Bayram sonrası detoksu

Özellikle et, sakatat ve tatlı gibi tüm toksik etki oluşturan besinleri vücudumuza alırız. İşte bu yüzden bayram sonrasında detoks yapmak sağlığımız açısından çok önemli.

Besin seçimimizi etkileyen pek çok faktör var; kültür, duygusal durum, çevre, alışkanlıklar, yaş, sağlık durumu gibi. Peki neden bazı besinleri diğerlerine göre daha çok tercih ederiz? Çünkü gıdalar, keyif ve iyi tat kaynakları. İnsanların besinlerle kutlama yapmaları ve özel yiyecekler aramalarının sebebi de bu. Özel günler bile ülkemizde yiyecek ismiyle anılır; ‘şeker’ bayramı, ‘kurban’ bayramı, ‘aşure’ günü gibi. İşte tam da böyle bir dönemi bitiriyoruz.

“Kurban Bayramı’nda aldığım kiloları ne yapacağım?” diye düşünüyorsanız; bu yazıyı dikkatle okumaya devam etmenizi öneririm.

Keyif ve bedel dengesi

Bayram sırasında normal kilolu biri, 1-3 kilo alabilir. Bayramdan sonra beslenme tarzınızda yapacağınız bazı değişiklikler; sizi rahatlatabilir, kilo verdirtebilir ve eski enerjinize kavuşmanıza yardımcı olabilir. Kaloriyle lezzet arasında maalesef pozitif ilişki var, yani besinin lezzeti arttıkça kalorisi de artıyor. Çalışmalara göre, özellikle besinin yağ içeriği arttıkça beğenilme oranı da artıyor. Ancak keyif, bedel ve sağlık dengesini öğrenirseniz bu durum sizin için sorun olmaktan çıkar. Tabağınıza biraz daha dikkatli bakarak her yediğinizin miktarını azaltmak ve yavaş kilo vermek keyfiniz kaçmadan kilo vermenin en kolay yolu. Ama siz daha hızlı bir çözüm istiyorsanız basit ve kolay bir detoks diyeti önerebilirim

Karbonhidratların 1 gramı 4 kalori, yağların 1 gramı 9 kalori, proteinin 1 gramıysa 4 kalori ediyor. Alkolün bir gramı da 7 kalori içeriyor. Su kalori içermiyor, bu sebeple salatalık, göbek marul, ıspanak, mantar gibi su içeriği yüksek besinlerin kalorisi daha düşük oluyor.

TOKSiNLERi NEREDEN ALIYORUZ?

Bu toksinleri temizleyen bir tek organımız var: Karaciğer. Senede 1-2 kez detoks programı uygulamakla, karaciğerimize yardım etmiş oluruz. Sonbahar, havaların hızlı değişimiyle bağışıklık sisteminin zayıf olduğu hastalık dönemidir. Bu noktada bir de grip paniğini düşünürsek iyi beslenme konusunun önemini bir kez daha çıkar ortaya.

Uygun şekilde hazırlanmış detoks programı, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Bu tür detoks programlarında kullanılacak meyve ve sebzeler önemli. Program sırasında bol su içilmeli, sıvı alımı artırılmalı. Sıvı ihtiyacının bir kısmını sebze ve meyve sularından karşılamak gerekir. Örneğin çayda bulunan polifenoller özellikle de yeşil çay bağışıklık sistemini güçlendirici etki yaratabileceğin-den tercih edilmeli. Zencefil, hindiba, rezene, kerevizse vücuttan fazla suyun atılmasına yardımcı olur. Greyfurt, nar, portakal suyu, içerdikleri vitaminler ve anti-oksidanlarla bağışıklık sistemini güçlendirir.

- Sigara
- Alkol
- Gereksiz ilaç kullanımı
- Aşırı katkı maddeleri
- Tarımsal ilaçlar
- Besin alerjenleri
- Hava kirliliği
- Egzoz gazı
- Radyasyon

KİMLER DETOKS YAPMALI?

- Her gün en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketemeyenler.
- Yeterli su içmeyen, yoğun alkol, şeker ve kafein tüketenler.
- Stres altında çalışanlar ve sık seyahat edenler.
- Ödem, gaz, şişkinlik şikayeti olanlar, hareketsiz yaşam sürenler.

Bayramdan sonraki 7-10 gün boyunca uygulayabileceğiniz detoks beslenme programında tüketmekten kaçınmanız gereken gıdalar da var:

- Et - Şeker -Kahve - İşlenmiş gıdalar - Alkol - Doymuş yağ

Ana prensip, doğal beslenme

- Sebze, meyveler ve bunların suları
- Probiyotik ürünler
- Kurubaklagiller
- Balık
- Tam tahıl ürünleri

Neden su içmelisiniz?

- Ödemi azaltır.
- Vücut ısısını dengeler.
- Hastalıklara karşı vücudun direncini artırır.
- Dolaşım sistemini dengeler.
- Duygusal stres ve sinirsel rahatsızlıkları yatıştırır.
- Cildin toksinlerden arınmasına yardımcı olur.
- Böbreklerin çalışmasını sağlar.

Amaç, kilo vermek değil

Detoks sırasında kilo kaybı olur ancak hedeflenen bu olmamalı. Çünkü hareketsiz yaşam ve toksinler, dolaşım sisteminin yavaşlamasına ve ödem oluşmasına yol açar. Aşırı şişkinlik, gaz, kabızlık gibi şikayetler azaldığında kişi kendinde fark edilir incelme görebilir. Özellikle de haftada en az üç kez yapılan egzersizle bu inceliğin kalıcı olması sağlanabilir.

Detoks programından sonra dikkat edilmesi gereken en önemli şey, normal beslenme düzenine aniden geçilmesi. Programı takip eden ilk 3 günde meyve, sebze ağırlıklı beslenin. Kırmızı et ve süt gibi proteinli gıdalar, diyete yavaş yavaş eklenmeli.

Dilara Koçak

Manşetler

DUYURU-4