"Bazen iyi ki engelli olmuşum diyorum"

Geçirdiği trafik kazası sonucu tekerlekli sandalyeye mahkum kalan Kadircan Gökalp, sağlıklıyken yapamadığı yüzme, kayak, yamaç paraşütü, yelken, sosyal sorumluluk projeleri, eğitim faaliyetleri gibi birçok etkinliğin içinde yer alıyor.

MUSA ÖZYÜREK - Kayseri'de 6 yıl önce geçirdği trafik kazası sonucu tekerlekli sandalyeye mahkum olan Kadircan Gökalp (44), sağlıklıyken yapamadığı yüzme, kayak, yamaç paraşütü, yelken, sosyal sorumluluk projeleri, eğitim faaliyetleri gibi birçok etkinliği yapabilmenin heyecanını yaşıyor.

Gökalp, yaptığı açıklamada, bir iş gezisi için gittiği Gaziantep'ten Kayseri'ye dönerken Pınarbaşı ilçesi yakınlarında arkadaşının kullandığı otomobilin takla atması sonucu emniyet kemeri takılı olmadığı için camdan fırladığını ve omuriliğinin zarar görmesi nedeniyle göğsünden aşağısının tutmadığını söyledi.

Kaza sonrası Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) tedavi gördüğünü anlatan Gökalp, çok farklı engelli olanları gördüğünü, onlara bakınca kendi durumuna sevindiğini söyledi.

- "Halime şükrettim"

GATA'da tedavi gören ve boynundan aşağısı tutmayan arkadaşlarından birisinin "abi sinek benimle dalga geçiyor" dediğini anlatan Gökalp, şunları kaydetti:

"Nasıl yani diye sorduğumda, 'sinek alnıma konuyor ama elimi kaldırıp kovalayamıyorum, çok zoruma gidiyor' demişti. Bir başka arkadaşım balayında evliliğinin üçüncü günü sığ suya atlaması sonucu onun da boynundan aşağısı tutmuyordu. Onları görünce en azından ellerimi kullanabiliyorum, başımı hareket ettirebiliyorum diye halime şükrettim. O arkadaşlarım beni tekrar hayata bağladı. Daha önce engellinin 'e'sini bilmezdim. Arada sırada tekerlekli sandalyede birilerini görünce doğuştan olduğunu düşünürdüm. Ama işin öyle olmadığını başıma gelince anladım."

Engelli olduktan sonra hayata küsüp, bir odaya kapanmak yerine yaşamanın tadını çıkarmaya, kendisi gibi engelli olanları topluma kazandırmaya çalıştığını dile getiren Gökalp, vaktinin büyük çoğunluğunu "kayıp yıllar" olarak değerlendirdiği zamanı telafi etmek için geçirdiğini ifade etti.

- "Güzelliklerin farkına vardım"

Kaza geçirmeden önce konfeksiyon mağazası olduğunu ve çok yoğun bir tempoda çalıştığı için etrafındaki güzelliklerin farkına varamadığını anlatan Gökalp, şöyle devam etti:

"Sağlıklıyken iki çocuğum olduğunun bile farkında değildim. Erciyes'e 44 yıllık hayatım boyunca ya bir ya da iki sefer sadece piknik yapmak için çıktım. Yamaç paraşütü, kayak nedir bilmezdim. Yurt dışına gitme imkanım da fırsatım da olmadı. Engelli olduktan sonra her hafta kayak yapmak için Erciyes'e çıkıyor, yazın da yamaç paraşütü yapıyorum. Engelliler için tasarlanan yelkenler aracılığıyla da açık denizlerde özgürlüğün tadını çıkarıyorum. Eşime ve çocuklarıma daha fazla vakit ayırmaya başladım, onlarla pikniğe, tatile gidiyorum. İkinci baharımızı yaşıyoruz diyebilirim. Özel arabamla Türkiye'nin her tarafını dolaşma imkanım oldu. Hayatın güzelliklerini ve gerçeklerini engelli olduktan sonra görmeye başladım. Yaşamanın sadece iş hayatından ibaret olmadığını gördüm. Engelli olmaya sevinilmez ama geriye dönüp baktığımda bazen iyi ki engelli olmuşum diyorum."

- "Popüler birisi haline geldim"

Sağlıklıyken sıradan, kendi halinde birisi olmasına rağmen engelli olduktan sonra yer aldığı sosyal sorumluluk projeleri, AB projeleri sayesinde toplumda daha çok sevilen, ilgi gösterilen, görüşlerine değer verilen birisi haline geldiğini ifade eden Gökalp, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi kamu kurumlarının trafikle ilgili düzenlediği seminerlere konuşmacı olarak katıldığını belirtti.

Bir işe yarıyor olmanın kendisini çok mutlu ettiğini kaydeden Gökalp, "Popüler birisi haline geldim. Bu da her insan gibi beni de mutlu ediyor heyecanlandırıyor" dedi.

Şu anda gönüllü olarak Kayseri Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürlüğünde görev yaptığını anlatan Gökalp, hayatını engellilerin topluma kazandırılmasına yönelik çalışmalara adadığını, "Bugünü yaşa, yarın bugün olmayacak" felsefesiyle hareket ettiğini vurguladı.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ