Balkan ülkelerinin yaralarını Türk hekimler saracak

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Yara İyileşmesi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Barutçu, Balkan Ülkeleri Yara Dernekleri Konfederasyonu başkanlığına seçildi.

EFSUN YILMAZ

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Yara İyileşmesi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Barutçu, Balkan Ülkeleri Yara Dernekleri Konfederasyonu Başkanlığına seçildi.

Asya ve Avrupa Yara Forumu'nda alınan karar ve tüm Balkan ülkelerinden bilim adamlarının katılımıyla kurulan Balkan Ülkeleri Yara Dernekleri Konfederasyonu başkanlığına seçilen Prof. Dr. Barutçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "yara iyileştirme" konusunda Türkiye'nin bölgede lider ülke konumunda olduğunu belirtti.

Avrupa Yara Derneği'ne katılan ilk ülkenin de Türkiye olduğunu ifade eden Barutçu, konfederasyonun başına Türkiye'yi daha çok yaralanma yaşandığından değil uygulamalar daha bilimsel bulunması nedeniyle seçildiğini dile getirdi.

Balkan Ülkeleri Yara Dernekleri Konfederasyonu Başkanlığı kapsamında Türkiye'ye çok sayıda hekimin gelerek yara tedavi teknolojileri konusunda eğitim almak istediğini kaydeden Ali Barutçu, yakın tarihte Balkanlar'dan birçok hastanın da Türkiye'ye gelerek iyileşmek için başvuruda bulunduğunu aktardı.

Balkan ülkelerinden hasta transferi ile Türkiye'nin yara konusundaki liderliğinin de tescil edileceğini anlatan Prof. Barutçu, yüzlerce hastanın DEÜ'ye geldiğini, artık özel hastanelerin de yara iyileşme bölümü açmak için ilgili yerlere başvuru yaptığını söyledi.

Balkanlar'da yaralarına çare bulamayanların Türkiye'ye geleceğini söyleyen Ali Barutçu, tedavi konusunda ana merkezin DEÜ olacağını açıkladı.

- Çok yakında kök hücre tedavisi de başlayacak

Yara tedavisi konusunda yeni yöntemler kullandıklarını anlatan Ali Barutçu, kısa süre sonra "kök hücre" tedavisini de hizmete alacaklarını kaydetti.

Kök hücre konusunda deneysel çalışmaları yaptıklarını, sırada klinik uygulama olduğunu bildiren Barutçu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle diabet hastalarında uygulanacak bu tedavi kapsamında kişinin kendisinden yağ hücresi alınacak, liposuction gibi. Bu yağ hücresi atılmayacak. Ondan elde edilen kök hücresi hazırlanıp hastaya verilecek. Kök hücre tedavisinin yara iyileşmesi konusunda olumlu sonuçlar vereceğine inanıyoruz."

- Yara tedavisine yüksek fiyatlar ödeniyor

Barutçu, dünyada yara için kanser tedavisinden daha çok para harcandığını, ancak yeterli yara doktoru olmadığını söyledi.

Tüm dünyada sağlık konusunda en çok paranın yara tedavisine ödendiğini de aktaran Prof. Dr. Ali Barutçu, önemli yara nedenlerinin şeker hastalığına bağlı ayak yaraları, hastalık nedeniyle uzun süre yatağa bağlı kalma nedeniyle sırtta açılan yaralar ve damar problemi nedeniyle gelişen yaralar olduğunu sözlerine ekledi. 

Manşetler

DUYURU-4