Bayramda “sessiz reflü” kurbanı olmayın!

Astımlı her 10 çocuktan 8’inde reflü olduğu gözleniyor ve hastaların %60’ı reflünün farkına varamıyor, bu duruma “sessiz reflü” adı veriliyor. Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, ...

Astımlı her 10 çocuktan 8’inde reflü olduğu gözleniyor ve hastaların %60’ı reflünün farkına varamıyor, bu duruma  “sessiz reflü” adı veriliyor. Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, reflü ve astımın iki kardeş hastalık olduğunu belirtiyor ve kurban bayramında atak oluşmaması için “Sessiz Reflüye” dikkat çekiyor.

 

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu sessiz reflünün, akciğerlerin diyaframı aşağı itmesi nedeniyle mide başını tutan kasların gevşemesi ve yemek sonrası oluşan asitli içeriklerin yemek borusundan yukarı çıkarken akciğerlere, ses tellerine ve hatta sinüslere kadar ulaşabilmesi sonucu oluştuğunu belirtiyor. Bu durumun astıma bağlı öksürük, nefes darlığı şikayetlerini arttırdığını; bir yandan da “krup” ya da  “yalancı difteri”  denilen ses teli iltihabı ve sinüzit geliştirdiğini sözlerine ekliyor.

 

Beslenme ve Astım

 

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu; astıma bağlı gelişen reflünün beslenme düzenine dikkat edilmediği takdirde daha belirgin hale geldiğini vurguluyor. Nuhoğlu; “Astım reflüyü, kötüleştirirken, reflü de astımı kötüleştiriyor ve kırılması zor bir kısır döngü gelişiyor.” diyor. Kurban bayramında geleneksel olarak hazırlanan kavurma gibi yağlı ve hazmı zor yiyeceklerle beslenmenin mide boşalmasını geciktirdiğinden reflüyü arttırdığını sözlerine ekliyor.

 

Çocuklar için bayramların çikolata ve şekerli gıdalar ile özdeşleştirilen özel günler olduğuna dikkat çeken Nuhoğlu; özellikle çikolatanın yüksek miktarda kafein içerdiğinden reflüyü arttırdığını belirtiyor. Bayramlarda sebepsiz yere atak geçiren ve zaman zaman bununla beraber ses kısıklığı yaşayan çocuklarda reflü ve reflüye uygun beslenmeye dikkat edilmesinin önemine değiniyor.

 

Astım hastaları için kurban bayramında beslenme önerilerini şöyle sıralıyor;

 

1-    Taze kurban etinin en az 24 saat bekletilmeden tüketilmemesi

2-    Koyun yerine daha az yağlı dana eti tercih edilmesi

3-    Taze koyun eti tüketilecekse gözle görünür yağların temizlenmesi

4-    Kavurma vb. et yemeklerine iç yağı, kuyruk yağı veya tereyağının eklenmemesi

5-    Kızartmalardan kaçınılması

6-    Çikolata, kakaolu gıda, kola, kahve gibi kafein oranı yüksek gıdaların tüketilmemesi

7-    Gece yatmadan 2 saat öncesinde yemek yemenin sonlandırılması

8-    Gündüz de beslenme sonrası en az 2 saat yatar pozisyona geçilmemesi

9-    Çocuklara yatmadan önce süt içirilmemesi

10- Bol su tüketilmesi

Manşetler