Bakımlı saçın sırları

Saçınızı ıslakken tarayın Maşa yerine bigudi ile şekillendir. Düzleştirici değil fırça kullanın saçınızı sık yıkayın ve bakım maskeleri uygulayın Saçın doğal rengine yakın boyalar tercih edin.

Sağlıklı bir saça sahip olmak istiyorsunuz ama ne yapacağınızı bilmiyor musunuz. Sağlıklı saçın sırlarını Akademi Saç Terapi Merkezi Saç Sağlığı Uzmanı (Trikolojist) Burcu Çayözü'ne sorduk. İşte yapılması gerekenler:

KOPMA VE KIRIKLAR OLUŞUR
Normal tarama ve yıkama işlemlerinde saçta yıpranma en alt seviyededir. Ancak bazı işlemler saçın sağlam olan dış kılıfı zaman içinde yıpratır ve kırılgan olan içyapıdaki zincirler rahatlıkla kopar. Bu durumda saçta kopmaya ve kırılmaya bağlı kayıplar yaşanır. Saç temel yapısında protein ve su içermektedir. Bu baş elementleri eksilten işlemler saçta yıpranma yaratır. Saçı fiziksel olarak zorlayan işlemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Şekillendirme işlemleri
Saçta yapısal eksiklikler ağırlıklı olarak besin eksikliği sebebiyle oluşur. Saçın yeterli oranda protein almaması sonucu saçta zayıflama incelme ve kolay kırılma yaşanır. Saç en ufak zorlamada kopar ve kırılır. Proteinden eksik beslenme, vejeteryan beslenme, Demir eksikliğine bağlı kansızlık, Çinko, folik asit, B-12, biotin eksikliği, Sağlıksız saç derisi, tıkanmış foliküller saçın sağlam yapısını bozar, saç canlılığını yitirir, matlaşır, şekil almaz hale gelir ve saçta incelmeler başlar. Sık yapılan kimyasal işlemler ve şekillendirme işlemleri en sağlam saç yapısında dahi kırılma ve kopma yaratır. Saçın sağlıklı olması için yapılabilecekleri özetlemek gerekirse: Saç ıslakken taranmalı ve şekillendirilmelidir. Maşa kullanımını sık yapmak yerine, arada bigudi ile şekillendirme yapılabilir. Düzleştiricileri her gün kullanmak yerine, saçı fırça ile şekillendirilmelidir. Saç daha sık yıkanmalı, yıkama sonrası saça nem ve protein veren bakım maskeleri kullanılmalıdır.

Kuruyken fırçalanmaz
Saç şekil değiştirmeyi içindeki hidrogen (su) bağlarının yer değiştirmesi suretiyle yapar. Saç esnekliği saç nemliyken artar. Saç kuruyken kendi boyunun yüzde 20 oranında esner ve kırılır bu nedenle saç kuruyken taranmamalıdır. Saçın en büyük nem kaynağı sudur, bu nedenle saçımız yıkandıkça ihtiyacı olan nemi kazanır.

Düzleştirici
Fön, düzleştirici, maşa saça yapılan sıcak işlemlerdir. Saçın sıcağa karşı direnci zaman içinde azalır. Bu nedenle bu işlemlerin sık uygulanması (hafta 2-3 kere) durumunda saçta kopma ve kırılmalar artar.

Brezilya fönü
Perma, Defrize, Brezilya Fönü gibi uygulamalarda saça direncini veren temel zincirsi yapı hasar görebilmektedir. Bu işlemlerin uzman kişilerce, saça yılda bir defadan fazla uygulanmaması gerekir.

Renk değişimi
Sık aralıklarla saç boyamak ve saç rengini keskin şekilde değiştirmek güçlü ve saçı yıpratıcı kimyasal kullanımı gerektirdiği için saça zarar vermektedir. İdeal olan saçın kendi tonuna yakın renkler kullanmaktır.

Kaynak saç
Saçın daha yoğun görünmesini sağlamak için saça ekleme yapılması, saçı çekerek bir kuvvet uyguladığı için saçta kırılma yaratma riski vardır. Özellikle zayıf saç yapısı olan kişilerde uzun süreli kullanımlarda saçta kalıcı kayıp yaratma riski vardır.

Sıkı toplamak
Saçı sürekli çekerek toplamak saçta ilk aşamada kırılma yaratacaktır. Saç normal koşullarda kopmaya ve aşınmaya dayanıklı bir lif yapısıdır. Fiziksel zorlamalar sonucu saçımız incelebilir, yıpranıp kopabilir.

Yasemin İlan

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ