Barış sürecine ‘ilaç’ darbesi

ABD’nin, Kolombiya ile Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) arasındaki barış sürecine katkı için yapacağı 450 milyon dolarlık yardımı, Bogota yönetiminin Novartis firmasının ürettiği bir kanser ilacının ucuz versiyonunu piyasaya sürme planı nedeni

İsviçreli ilaç devi Novartis’in ürettiği bir kanser ilacı, Kolombiya ile Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) terör örgütü arasındaki barış görüşmelerinin sonunu getirebilir. ABD Başkanı Barack Obama, şubat ayında Kolombiya hükümeti ve FARC arasındaki barış görüşmelerine destek için Bogota yönetimine 450 milyon dolarlık yardımda bulunacaklarını açıklamıştı. Bu paranın uyuşturucuyla mücadele ve FARC militanlarının silahsızlandırılması amacıyla kullanılacağı belirtiliyordu.

Ancak Amerikan basınında çıkan haberlere göre ABD’nin yapacağı mali yardım, Kolombiya yönetiminin ülkedeki kanser hastalarına yardım için hazırladığı planın kurbanı olacak. İddiaya göre Kolombiya’nın WashingtonBüyükelçiliği’nden Bogota’ya gönderilen 27 Nisan tarihli bir mesajda, Kolombiya hükümetinin, İsviçreli ilaç firması Novartis’in ürettiği ‘Gleevec’ adlı kanser ilacının ucuz versiyonunu yerel piyasaya sürme planının, hem Novartis yöneticilerinin hem de Beyaz Saray’ın tepkisine yol açtığı uyarısında bulunuldu. Mesajda, ilacın ucuz versiyonunun satışa sunulması halinde ABD’nin 450 milyon dolarlık yardımı yapmaktan vazgeçebileceği kaydedildi.

Çok pahalı

Novartis’in ürettiği ‘Gleevec’in tek bir hasta için maliyeti, bir Kolombiyalının ortalama gelirinin iki katı. Kolombiya hükümeti bu nedenle ilacın daha ucuzu olan bir muadilini piyasaya sürebileceğini bildirmişti.

El sıkışmışlardı

FARC lideri Rodrigo Londono, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile eylül ayında Havana’da el sıkışarak 6 ay içinde nihai barış anlaşması imzalayacağı konusunda uzlaşmaya varmıştı. Küba Devlet Başkanı Raul Castroda müzakerelere arabuluculuk etmişti.

Manşetler

DUYURU-4