Bayramda tatlı yerine meyve ikram edin

Ramazanda yavaşlayan vücut metabolizmasının kilo alma tehlikesi yarattığını belirten Diyetisyen Gizem Köse, bayramda tatlı, çikolata ve şekerin kontrollü tüketilmesini, hatta konuklara tatlı yerine meyve ve kuruyemiş ikram edilmesini öneriyor.

Ramazan Bayramı'nda günlük beslenme alışkanlıklarına hızlı dönüş yapmanın kilo alımına yol açabileceği uyarısında bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse, beslenme konusunda yapılacak bazı değişikliklerle vücudun eski düzenine döneceğini belirtertti. Bunun bir şans olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Köse, bayram beslenmesi ve sonrasında kilo almamak için önerilerde bulundu.

PİDEYİ TERK EDİN

Bayram kahvaltı sofralarının ayrı bir keyif olduğunu ancak artık kahvaltıda tüketilecek ekmek çeşidinin pide olmaması gerektiğini kaydeden Köse, "Pide yerine artık tahıllı ekmek tercih edilmeli. Hem kan şekerinin dengelenmesi hem de sindirim sorunları yaşanmaması için tahıllı ekmekler, yumurta, salatalık, domates ve peynir ile kahvaltı renklendirilebilir" dedi.

ŞEKER VE TATLI YERİNE KURU MEYVE

Bayram ziyaretlerinin geleneksel ikramları olan şeker, çikolata ve tatlının fazladan şeker ve kalori yüklemesi yapacağını kaydeden Köse, bunun da kilo anlamına geldiğini belirterek şunları söyledi:

"Misafirlerinizin sağlığını da düşünerek şekerlemeler yerine kaselerin içini kuru meyveler ve kuruyemişlerle süsleyebilirsiniz. Artık kuru meyve çeşitleri şerbetli tatlılardan daha zengin! Ananas, muz, çilek, elma gibi meyveleri karıştırıp geleneklerimizi de bozmadan ikramlarda bulunabilirsiniz. Evet, adı üstünde Şeker Bayramı ama meyve de kendine göre bir şeker içeriyor. Eğer ki olmaz diyorsanız iki kase olsun, biri şeker biri de meyve."

İKRAMLARI TADIMLIK TÜKETİN 2 BARDAK SU İÇİN

Ev sahibinin kırılmaması için ikramların tadımlık tüketilmesini öneren Köse, diğer tavisyelerini şöyle aktardı:

"Ramazanda sıvı tüketimi 1 litreye kadar düşebiliyor. Yine de vücudunuzu biraz kandırarak her yediğiniz ikramlıktan sonra 2 bardak su içebilirsiniz. Böylece hem fazla tüketmezsiniz hem de su içtiğiniz zaman sıvı kaybınız düzelir ve metabolizmanız tekrar hızlanır. Bayram boyunca ana öğünlerinize yeşil sebzelerden ilave etmelisiniz, özellikle bağırsak hareketlerinizi düzenlemeye ve metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olur. Akşam yemeklerini oruç zamanındaki gibi geç saatte değil, uyku saatinden 4-5 saat önce tüketin. Bayramda kurubaklagil ve et tüketimi artmaktadır. Bakliyat faydalı olsa da yanlarında pişirilen tereyağlı pilav ve makarnalar kilo almanız açısından tehlike yaratabilir.

YARARLI DİYE BOLCA TÜKETİLEN SALATALARA DİKKAT!

Salatalara ve yemeklere kullanacağınız yağ miktarını göz kararı değil ölçerek koyun. Her şeyden az tüketmekte fayda var. Akşamları yürüyüş yapmaya çalışın, yemeklerden sonra sindirime yardımcı olur hem de kilonuzu korursunuz. Asansör yerine merdiven kullanın."

Manşetler

DUYURU-4