mobil tuvalet ve banyo, 215 bin parça kıyafet, 1 tır yakacak odun, 1 tır soba, 900 kefen takımı, 7 bin çocuk montu, 1500 fener, 1200 kutu pil, 70 bin litre yakıt, 2 bin 400 çift çocuk ayakkabısı ile aralarında belediye personelinin de olduğu 85 kişilik ekip, 5 damperli kamyon, 3 çöp toplama kamyonu, 1 arazöz su tankeri, 2 kamyonet, 2 minibüs, 1 çekici tır, 3 pikap, 1 binek otomobil, 1 kepçe gönderdi.

Aziziye Belediyesi de deprem bölgesine 30 tır insani yardım malzemesi, arama kurtarmadan inşaata kadar çeşitli alanlarda uzman 60 personel yolladı.

ESKİŞEHİR

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, depremin meydana geldiği 6 Şubat'tan itibaren personel, araç gereç ve ekipmanların yanı sıra başta ekmek ve su olmak üzere insani ihtiyaçları içeren 81 tır insani yardım malzemesi, 340 personel, 58 iş makinesi ve aracını afet bölgesine gönderdi.

Merkez Odunpazarı Belediyesi, bölgeye 23 tır, Tepebaşı Belediyesi 9 tır ihtiyaç malzemesi ulaştırdı.

Sivrihisar, İnönü, Sarıcakaya, Beylikova, Günyüzü, Mihalgazi, Alpu, Mihalıççık, Çifteler, Mahmudiye, Han ve Seyitgazi ilçeleri belediyeleri de yardım tırlarıyla afet bölgesine katkıda bulundu.

GAZİANTEP

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, evleri dışında konaklamak zorunda kalan depremzedeler için merkezde 979, çevre ilçelerde ise 980 çadırın kurulumuna destek verdi.

Ekipler, Nurdağı ve İslahiye'de hijyen şartlarının sağlanması için ilçelerde bulunan havuzları duş ve hamama dönüştürüp çamaşırhaneler kurdu. Çadır kentlerde ve konteynerde yaşayanlar için içerisinde diş macunu ve fırçası, deterjan, tırnak makası ve taraktan oluşan hijyen seti oluşturuldu.

Gaziantep'te Glutensiz Bir Başka Kafe'de çölyak hastaları için yaklaşık 9 bin glutensiz ekmek üretildi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Fen işleri Daire Başkanlığı, AFAD ve TOKİ ortaklığında Nurdağı ilçesinde yapılacak konteyner kent çalışmaları için kolları sıvadı. Nurdağı ilçesi konteyner alanı vaziyet ve altyapı aplikasyon ve kotlama çalışmalarına Büyükşehir Fen İşleri Daire Başkanlığı, 4 dozer, 2 silindir, 2 greyder, 1 arazözle destek veriyor. Çalışmaların sonunda ilçeye 800 konteyner kurulacak.

Öte yandan Nurdağı Büyükşehir Parkı Çadır Alanı'nda 400 kva trafonun montajı yapıldı ve 162 çadıra enerji verildi. Bunun yanı sıra ilçeye bağı Alpaslan Türkeş Mahallesi çadır kentine 200 çadır için 7 elektrik direği dikildi, çadır iç tesisatları çekildi. Yine ilçeye bağlı Aslanlı Mahallesi çadır kentte 250 çadır için 10 şebeke direği dikildi, çadırların içine elektrik verildi ve aydınlatma yapıldı.

İlçede zarar gören 20 kırsal mahalle bağlantı yollarının tamamına mıcır dökülerek iyileştirildi ve trafiğe açıldı. Ekipler, iyileştirilen Nurdağı kırsal mahalle bağlantı yollarında asfalt yama çalışmalarına başladı. Büyükşehir yine ilçedeki enkaz çalışmaları kapsamında 10 ekskavatör, 4 loder, 2 dozer, 3 greyder, 4 silindir, 25 kamyon, 5 arazöz, 11 beko loder jcb, 2 vinç, 5 tır ile depremzedelerin yardımına koştu.

4 hamarat, 8 çöp toplama aracı, 3 tanker, 5 çift kabin kamyonet ile ilçedeki temizlik faaliyetleri sürdürülüyor. 105 personel gündüz, 15 personel gece temizlik çalışmaları için ilçede görev alıyor.

GASKİ, çadır ve konteyner alanlarına 124 seyyar tuvalet, 33 banyo kurdu, su kanal bağlantılarını yaptı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi 20 Şubat'ta Hatay'da meydana gelen depremler sonrası da 20'yi aşkın sosyal tesisinde toplamda 7 bin 743 vatandaşın barınma ve beslenme ihtiyacına cevap verdi.

Deprem bölgeleri için psikososyal destek ekipleri hazırlayan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Nurdağı ve İslahiye'ye ulaşımın kolaylığı için 22 Şubat Çarşamba gününden itibaren ücretsiz otobüs seferleri başlattı.

(Sürecek)

Manşetler

DUYURU-4