Bebek beslenmesinde tahıllı gıdaların önemi

Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr.Özlem Demirel’in bebeklerin beslenmesinde tahıllı gıdaların önemini anlattı. Bebeklerde ilk 6 aya kadar sadece anne sütü ile beslenmeyi,..

BSK Aydın Anka Hastanesi Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr.Özlem Demirel’in bebeklerin beslenmesinde tahıllı gıdaların önemini anlattı.

Bebeklerde ilk 6 aya kadar sadece anne sütü ile beslenmeyi öneriyoruz ancak annesi çalışan, tıbbi gereksinim nedeniyle formula (mama) takviyesi başlanmış veya çok iştahlı bebeklerde 4-5 aydan sonra azar azar ek gıdalara geçilebilir. 4 aydan önce bebeğin katı gıdaları alabilmesi için gerekli olan yutma fonksiyonu yeterli değildir. Bu geçiş döneminde de anne sütü halen devam ederken ilk başlanılması önerilenler sebze püresi, meyve püresi ve tahıllı karışım mamalarıdır. Tahıllı mamaların içeriğindeki demir ve lifler, bebeğin anne sütünden katı gıdalara geçişini kolaylaştırır.

Anne sütü, sindirimi çok kolay bir besindir. O nedenle bebekler her emdikten sonra bol miktarda sıvı kaka yaparlar. Ancak bebeklerin barsak sistemlerine anne sütü dışında başka bir ek gıda eklendiğinde kaka katılaşacağından ıkınma ve zorlanma olabilir ve huzursuzluk baş gösterebilir.

Tahıllı gıdalar barsak hareketlerini düzenleyeceğinden kabızlık ve ishal gibi istenmeyen etkiler de daha az olur.

Tahıldaki lif oranı oldukça yüksektir. Yüksek lif oranı, bebeğin kakasının miktarını arttırdığı gibi daha yumuşak ve sık yapmasını sağlar ve kakanın barsaktan geçiş süresini de hızlandırır. Bu da anne sütüne daha yakın bir durumdur.

Erken bebeklik döneminden itibaren tahil bazlı lif içeren gıdalarla beslenmeye başlamanın ileriki çoçukluk döneminde ki obezite (şişmanlık) riskini de azalttığı gösterilmiştir.

Yurdışında bazı ülkelerde (Örn. ABD) bebekler için özel demirle zenginleştirilmiş tahıl karışımları (cereal) mevcuttur. Bunlar anne sütü veya devam formülünün içine koyularak bebeğe verilebilir. Ülkemizde de tahıl bazlı hazır kaşık mamaları mevcuttur.

Manşetler

DUYURU-4