Bayram'da kilo almamak için

Uzmanlar, Ramazan ayı süresince vücut metabolizmasının yavaşlaması nedeniyle alınan kiloları geri vermek için aşırı tatlı tüketiminden mutlaka...

Uzmanlar, Ramazan ayı süresince vücut metabolizmasının yavaşlaması nedeniyle alınan kiloları geri vermek için aşırı tatlı tüketiminden mutlaka kaçınarak bayramda her gün 30 dakika yürüyüş öneriyor.

Ramazan Bayramı'nda sağlıklı beslenmenin püf noktalarını açıklayan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Rabia Yıldız, bayramda özellikle tatlı tüketimindeki artışa dikkat çekerek diyabet, kalp-damar, yüksek kolesterol, hipertansiyon ve mide- bağırsak gibi kronik hastalıkları olanları uyardı. Yıldız, bayramda ölçüsüzce besin tüketmenin sağlık için çok büyük risk olacağına dikkat çekerek, dikkatli beslenilmemesi ve metabolizmanın da yavaşlamasıyla kilo alımında artış gözleneceği konusunda uyardı.

Doruk Sağlık Grubu Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Rabia Yıldız, Ramazan Bayramı süresince güne hafif kahvaltı ile başlanılmasını ve az sık aralarla yemek yenilmesini önerdi Yıldız'a göre her gün mutlaka 30 dakika yürüyüş yapılması şart.

BAYRAMDA SAĞLIKLI KALMANIN ALTIN KURALLARI

İşte Doruk Sağlık Grubu Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Rabia Yıldız'ın Ramazan ayında metabolizması yavaşlayan vücudumuzu eski formuna kavuşturmanın püf noktaları:

Ramazan bayramında güne hafif kahvaltı ile başlayıp, az ve sık aralarla yemek yenilmesi;

Yemeklerin çok hızlı değil, iyice çiğnenerek tüketilmesi;

İçecek olarak kahve ve asitli içecekler yerine açık çay, ıhlamur veya meyve çaylarının tercih edilmesi.

Ramazan ayında su tüketiminin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen su kaybının yerine konulabilmesi için, su ve sulu gıdaların tüketimine önem verilmelidir.

Günlük 2- 2,5 litre su içilmeli, ikram edilen hamur tatlılar; tadımlık miktarlarda yenilmeli.

Ağır hamur tatlıları, şekerler, aşırı yağlı-çok tuzlu, kalori açısından yoğun olan yiyecekler yerine kalorisi düşük sütlü tatlılar ve meyve tüketilmesi tercih edilmelidir.

Daha hafif ve sağlıklı olması için yiyecekler haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanmalıdır.

Etlerin yanında salata ve sebze tüketmeye özen gösterilmelidir.

Ramazan bayramında bilinçsizce çikolata ve tatlı tüketiminden kaçınılması gerekir.

Ramazan ayı süresince oluşabilen kabızlığı önlemek için; lif oranı yüksek olan kurubaklagiller, sebze ve meyveler tercih edilmelidir.

Bayram süresince ziyaretlerin yoğunluğu bahane edilmeyip, fiziksel aktivite olarak örneğin bayramın her günü 30 dakika yürüyüş yapılmalıdır.

 

Manşetler