Fiziksel aktivite sırasında beynin salgıladığı proteinler sayesinde sinirler ve hücreler arasındaki bağın güçlendiğini, bu bağ güçlendikçe de çocukların anlama ve bilgi depolama yetilerinin geliştiğini belirten Psikolog Dr. Feyza Bayraktar, fiziksel aktivitenin çocuğun akademik başarısında önemli yere sahip olduğunu söyledi.
Fiziksel aktivitenin sağlık için ne kadar yararlı olduğunun herkes tarafından bilindiğini ancak psikolojiye ve yaşam kalitesine etkileri konusunun henüz yeterince bilinmediğini belirten Dr. Bayraktar, Aktif Yaşam Derneği'ne yaptığı açıklamada şunları aktardı: "Fiziksel aktivite maalesef ülkemizde kilo verme amaçlı, dönemsel yapılan bir şey olup henüz gündelik hayatın bir parçası haline getirilmiş değil. Ancak fiziksel aktivite sadece kilo kontrolünde ve kas, iskelet, dolaşım sisteminin sağlıklı işleyişinde değil; beyinde duygu durum ve konsantrasyonu etkileyen salgıların da sağlıklı işleyişinde etkilidir. Depresyonu önler, kaygıyı azaltır ve konsantrasyonu arttırır. Çocukluk döneminde yapılan düzenli fiziksel aktivite; çocuğun derslerine konsantre olabilmesine, duygusal olarak rahatlamasına ve sınav kaygısının azalmasına yardımcı olur."
HEM BAŞARIYI, HEM PSİKOLOJİYİ ETKİLİYOR
Stratchclyde ve Dundee Üniversiteleri tarafından yapılan ve British Journal of Sports Medicine Tıp Dergisi'nde yayınlanan araştırmanın, fiziksel aktivitenin akademik başarı üzerindeki olumlu etkisine dikkat çektiğini söyleyen Bayraktar, başarıyı etkileyen en önemli faktörlerden birinin de özgüven olduğunu ifade etti.
Fiziksel aktivite ile gelişen 'yapabilme, başarabilme' duygusunun okul hayatına da olumlu yansımalar yaptığını dile getiren Psikolog Dr. Feyza Bayraktar, "Kendi ile barışık, insan ilişkilerinde sorun yaşamayan, sağlıklı arkadaş çevresi olan kişi mutludur ve mutlu olan kişi de gerek okul hayatında gerekse çalışma hayatında başarılı olur. Düzenli yapılan fiziksel aktivite kişinin sağlık bilincinin oturmasında önemli rol oynar ve kişinin bedeni ile barışık olmasına yardım eder. Çocukluk ve ergenlik döneminde sıklıkla karşılaştığımız yeme ve kilo problemleri, uyuşturucu madde kullanımı gibi olumsuzluklar düzenli yapılan fiziksel aktivite ile önlenmiş olur" diye konuştu.
Dünya Sağlık Örgütü 5 yaşından 17 yaşına kadar günde 1 saat orta ya da yoğun tempolu fiziksel aktivite öneriyor.