Ailelerin çocuklarıyla ilgili hayalleri var. Kimileri çocuklarının kendileri kadar başarılı olmasını, kimileri ise kendi elde edemedikleri başarıyı çocuklarının yakalamasını istiyor. Fakat bu baskılar, çoçuğu ailesinden uzaklaştırıyor.
Çocukları okula hazırlamak kolay olmuyor. Birçok bilinmezle ilk kez karşılaşan minikler için okula gitmek kâbusa dönüşebiliyor. Okul; çocukluk, gençlik ve genç yetişkinlik dönemini kapsayan, kişinin zihinsel, duygusal ve sosyal gelişiminin şekillendiği önemli bir dönem.
Bu ortamda; çocuk, öğretmen ve ailenin ekip halinde çalışması gerekiyor. Ekipteki yetişkinlerin, çocuğun okula ve öğrenmeye olumlu bir bakış açısı geliştirmesi için çaba göstermesi çok önemli. Aksi takdirde ödevlerin zamanında yapılmaması, sınavlara yeterince çalışılmaması, eşyaların dağınık olması, yatma ve uyanma saatleri ve daha birçok konu, anne-baba ve çocuk arasında soruna dönüşebiliyor. Bunların sonucunda evde sesler yükseliyor ve aile bireyleri mutsuz oluyor. “Bu ortamın önüne geçilebilir” diyen Klinik Psikolog Şeniz Pamuk, anne-babaları uyarıyor:
KENDİNİ DEĞERSİZ HİSSEDEBİLİR
“Bazı anne-babalar çocuklarının hayatta en az kendileri kadar başarılı olmasını isterken, kimileri kendilerinin yakalayamadıkları başarıyı çocuklarında görmeyi arzu ediyor. Anne-babasıyla aynı hedeflere yönelmemesi durumunda, çocuğun tümçabası baskı ya da ailesini kırmamak adına oluyor ve kendini değersiz hissediyor. Çocuk için anne-babasınımutlu etmek okul başarısından önemli hale geliyor. Bu sürecin sonunda çoğu çocuk çalışmaktan vazgeçiyor ve bunun sorumlusu olarak anne- babasını görüyor. Bu durum, iç dünyasına bile yabancılaşmaya başlayan çocuğun, öfke duygusuyla kendi isteklerini fark edemez hale gelmesine neden oluyor.”
YAŞ BÜYÜDÜKÇE SORUNLAR DEĞİŞİYOR
“Çocuğun yaşı büyüdükçe farklı sorunlar yaşanır” diyen Klinik Psikolog Pamuk, büyük sınıflarda arkadaşlarla ilişkilerin daha çok önem kazandığını, otorite konumundaki kişi ve kuralların sorgulanmaya başladığını söylüyor. Bu dönemde genç, kurallara karşı gelme ihtiyacı duyuyor. Pamuk, “Ailelerin çocuklarının ihtiyaçlarını doğru anlamaları önemli. Çocuğu sürekli eleştirmek ve ona nasıl davranması gerektiği konusunda öğütler vermek, işe yarayan bir yaklaşım olarak değerlendirilmiyor. Gençle sakin bir şekilde konuşmak ve davranışlarının sonuçlarını tartışmak gerekiyor” diyor.
CEYDA ERENOĞLU