Bel ağrısı böbreği vurabilir!

Bel ağrısı en sık karşılaşılan ağrıların başında gelir. Hemen herkes hayatının bir döneminde bel ağrısından şikayet etmiştir.

En çok kadınların dile getirdiği ağrı türü olan bel ağrısının hafife alınmaması gerektiğini belirten uzmanlar, "Basit sandığımız bel ağrısı, başta böbrekler olmak üzere iç organları vurabilir" diye uyarıyorlar. Antalya'da gerçekleştirilen 15. Romatoloji Kongresi'nde belden gelen sinyallere iyi kulak verilmesi gerektiğini söyleyen Romatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. İhsan Ertenli, "Eğer bel ağrısı 40 yaşından önce başlamışsa, dinlenme ile artıyorsa ve 3 aydan uzun sürüyorsa, iltihaplı bel romatizması olabilir. Mutlaka bir romatizma hastalıkları uzmanına başvurmak gereklidir" dedi.

Toplumun Deprem Dedesi Ahmet Mete Işıkara ve sanatçı Suna Pekuysal'ın hastalıklarının adı "Ankilozan spondilit" idi. Yani iltihaplı bel romatizması... Bu hastalığın bel ağrılarının %1'ini oluşturduğunu belirten Prof. Dr. İhsan Ertenli, "Bu ağrıların büyük çoğunluğu omurganın zorlanmasından kaynaklanan mekanik bel ağrılarıdır. Bel fıtığı bunun en tipik örneğidir. Bu ağrılar iltihaplı romatizmanın yol açtığı bel ağrılarından farklıdır. Ankilozan spondilit ağrıları bel ağrılarının küçük bir bölümünü oluşturur iyi tedavi edilmezse uzun dönem sonuçları kötü olacağından bu hastalığın erken teşhisi önemlidir" dedi.

FITIKLA KARIŞIYOR

Ankilozan spondilitin bel fıtığı ile karıştırıldığını ve birçok hastanın yanlış tanı ile fıtık ameliyatı olduğunu ancak iyileşemediğini ifade eden Prof. Dr. Ertenli, "Bel fıtığına bağlı mekanik kökenli ağrılar da bunun tam tersidir. Ağrı kısa sürelidir genellikle bele yüklenmek, itme çekme ağır kaldırma gibi davranışların sonucunda ortaya çıkar. En önemli özelliği yatınca azalıp, ayakta kalıp hareket edince artar. İltihaplı romatizmanın yol açtığı ağrılar dinlenmekle geçmez ve hareketsiz kalındığında daha da artar. Örneğin kişi sabahları hareket zorluğu çekiyor ve yataktan tutuk kalkıyorsa akla iltihaplı bel romatizması gelmelidir" diye konuştu.

İltihaplı bel romatizmasının, bazen sağ kalçaya, bazen sol kalçaya vurabildiğini ve romatizmada kullanılan anti-enflamatuvar ilaçlara çok iyi cevap verdiğini ifade eden Prof. Dr. Ertenli, "Ankilozan spondilitte omurgaya ait şekil bozuklukları, zamanında ve iyi tedavi edilmeyen hastaların %10-20'sinde ortaya çıkabilir"dedi. Hastaların bir kısmı teşhis bile almadan ufak tefek ağrılarla ömür boyu yaşarlar. Omurga dışında diğer eklemleri tutabilir ve eklemlerde şişliğe hareket kaybına yol açabilir. Topuk dikeni yapabilir" diye konuştu.

Sabah yataktan kalkmakta zorlanıyorsanız dikkat!..

Ankilozan spondilitin bazı hastalarda iç organları etkilediği ve hayati tehlikeye sebep olabileceğini bildiren Prof. Dr. Ertenli, "Kronik iltihap yaşayan kişiler iyi tedavi edilmezse amiloid adı verilen bir madde birikir ve böbrek yetmezliğine yol açabilir. Bunun dışında gözü etkilediğinde, üveit adını verdiğimiz kızarma, bulanma ve ağrıya yol açabilir. Akciğer ve kalbin aort kapağını bozabilir" dedi.

Ankilozan spondilitin doğru teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir hastalık olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ertenli, "Farklı ilaçlar ve tedavi alternatifleri ile hastalara uzun yıllar daha kaliteli bir yaşam sağlamak mümkün olmaktadır. Tedavide temel amaç gece ağrısı gibi önemli yakınmaları düzeltmek ve ağrıyı gidermekle birlikte hastalığın ilerlemesini engeller. Özellikle son yıllarda biyolojik tedaviler olarak adlandırılan yeni ilaçların kullanılması tedavi başarısını artırmıştır" diye konuştu.

Şu belirtiler varsa iltihaplı bel ağrısını düşünün:

- Bel ağrısı 40 yaşından önce başladıysa,

- 3 aydan uzun sürüyorsa

- Dinlenmekle geçmiyor, aksine artıyorsa; sabahları yataktan kalkmakta zorlanıyorsanız,

- İltihaplı bel romatizması erkeklerde daha fazla görülüyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Manşetler

DUYURU-4